Schneider Electric prvi u svijetu napravio UPS uređaj s litij-ionskim baterijama

Fotografija članka: Schneider Electric prvi u svijetu napravio UPS uređaj s litij-ionskim baterijama

Kompanija se pohvalila kako sve više njihovih UPS uređaja s litij-ionskim baterijama ulazi u sve više podatkovnih centara.

Oglas

Posljednji izvještaj tvrtke Bloomberg predviđa daljnji rast kapaciteta litij-ionskih baterija kao rezervnog izvora neprekidnog napajanja u podatkovnim centrima u svijetu. Kapaciteti tih uređaja, kaže se u izvještaju Bloomberg New Energy Finance, narast će do 2025. godine na 5,6 GWh. Glavni razlog sve šire primjene tehnologije litij-ionskih baterija u podatkovnim centrima je njihova sve niža cijena i prednosti koje omogućuju bolje upravljanje energijom u tim postrojenjima.

Očekuje se da će ta tehnologija, u samo osam godina, zauzeti 40 % tržišnog udjela u području tehnologija rezervnog napajanja. Na tržištu na kojem se inače ne događaju tako brze promjene tehnologija, takav je rast zapravo spektakularan.

Uštede u energiji i prostoru

Klasične kemijske (VRLA – Valve-Regulated Lead-Acid) baterije danas su još jeftinije, no litij-ionske baterije će biti sve dostupnije. Razlog tomu je sve šira uporaba električnih vozila – tehnologije koja sve više popularizira te uređaje kao izvor energije. Litij-ionske baterije sve će se više koristiti u golemim podatkovnim centrima, prije svega u onima koje drže tvrtke internetski giganti, kompanije kao što su Amazon, Facebook i Google – u kojima ušteda na svakom atomu energije i milimetru prostora znači veliki novac. Bloomberg New Energy Finance izvještaj prognozira da će litij-ionske baterije do 2025. godine biti ugrađene u 55 % uređaja za rezervno napajanje u takvim podatkovnim centrima.

Brojne su prednosti koje litij-ionske baterije kao izvor energije pružaju centraliziranim UPS sustavima za rezervno napajanje u podatkovnim centrima. Jednostavnije ih je održavati i dvostruko dulje traju od kemijskih baterija. Fizički se stalno smanjuju, što je važno jer u podatkovnim centrima ostavljanju više prostora za postavljanje informatičke opreme.

Bolji softver omogućuje kontrolu litij-ionskih baterija na razini svakog pojedinog modula, a to jamči bolju iskoristivost tih uređaja. Mogu raditi i na višim sobnim temperaturama, pa ih treba manje hladiti. Kombinirano i kumulativno djelovanje svih navedenih prednosti znatno smanjuje ukupnu cijenu vlasništva te tehnologije i čini je sve privlačnijom za sve tvrtke koje se u svom poslu bave obradom i pohranom velikih količina podataka.

Svestrana primjena Schneider Electric litij-ion UPS-a

Schneider Electric je, prije dvije godine, bio prva tvrtka u svijetu koja je napravila UPS uređaj utemeljen na litij-ionskim baterijama. Danas je njihova inačica tog uređaja instalirana u dvadesetak postrojenja u svijetu, u kojima pruža ukupno 10 MWh kapaciteta. Riječ je o implementacijama u velikim kompanijama kao što su dobavljači kolokacijskih usluga i financijske tvrtke s velikim podatkovnim centrima, do implementacija u raznim industrijskim pogonima pa i u vrlo malim serverskim sobama. Uređaji za rezervno napajanje Schneider Electrica utemeljeni na litij-ionskim baterijama primjenjivi su u raznim situacijama, znatno povećavaju efikasnost podatkovnih centara i štede novac.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.