Savjeti i trikovi: 10 načina kako produžiti trajanje baterije na Android uređajima

Fotografija članka: Savjeti i trikovi: 10 načina kako produžiti trajanje baterije na Android uređajima

Koliko vam traje baterija na vašem Android smartphoneu ili tabletu – jedan dan? Manje? zar to nije frustrirajuće? Bojimo se da ste na sva ova pitanja odgovorili potvrdno. Ipak, rješenja postoje.

Oglas

Koliko puta vam se dogodila situacija da ste morali prekidati ili skraćivati razgovore zbog baterije koja vas je upozoravala kako joj je snaga na izmaku? Ako baterija na vašem mobilnom uređaju (u prvom redu smartphoneu) traje jedan dan, onda ste u toj situaciji vjerojatno bili više puta tjedno, a mjesečno nećemo niti spominjati.

Djelomičan razlog za to je i sam izgled, odnosno dizajn smartphonea koji postaju vrlo tanki i lagani, a tu najviše trpi “dizajn” baterija koje su oduvijek bile zaobljene, debeljuškaste, a i imaju određenu težinu. Android uređaji su posebno poznati kao “gutači” baterija.

No, to su sve stvari koje znate. Vas zanima odgovor na pitanje u naslovu – kako produžiti trajanje baterije na vašem Android mobilnom uređaju. Možemo li mi kao korisnici nekako utjecati na trajanje baterije. Nećete vjerovati, ali možemo, i to poprilično. U nastavku vam donosimo 10 savjeta kako možete produžiti trajanje baterije. I to funkcionira… :)

1. Novu bateriju treba pravilno inicijalizirati

Kada kupujete novi smartphone, prva greška koju mnogi rade je nepravilna “inicijalizacija” baterije, a na što će vas rijetko ili nikada upozoriti prodavači (koji to također ne znaju). Što to znači? Kada kupujete novi smartphone, vrlo je važno da prvi puta do kraja napunite bateriju za prvi (inicijalni) rad. Tako se formira osnovna struktura i kapacitet baterije. Većina Android smartphonesa ima litij-ionske baterije, što znači da ih morate držati na punjači najmanje 6 sati. Neki kažu kako nije loše držati je i 24 sata na punjaču. I slijedećih nekoliko puta držite je što duže na punjaču, možda najbolje preko noći. Baterija na bazi nikla trebaju inicijalno na punjaču biti barem 16 sati, a i trebate ih prazniti do kraja, i tako nekoliko puta. S druge strane, litij-ionske baterije ne bi smjeli pustiti da se isprazne do kraja. Znate li kakvu bateriju ima vaš smartphone ili tablet? Otvorite ga i pogledajte sami :)

2. Koristite originalni punjač

Iako smartphone možete napuniti i na laptopu, postoji opravdan razlog zašto svaki smartphone ili tablet imaju svoj punjač. Možete koristiti i drugi punjač ali mora biti sličnih karakteristika kao i originalni. Kako ćete to znati? Pa, pročitajte karakteristike na samom punjaču. Isto tako, pripazite i ako punjač zagrijava bateriju do “vrućeg” stanja, tada bi se trebali obratiti servisu, jer nešto nije u redu. Vrlo malo se smije zagrijati, ali jako ne. Zagrijavanje baterije skraćuje vrijeme punjenja s jedne, te trajanje baterije s druge strane. Litij-ionske baterije imaju određeni broj punjenja. Kao što smo već spomenuli, ne praznite ih do kraja.

3. Održavanje baterije

Ima i toga. Trajanje baterije ovisi i o tome kako je održavate. Ako je ne koristite, čuvajte je na hladnom i suhom mjestu. Ako svoj smartphone duže ne koristite, izvadite bateriju iz njega i stavi ga na hladno i suho mjesto. preporučuje se i čuvanje baterije u vakumiranoj vrećici u frižideru, to smanjuje mogućnost oksidacije. Isto tako, baterija sporije oksidira ako je napunjena 35-40%. Ako ćete je ponovo koristiti, izvadite je iz frižidera i pričekajte da se zagrije na sobnu temperaturu prije nego je ubacite u smartphone. Nakon toga je trebate napuniti do kraja. Nije loše i povremeno očistiti bateriju. Prašina i vlaga nisu prijatelji baterije vašeg smartphonea. I kontakti baterije moraju biti suhi i čisti. Možete ih očistiti i alkoholom.

4. Ako ne koristite smartphone, ugasite ga

Naslov govori sve. Iako smo možda previše lijeni za tako nešto, po noći vam smartphone ne treba, a neće se pokvariti ako ga ugasite. Isto tako, i “Airplane mode” štedi potrošnju baterije (istina, niste dostupni, ali ćete dobiti poruku o eventualnom pozivu). Isto tako, ako je signal slab baterija se brže troši jer traži signal. Ako se to događa, na tim lokacijama ugasite smartphone. Ima lokacija na kojima se signal “ometa”, tu je također pametno isključiti smartphone.

5. Smanjite osvjetljenje ekrana, smanjite vrijeme trajanja ekrana dok je upaljen

Što je osvjetljenje ekrana jače baterija se troši više. Ako ga koristite na otvorenom, baterija se zbog višestruko jačeg dnevnog svjetla više troši nego po noći ili u zatvorenim prostorima. Isto tako, kada npr. završite telefoniranje ili tipkanje po smartphoneu, podesite ga da ekran ostaje upaljen što manje. naime, ekran je jedan od najvećih potrošača mobilnog uređaja, to možete i sami vidjeti u opcijama. Što je veći ekran troši više baterije, i to vam je jasno. Mnogi smartphonei imaju mogućnost automatskog podešavanja svjetline ekrana, i to nije loša opcija.

Android battery life 02

6. Izbjegavajte “vibracijske” pozive i obavijesti

Naravno, ako ste poslovni čovjek i često po sastancima, konferencijama, seminarima i eventima, često ćete smartphone imati na vibri. No, kada god to ne trebate isključite tu opciju. Zašto? Zato što se radi o “mehaničkim pokretima” koji višestruko više troše bateriju od zvučnog signala. Slično je i kod diskova – tvrdi diskovi (HDD) daleko više troše struju od SSD diskova (Solid State), zar ne? :)

7. Gasite aplikacije i usluge koje trenutno ne koristite

Android ima “blesavu” naviku da upali pregršt “rezidentnih” aplikacija koje rade u pozadini i naravno troše bateriju. Druga je loša stvar da se aplikacije stalno “nadograđuju”, a i to osjetno troši bateriju. Isto tako, ako baš nemate potrebe, isključite Bluetooth, EDGE, Wi-Fi, GPS i slične usluge. Nećete vjerovati, trajanje baterije će se osjetno produžiti, izmamit će vam osmjeh na lice. Ali naravno, toga se treba sjetiti. Ne možete nas uvjeriti da npr. non-stop morate biti na WiFi-ju, ma ne morate :)

8. GSM način rada je bolji od 3G/LTE

Ako ne trebate 3G ili bržu 4G LTE vezu, isključite je, niste stalno na Internetu. GSM mod troši dvostruko manje baterije od 3G moda, a LTE nećemo niti spominjati.

9. Crna pozadina najmanje troši bateriju

Znamo, znamo, lijepo je vidjeti animiranu pozadinu, razne personalizirane slike i čisto sumnjamo da vas možemo nagovoriti da postavite jednostavnu pozadinu koja vrlo malo troši bateriju. No, sada barem znate da aktivne i animirane pozadine (wallpapers, screensavers) troše osjetno više baterije. Vi odlučite kako želite.

10. Povremeno provjerite u kakvom je stanju baterija

Nije loše povremeno ugasiti smartphone, otvoriti ga i pogledati u kakvo m je stanju baterija. Očistite je od prašine (ako je ima, a nađe se), obrišite, kontakte očistite alkoholom. Stanje baterije možete pratiti i dok je upaljen (Settings -> Battery Use). Tu ćete vidjeti koliko se baterija trošila za pojedine usluge (glasovni pozivi, vido pozivi, ekran, WiFi, na čekanju, kamera, aplikacije,…). Ono što ne koristite isključite, baterija će vam biti zahvalna.

I za kraj, testirali smo bateriju na našem Android smartphoneu 8niže). Kao što i vidite na slici, izdržala je više od tjedan dana. Istina, bila je najviše na čekanju i u mirovanju, ali smo samo htjeli pokazati da se – može. Ako dobro pogledate sliku, primijetit ćete da je to Dual SIM model, dakle dvije SIM kartice “cuclaju” struju iste baterije :)

Nadamo se da će ovih naših 10 savjeta produžiti trajanje vaše baterije.

Android battery life 03

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.