SAP u 2010. godini zabilježio pad prihoda od 22%

Fotografija članka: SAP u 2010. godini zabilježio pad prihoda od 22%

Ukupni prihodi SAP-a su u 2010. godini iznosili 49 milijuna kuna, što je za 22% manje nego godinu dana ranije. Prodaja softvera i održavanje je manja za 19%, a najveći su pad zabilježili u konzultantskim i edukativnim prihodima, čak 35%. Činjenica je da je hrvatsko gospodarstvo u velikim problemima, nema podršku vladajućih struktura iako je to jedini sektor koji u stvari zarađuje i stvara novostvorenu vrijednost. Zato se i zove "realni sektor". Na žalost, to se općenito staje može osjetno odraziti i na IT tehnologiju, što su nam detaljno objasnili SAP-ovci. Ipak, izrazili su nadu, iako je 2011. izborna godina, kako će se u Hrvatskoj u državnom ili javnom sektoru pokrenuti barem jedan veliki projekt, a koji bi trebao pokrenuti i gospodarski zamašnjak koji je teško zaglavio.

Ono što svakako moramo spomenuti je otvorenost i iskrenost predstavnika SAP-a koji su nama novinarima jasno dali do znanja kakva je situacija, za razliku od nekih drugih koji npr. ne žele objaviti konkretne brojke o poslovanju, statističke podatke ili pak ukupan broj nezaposlenih u Hrvatskoj. Oni mogu mnogo naučiti od SAP-a kako se rade istinita izvješća.

PRESS objava
ZAGREB – 22. VELJAČE 2011. Tvrtka SAP je danas, na održanoj konferenciji za medije, predstavila poslovne rezultate za 2010. godinu. Ukupni prihod za 2010. godinu iznosi 49 milijuna kuna, što predstavlja pad od 22% u odnosu na 2009. godinu. Prihodi od softvera i održavanja su također zabilježili pad i to od 19% u odnosu na 2009. godinu. Iako su proteklih godina prihodi od konzaltinga i edukacije bilježili najveći rast, sukladno stanju na tržištu u 2010. godini i ovi prihodi bilježe znatan pad i to od 35%. Unatoč navedenome, SAP i dalje drži svoju vodeću poziciju na području Enterprise Resurce Planninga u Hrvatskoj.

Teška gospodarska situacija posljednjih godina potresa cjelokupno gospodarstvo Hrvatske, pa tako niti SAP nije izuzet iz ostvarivanja nepovoljnijih poslovnih rezultata. Kako nije bilo novih velikih ERP projekata, fokus je usmjeren prema alatima za poslovno izvješćivanje (BI) i prema alatima za optimizaciju postojećeg SAP sustava. Upravo na tom dijelu SAP je u Hrvatskoj ostvario značajne rezultate, kako bi proširenjem ponude iz svog portfelja nadoknadio smanjenje prihoda u ERP segmentu.

Osim toga, 2010. godina bila je značajna u segmentu ljudskih potencijala te je cilj bilo zadržanje postojećih radnih mjesta. Sukladno tome izvedeno je i restrukturiranje unutar tvrtke kako bi se povećala učinkovitost poslovanja. Restrukturiranje je donijelo bolju produktivnost, snažniju partnersku povezanost, visoki stupanj fokusa na izvedbu poslovne strategije i  unaprjeđenje odnosa s korisnicima. Zahvaljujući pravovremenom reagiranju menadžmenta, SAP je unatoč nedovoljnoj efikasnosti državne uprave u provedbi projekata gospodarskog oporavka, posljednji kvartal 2010. godine postigao predviđene ciljeve i realizirao započete projekte.

„Uzimajući u obzir stanje na tržištu u prošloj godini podaci su lošiji nego proteklih godina. Korisnici su zbog krize prvo prestali trošiti na edukaciju, a nije bilo ni velikih projekata. Teško ostvareni prihod još se teže naplaćivao, no uspjeli smo sačuvati cash flow i stabilnost tvrtke. Vjerujem da će ova godina biti bolja nego prošla. U razgovoru s ljudima iz gospodarstva primjećujemo ponovno fokusiranje na posao, što nas veseli.“  izjavio je direktor Igor Dropulić.

Novi korisnici SAP-a u Hrvatskoj u 2010. godini postali su: Fond za profesionalnu rehabilitaciju, PHARMAS, PIRAMIDA. Dodatne licence: AGROKOR, CRODUX, Erste, Gavrilović, MAGMA, mStart telekomunikacije, Societe Generale, PLIVA Hrvatska, Večernji list i Veterina. Novi globalni korisnici su: Accenture, Allianz Business Services s.r.o., Danfoss (Tianjin) Ltd., Eli-Lilly, Fischer, GFD, Lynx i Tally-weijl.

Dodatno, u Hrvatskoj ima preko 300 certificiranih SAP konzultanata, 2010. godina je završena sa više od 160 korisnika SAP rješenja u Hrvatskoj, pri čemu 18 od TOP 30 tvrtki u Hrvatskoj su SAP korisnici, a 25 od TOP 50 tvrtki je stvaratelja nove vrijednosti koji koriste SAP sustav u svojem poslovanju. Partnerska mreža broji 17 partnera različitih profila, a u hrvatskom uredu zaposleno je 19 ljudi.

Projekti kojima je SAP obilježio 2010. godinu su: SAP World Tour kao centralni SAP-ov događaj koji je okupio velik broj sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja.  Krajem godine dodijeljene su i novinarske nagrade SAP ICT journalist prize Božo Težak, za najbolje novinare, urednike i novinarske uradke. Održano je  i 15-ak tematski usmjerenih radionica, poput SAP CRM, SAP PLM i SAP BusinessObjects.

Unatoč činjenici kako je i 2010. godina obilježena snažnim utjecajem globalnih i lokalnih recesijskih mjera, ova poslovna godina predstavljat će poseban izazov za SAP. Svjesni prepreka, ali i mogućnosti, SAP će svoju poslovnu strategiju za 2011. godinu usmjeriti na snažniji industrijski fokus, javni sektor i javne servise, komunalne djelatnosti s naglaskom na energetiku. Iako SAP od samog prisustva u Hrvatskoj radi na programima održivog razvoja, ova godina predstavljat će prekretnicu i donijeti posebno osmišljene projekte održivog razvoja.

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.