Senzorske tehnologije u smartphoneima – što trebate znati o senzoru blizine

Fotografija članka: Senzorske tehnologije u smartphoneima – što trebate znati o senzoru blizine

Proximity senzor ili senzor blizine je uglavnom smješten u neposrednoj blizini zvučnika na vrhu mobilnog telefona.

Oglas

Senzor blizine učinkovito upravlja energijom baterije mobilnih telefona isključivanjem svjetla tijekom poziva, pauzira reprodukciju glazbe ili pregledavanje weba da bi mogli preuzeti glasovni poziv i sprječava nenamjerni pritisak na neku (virtualnu) tipku, npr. prekid poziva.

Prednosti ove vrste senzora su sljedeće: nema pokretnih dijelova tako da nema trenja i trošenja, neograničen broj prebacivanja cikluse jer nema mehaničkog kontakta i mogućnost rada u svim uvjetima.

Dizajneri mobilnih uređaja koriste različite tehnike kako bi se isključilo pozadinsko osvjetljenje. Na primjer kroz zatvaranje flip-poklopca, ladice hardverske tipkovnice ili sve više danas kroz detekciju korisničkog lica tijekom telefonskog poziva.

 

Postoje različite vrste senzora blizine :

Električni induktivni senzor (zavojnica, oscilator, detektor i izlazni krug) , kapacitivni senzor koji koristi radio frekvencije ( RF ) oscilatora, frekvencijski detektor, i metalnu pločicu spojen u krug oscilatora. Oscilator je osmišljen tako da promjena u kapacitetu ploče u odnosu na okoliš, uzrokuje frekvencijske promijene koje otkriva detektor po frekvenciji i šalje signal na uređaj koji se kontrolira.

(sonarni senzor)

 

Također imamo magnetski senzori i ultrazvučni senzor koji koriste piezoelektrične sonde za slanje i otkrivanje zvučnih valova, a optički senzori blizine (IR/laser) su low-cost moduli i primjenjuju se u mobilnim telefonima.

 

Mogu otkriti lice do 5 cm blizine. Ovisno o vrsti tehnologije koju senzor koristi, emitira elektromagnetsko ili elektrostatičko polje, ili snop elektromagnetskog zračenja (infracrveno), i otkriva promjene u polju ili detektira signal kada se lice približava senzoru.

 

(senzor blizine u iPhoneu)

 

To znači da kada primimo poziv, i kako prinosimo uređaj bliže uhu, ambijentalno svjetlo se smanjuje, spušta ispod praga, a senzor blizine to detektira i prebacuje stanje uređaja iz dalekog u blizu. U većini Android smartphonea, senzor blizine je implementiran kao i ima samo dvije vrijednosti “blizu” i “sada”.

 

Korisnici android uređaja mogu dodatno praktično iskoristit senzor blizine za zaključavanje / otključavanje uređaja pomoću aplikacije. Stavite li uređaj u džep ili torbicu automatski se zaključava uređaj, dok u suprotnoj situaciji otključava se uređaj bez da posegnete na gumb za otključavanje/aktivaciju. Kada se instalira, aplikacija dodaje nekoliko ikona u aplikacijsku ladicu, dodirom na ScreenLock ikonu odmah zaključava uređaj, pritiskom na ikonu ScreenWakeUp vas vodi na aplikaciju u glavnom sučelju.


Osim navedenih mogućnosti, aplikacija također donosi nekoliko praktičnih prilagodljivih opcije koje možete koristiti kako bi otkrili kako se uređaj ponaša kada se pokriju / otkrije senzor blizine.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.