Savjeti: Vaš prvašić ili nešto starije dijete želi mobitel. Kupiti ili ne kupiti? Što trebate učiniti?

Fotografija članka: Savjeti: Vaš prvašić ili nešto starije dijete želi mobitel. Kupiti ili ne kupiti? Što trebate učiniti?

Danas svako kućanstvo ima fiksni telefon i skoro svaki stariji član obitelji ima svoj mobitel. Kreće li vam dijete u osnovnu školu ili je dobne starosti do 10 godina, sigurno neki od vas razmišljaju da mu nabave sada jedan mobilni telefon da bude povezano sa vama i svojim školskim prijateljima ili ga jednostavno dijete želi.

Oglas

Naravno da djeca žele mobitel jer su ovi uređaji svugdje oko njih.  Neki koriste roditeljski za igranje igrica pa im se čini kao jako zabavna igračke. No, dječja želja za mobilnim telefonom ne smije biti glavni razlog za kupnju niti vi kao odrasla osoba smijete se povoditi samo “cool faktorom za vaše dijete. Ovdje postoji niz preporuka, argumenta za i protiv kupnje mobilnog uređaja za djecu ovog uzrasta od strane stručnjaka ali i samih roditelja temeljenih na osobnom iskustvu.

Moje mišljenje je da školska djeca ako puno ne gube svoje stvari  trebaju mobitel iz više razloga. Jedan od razloga koji mi se ujedno nimalo ne sviđa,  je što mogu biti zadirkivani od svojih školskih prijatelja ako ga oni nemaju a drugi imaju. Nažalost budući da postajemo sve više materijalističko društvo često u školskom okruženju se djeca  prihvaćaju među sobom prema onome što imaju, ili nemaju. Ipak  mislim da je  za prvašiće prerano da imaju svoj mobitel. Malo razmislite i nije potrebno da se složite s mojim mišljenjem. Odluka je ipak na vama.


Sljedeći razlog zašto podržavam posjedovanje mobitel je jer daje djetetu osjećaj sigurnosti i vašeg povjerenja. Dajući djetetu mobilni telefon također se daje odgovornost koja bi mogla pomoći u sazrijevanju djeteta. To je jedan od načina da djeca uče kako kontrolirati svoj novac i odgovorno se odnositi prema svojim stvarima, ili tako stječu naviku planiranja svog vremena. Na primjer   da koriste mobitel kao alarm za buđenje ili odlazak u školu.


Također  u današnjem tempu života kao roditeljima nam je najvažnije mogućnosti da provjerimo da li je dijete sigurno dok je izvan škole  ili u kući prijatelja. Isto tako ako je dijete u situaciji da nas treba u hitnim slučajevima,  ili ima neki problem,  ili jednostavno želi ćuti nekog od roditelja ako su roditelji rastavljeni ,  ono može uvijek nazvati.  Istraživanja pokazuju da velika većina mlađe djece koja imaju mobilne telefone razgovara s roditeljima češće.

 

Nabavite li djetetu mobitel s kamerom ono može fotografirati neke događaje koje ste propustili tijekom dana da bi ih kasnije zajednički komentirali. Ukratko, mobilni telefon znači savladavanje jedne životne vještine poput korištenja računala, ali ne znači da ga djeca trebaju koristiti bez ograničenja. Neka pravila treba postaviti i strogo ih se pridržavati. Budu li pravila prekršena, nemojte se ustručavati da im uzmete mobilni telefon za određenu duljinu vremena. Isto tako djecu treba educirati o troškovima, kako da prate vlastitu uporabu da tijekom mjeseca ne ostanu bez “kredita”  i naglasiti  da ipak dnevni razgovori s prijateljima se ne vode putem mobilnog telefona. Svakako ih treba upozoriti da poštuju pravila škole i imaju mobilni telefon isključen tijekom nastave.


Došlo smo i do dijela u kojem se pitate koji model mobilnog telefona odabrati. Prvo biste trebali započeti s jeftinim modelom. Zaboravite skupe modele.   Dijete u toj dobi vrlo lako može izgubiti ili zametnuti mobilni uređaj, fizički ga oštetit prilikom slučajnog pada i sl. Uostalom djetetu i nisu potrebne nikakve dodatne funkcionalnosti osim osnovnih,  komunikacijskih.  Pitate li se koji model odabrati za klince?  Osobno nebih favorizirala niti jednog proizvođača i  modele  jer izbor je doista šarolik. Prilagodite se svojim financijskim mogućnostima ili neka dijete jednostavno koristi neki vaš stari model.


Vjerojatno sljedeće pitanje koje vas muči je odabir tarife odnosno najbolje usluge za vas i vaše dijete. Najvažniji dio je da uvijek možete kontaktirati dijete i ono vas. Malo istražite različite mogućnosti koje nudi naši pružatelji mrežnih usluga. Svi imaju dva glavna aspekta: prepaid (bonovi) ili ugovor. Opcija koju će te odabrati u cijelosti ovisi o tome koju razinu pristupa i kontrole želite da ima vaše dijete prilikom uporabe mobilnog telefona. Svaka mreža ima svoje vlastite prodajne točke a vi odlučite što je najbolje.

I za kraj:  Svako dijete je drugačije i samo vi kao roditelj znate koliki dio odgovornosti može nositi vaš klinac ili klinceza. Mobilni telefon je odgovornost.  To neka vam bude  osnovna  oko odlučivanja   kupiti ili ne kupiti mobilni telefon.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.