Savjeti: kupnja smartphonea za mlađe tinejđere između 12 i 15 godina

Fotografija članka: Savjeti: kupnja smartphonea za mlađe tinejđere između 12 i 15 godina

Prema istraživanjima tržišta među tinejđerima je najviše vlasnika smartphonea u dobi od 16-19 godina, ali sve više je mlađih korisnika između 12 i 15 godina.

Oglas

Trebaju li ili ne mlađi tinejđeri imati smartphone, ne bih mogla odgovoriti na ovo pitanje budući da nisam dječji psiholog ali smatram da sve ovisi o individualnoj zrelosti djeteta. Ono što znam poznavajući mobilne tehnologije da kupnja uređaja za njih nije lagana stvar kao što se čini.

Većina današnjih pametnih telefona nudi više funkcionalnosti nego što će ih oni ikada trebati, marketing dodatno otežava odabir modela, a nije nimalo zanemariva otvorenost sadržaja i mnoštvo aplikacija kojim se može pristupiti pomoću pametnih telefona. Prije svega se sjetimo  da  smartphone  je više računalo nego običan telefon. Dakle, ako nabavljate smartphone za mlađe tinejđere znajte da u osnovi sve što se radi na osobnom računalu je dostupno u dlanu ruke vašeg djeteta. Budite svjesni rizika. Ukratko, pametni telefon postaje izlaz u virtualni svijet i omogućava preuzimanje svih vrsta sadržaja. To postavlja dva problema. Prvi problem znači da oni mogu teoretski preuzimati sadržaje i materijale za odrasle bez da ikad doznate o tome. Drugi problem je preuzimanje internetskog sadržaja ili aplikacija koje treba dodatno platiti. Tako je moguće da vam vaš tinejđer učini dodatne neplanirane materijalne troškove. Ipak većina aplikacijskih trgovina zahtijeva podatke o kreditnoj kartici prije preuzimanja sadržaja ove vrste. Zato nikada nemojte dopustiti da vaš tinejđer ima pristupiti vašim kreditnim karticama. Ako kupujete android model smartphonea možda da malo razmislite o korištenju .

Današnji high end smart telefoni kao što su iPhone, ili , modeli su koje treba izbjegavati, iako će vas dijete upravo pokušati uputiti u njihovom smjeru. Navedeni modeli ne samo da su skupi, oni ujedno ulaze u skupinu vrlo rizičnih modela zbog svoje privlačnosti kao meta krađa, bilo od strane odraslih, vršnjaka, ili starijih učenika. Srednji raspon modela sasvim je dovoljan kao prvi smartphone.

Nakon što ste se suglasili o modelu, krenite u okvirni izračun optimalne tarife koja bi zadovoljila potrebe korištenja uređaja od strane vašeg tinejđera. Pri tome imajte na umu da oni baš ne shvaćajući ili uzimaju za ozbiljno troškove različitih oblika komunikacije koje upravo ovaj tip uređaja omogućava . Bilo kako bilo, niska količina podatkovnog internetskog prometa, strogo ograničen i kontroliran kredit bi trebala biti nit vodilja. Zašto? Vjerojatno kod kuće imate pristup internetu a pametni telefoni imaju mogućnost pristupa internetu pomoću WiFi mreža. To bi im ukupno trebalo biti dovoljno. Zašto da plaćate dvostruko. Uostalom pametni telefon koristi se za povremeni odlazak u virtualni svijet a ne da dijete konstantno vise na internetu pomoću mobilnog uređaja.

Nadalje, pametni telefon omogućuju stalnu povezanost s društvenim mrežama poput Facebooka ili Twittera. Ovaj način komunikacije daje tinejđerima veći osjećaj zajedništva i jača veze s vršnjacima. Jednostavno, tinejđeri su strastveni korisnici društvenih mreža i dio su njihovog načina života ili komuniciranja. Naravno, oni će često koristiti žargon dok komuniciraju ovom metodom, ali vjerujte da se on ne razlikuje puno od svakidašnjih njihovih osobnih razgovora. Važno je da razgovarate s djecom da različiti oblici komuniciranja na mobilnom telefonu imaju svoja pravila, ista kao da komuniciraju pomoću računala. Na primjer, i vi, kao odrasla osoba, nećete vjerojatno koristiti isti stil pisanja prilikom slanja e-maila prijatelju i prilikom podnošenja izvješća šefu .

Servisi poput Foursquarea su također vrlo popularni među tinejđerima. Iako je djelomično uredu da dio njihove ekipe i vi znate gdje se oni nalaze u određenom trenutku, ali uvijek ostaje upitno koliko je stvarno uredu da ove informacije budu dijeljene sa strancima. Iako Facebook (u teoriji) dopušta ograničavanje tko vidi status ili mjesto ažuriranja, aplikacije poput Foursquarea omogućavaju da svatko može slijediti praktički nekog prema mjestu kretanja. U vezi toga, inzistirajte na tome da svoje trenutno mjesto boravka ne dijele izvan uske mreže prijatelja i obitelji.

Nadam se da će ovi savjeti pomoći kada vas mlađi tinejđer obavijesti da želi smartphone.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.