Sektor za turizam HGK tvrdi: bez informatizacije nema konkurentnosti!

Fotografija članka: Sektor za turizam HGK tvrdi: bez informatizacije nema konkurentnosti!

I turizam kao jedna od najvažnijih grana hrvatske privrede, zahtijeva modernizaciju – implementaciju informacijskih tehnologija u poslovanju.

Oglas

„Izuzetno je korisno zbog unapređenja poslovanja predstavnike hotela, hostela, putničkih agencija, iznajmljivača i ostalih gospodarskih subjekata u turizmu upoznati s najnovijim inovativnim informacijskim rješenjima“, rekla je Leila Krešić Jurić, direktorica Sektora za turizam HGK, na prezentaciji „Inovativni IT projekti u turizmu“ koja se održala u HGK. Upravo radi snažne potrebe prilagodbe novim tehnologijama, Sektor za turizam HGK svojim  članicama i partnerskim institucijama predstavlja inovativne IT projekte i rješenja.

Krešić Jurić je naglasila kako konkurentnost na suvremenom turističkom tržištu uključuje, među ostalim, i informatizaciju poslovnih procesa. Primjena novih softverskih i hardverskih rješenja izravno utječe na povećanje profita. Informatičke tehnologije izuzetno djelotvorno povezuju ponudu i potražnju te omogućuju učinkovito profiliranje potrošača. Interes je tvrtki za sudjelovanje na ovom skupu bio velik, a predstavile su se tvrtke sa softverskim rješenjima.

„Komora je mreža poduzetnika, a ova je prezentacija nešto novo u našem načinu rada jer se dosad nisu zajednički sastajale informatičke tvrtke i tvrtke iz drugih gospodarskih grana. Slična ćemo predstavljanja održati i po županijama“, rekao je Igor Škevin, poslovni tajnik Udruženja za informacijske tehnologije HGK.

Tonči Barišić iz tvrtke  Fanmedia predstavio je interaktivne programe GetFan i MiniWeb koji funkcioniraju na principu „osobna preporuka“ marketingu. Konkretno, cilj je reklamirati hotel i privući što više gostiju koristeći Facebook na način da gosti sami promoviraju hotel putem osobne preporuke svojim Facebook prijateljima u zamjenu za popust. Novi gosti obraćaju se pružatelju smještaja izravnim upitom, bookingom, što omogućuje veću zaradu. „Korištenjem mobilnih tehnologija uspostavljaju se klubovi pogodnosti, gostima se dostavljaju informacije, omogućuje rezervacija aranžmana, a tijekom boravka povećavaju prihodi prilagođenim ponudama i uslugama tvrtke ili partnera“, rekao je Vjekoslav Benussi iz Tradecityja predstavljajući Origigi aplikaciju. Mobilni izravni kanali integriraju se socijalnim mrežama. Mobilna je tehnologija jedina gdje korisnici dopuštaju da budu ometani.

Mladen Herega iz Sintome prezentirao je APPlock sustav otvaranja vrata apartmana narukvicom ili karticom. Kartica i narukvica pružaju gostu pogodnost očitanja koda na daljinu odnosno bez dodira, što omogućuje korištenje suvremenih IT i elektroničkih tehnologija. „U informacijskom dobu znanje je moć u slučaju kada se prava informacija u pravo vrijeme nađe u pravim rukama“, kazala je Ivana Bagić iz tvrtke Alfatec Group predstavljajući RTLS (Real Time Locating System) nadzor kretanja osoba s primjenom u turizmu. Tako se omogućuje nadzor djece i kućnih ljubimaca, posjetitelja, kao i nadzor osoblja i inventara. Nude se rješenja za pametni telefon kojim primjerice roditelji mogu nadzirati kretanje djece u kampovima, hotelima, bazenima i sl.

Sektor za turizam HGK tvrdi: bez informatizacije nema konkurentnosti

„iTravel je informacijski sustav za učinkovito upravljanje rezervacijama koji kroz back office sučelje omogućuje unos, prodaju i praćenje svih turističkih proizvoda i usluga“, objasnila je Mateja Zbodulja iz Lemaxa. Pruža se potpuna podrška za vođenje turističkoga poslovanja odnosno poslovnih procesa poput primjerice prodaje, financija, marketinga i menadžmenta.  Predstavljen je i HEPI (Hrvatska elektronska ponuda izleta) sustav koji prati izletničko poslovanje agencije od prodaje do organizacije izleta te obračuna provizije. „Sustav omogućuje i udruživanje pružatelja jednodnevnih  izletničkih programa putem jedinstvenog sustava te osigurava prodajnu mrežu ponude, rekao je Nikola Pivčević iz IBCI-a. Branko Zečević iz Pointera objasnio je kako je Pointer Ticketing softversko rješenje za prodaju karata u prijevozničkoj ili turističkoj djelatnosti pa ih mogu koristiti primjerice turističke agencije i izletnička poduzeća. O Trilixu DSDS sustavu za mobilnu prodaju izleta govorio je Mladen Savin iz Trilixa, tvrtke  koja se bavi razvojem softvera i integracijom poslovnih informacijskih sustava, konzaltingom te informatičkom podrškom fokusiranom na potrošače odnosno kupce. U tom pogledu nude kompletne softverska i hardverska rješenja.

Osim predstavljanja inovativnih IT projekata, organizirano je i predavanje „EU fondovi – mogućnosti financiranja ICT rješenja“ jer je Hrvatskoj u financijskoj perspektivi 2014-2020 iz Fondova EU za ciljeve kohezijske politike namijenjeno osam milijardi eura za direktno sufinanciranje projekata. „Za poduzetničke projekte najznačajniji je Europski fond za regionalni razvoj (ERDF), iz kojeg će se poduzetnički projekti u najvećoj mjeri i moći financirati“, objasnio je Igor Bobek iz Centra za EU.  Trenutno je otvoren natječaj „Primjena ICT tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa (koji se sufinancira sukladno Operativnom programu „Regionalna konkurentnost“ za razdoblje 2007-2013), no za sada je obustavljen do 1. rujna 2014. zbog velikog broja dostavljenih projektnih prijedloga. Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014-2020 još nije usvojen od strane Europske komisije, no predviđena sredstva za jednu od tematskih cjelina „Konkurentnost poslovanja“ iznosi 997 milijuna eura za sedmogodišnje razdoblje. Ova informacija od značajnog je interesa poduzetnicima u RH budući da je ova ta tematska cjelina namijenjena direktno njihovim projektima. Trenutno su u najavi dvije sheme dodjele bespovratnih sredstava: „Potpora za ulaganje u modernizaciju i razvoj novih proizvoda“ ukupne vrijednosti 1.147.500.000 kuna te „Potpora za ispunjavanje standarda i certifikaciju“ ukupne vrijednosti 612.000.000 kuna. Obje sheme bit će sufinancirane iz ERDF-a u okviru tematske cjeline „Konkurentnost poslovanja“ Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014-2020.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.