Seagate Momentus XT ST750LX003 – hibridni tvrdi disk? (video)

Fotografija članka: Seagate Momentus XT ST750LX003 – hibridni tvrdi disk? (video)

Radi se o potpuno novoj generaciji diskova koji kombiniraju sve one dobre karakteristike i jednog i drugog diska. Zašto su nastali,  možemo samo pogađati. Ali i jedan i drugi imaju svoje prednosti i nedostatke. Klasičan HDD disk ima veće kapacitete i nižu cijenu po gigbajtu, a SSD je brži ali mu je cijena još uvijek previsoka za masovnu u gradnju u računala.

Seagateov Momentus XT ST750LX003 SATA2 6Gbps (gigabita po sekundi) je svakako zanimljiv primjerak. Vrti se na 7.200 okretaja u minuti, ima 8GB SLC NAND Flash memorije, te je već i u tom dijelu brži od standardnih HDD diskova za računala. Ako tome pridodamo i SSD dio dobili smo disk velikog kapaciteta koji kada to treba može biti i vrlo brz.

Ako pogledate postignute benchmark brojke, tada je vrlo jednostavno zaključiti kako ovaj disk radi brže od HDD-a, ali je sporiji od "čistih" SSD diskova. Izraženo u dolarima, čini nam se kako je ovaj hibridni disk čisto prihvatljiv.  Standardni Seagate Momentus HDD disk od 750GB košta 150$, a ovaj hibrid 240$. Ili drugim riječima – teško ćete na tržištu pronaći SSD disk od 128GB za manje od 240$.

Ipak, evo i nekih naših razmišljanja. Nedavno sam razgovarao s prijateljima hardverašima i dotaknuli smo se teme HDD i SSD diskova – koji, zašto, cijena… Uglavnom, osobno sam donio slijedeći zaključak – kada budem kupovao novo računalo (recimo krajem 2012. ili početkom 2013. godine) tada ću za sistemsku C: particiju uzeti SSD disk, a za podatkovni dio klasični HDD, tako će sistem raditi brzo, kao i instralirani programi, a ostali podaci bit će na drugom D: disku koji i ne mora biti brz. I svi sretni i zadovoljni :)

Seagate Momentus XT ST750LX003 – hibridni tvrdi disk?

Seagate Momentus XT ST750LX003 – hibridni tvrdi disk?

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.