SAP: poslovni rezultati i padali i rasli u 2009. godini

Fotografija članka: SAP: poslovni rezultati i padali i rasli u 2009. godini

SAP: poslovni rezultati i padali i rasli u 2009. godini

Ukupni prihod za 2009. godinu iznosi 63 milijuna kuna, što predstavlja pad od 2% u odnosu na 2008. godinu. Prihodi od softvera i održavanja bilježe pad od 23% u odnosu na 2008. godinu. Prihod od konzaltinga i edukacije bilježi najveći rast te je utrostručen u odnosu na 2008. godinu. Ostvarenim poslovnim rezultatima, SAP i dalje zadržava svoju vodeću poziciju na području Enterprise Resurce Planninga u Hrvatskoj.

Godinu 2009. obilježilo je turbulentno poslovno okruženje potencirano globalnom krizom i nemogućnosti pravilnog predviđanja poslovnih potencijala. Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, SAP je u 2009. godini ostvario više od 80% predviđenih planova što potvrđuje i ukupni prihod koji je na razini 2008. godine. Poslovnim rezultatima zasigurno je pridonio vrhunski tim stručnjaka u istom sastavu kao i posljednjih nekoliko godina, a koji unatoč svjetskim trendovima otkazivanja radnog odnosa, nije smanjen. Odličan menadžerski tim, osnažena partnerska mreža te certificirani SAP-ovi konzultanti, kojih je više od 300, dodatno su jamčili ispunjenje poslovne strategije.

SAP: poslovni rezultati i padali i rasli u 2009. godini

Novi korisnici SAP-a u Hrvatskoj u 2009. godini postali su: BWA, Crodux, Fortuna – sportske kladionice, Hrvatske željeznice, MSAN grupa te Rektorat Sveučilišta u Zagrebu. Korisnici kod kojih je sustav SAP-a u 2009. godini u tzv. go live fazi su Croatia Airlines, Fortuna-sportske kladionice i HSTec. Dok su postojeći korisnici SAP-ovih rješenja sa dodatnim licencama tvrtke: Agrokor, Atlantis Grupa, Croatia Airlines, FINA, Gradnja, Istra Cement te Ministarstvo financija.

SAP je obilježio prošlu godinu uvođenjem i regionalnim predstavljanjem novog rješenja, SAP BusinessObjects-a za koji je formiran zaseban stručni tim i partnerska mreža zadužena za SAP BusinessObjects na području regije Adriatics. činjenica je kako SAP ima odličan izvještajni sustav pod nazivom SAP Business Warehouse (SAP BW), dok je kroz portfelj SAP BusinessObjects rješenja dobio potpuno novu dimenziju koja je u cjelosti prilagođena poslovnim korisnicima od kojih se ne očekuje napredno poznavanje IT tehnologije. Partneri, koji su osim svojih primarnih djelatnosti usmjereni i na SAP BusinessObjects, su Alfatec Group, b4b, Comminus, CuberServ te S&T.

Deficit IT stručnjaka osposobljenih za rad u SAP zajednici već treću godinu zaredom SAP rješava posebnom edukacijom pod nazivom SAP Boot Camp, a koju su pohađali top studenti završnih godina vodećih zagrebačkih fakulteta. Uspjeh polaznika SAP-ove edukacije je veći od 90%, a nakon uspješno položenog međunarodnog ispita studenti su stekli certifikat koji će im zasigurno pomoći u stvaranju njihove poslovne karijere, a hrvatskom će gospodarstvu osigurati kontinuitet poznavanja i kvalitete rada u SAP sustavu.

SAP: poslovni rezultati i padali i rasli u 2009. godini

„Prošla godina je po prihodima gotovo izjednačena sa 2008. godinom, iako su prihodi od softvera i održavanja zabilježili znatan pad. Mi u SAP-u smo svjesni da je prošla recesijska godina bila posebno teška za sve sudionike gospodarstva. Ostvariti predviđene ciljeve rijetkima je pošlo za rukom. Naša realno sagledana poslovna situacija omogućila nam je postavljanje ostvarivih ciljeva. Uspjeli smo zadržati sva radna mjesta, proširiti portfelj rješenja, predstaviti nove projekte, partnere i rješenja. Iako već tradicionalno nismo zabilježili snažan rast, izuzetno mi je drago što smo u 2009. realizirali gotovo sve postavljene planove. I svakako smo se dobro pripremili za, možda još težu i izazovniju, 2010. godinu. Uvjeren sam da će spori globalan oporavak postati dostižan i u našim lokalnim okvirima.“ Izjavio je direktor SAP-a, Igor Dropulić.

Projekti kojima je SAP obilježio 2009. godinu su: SAP & Partners Roadshow kojim je diljem Hrvatske nastavljeno predstavljanje rješenja za manje i srednje tvrtke, a koji je započelo 2007. godine. SAP World Tour kao centralni SAP-ov događaj koji je iznova okupio više od 1000 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Tradicionalno, dodijeljenje su i novinarske nagrade SAP ICT journalist prize Božo Težak, za najbolje novinare, urednike i novinarske uradke. Održano je 10-ak tematski usmjerenih radionica, poput SAP CRM Competitive Workshopa, SAP PLM – Project Oriented Workshopa, te SAP BusinessObjects Enablement Workshopa. Po prvi puta Zagreb je bio domaćin regionalne konferencije SAP BusinessObjects kojom je započela inicijativa stvaranja tržišne prepoznatljivosti rješenja s područja Business Inteligence-a započeta akvizicijom tvrtke BusinessObjects i upotpunjavanjem usluga unutar SAP portfelja.

Iako je 2009. godina obilježena snažnim utjecajem globalnih i lokalnih recesijskih mjera, nova poslovna 2010. predstavljat će poseban izazov za sve tvrtke. Svjesni prepreka, ali i mogućnosti, SAP će svoju poslovnu strategiju za 2010. godinu usmjeriti na snažniji industrijski fokus, javni sektor i javne servise, komunalne djelatnosti s naglaskom na energetiku. Iako SAP od samog prisustva u Hrvatskoj radi na programima održivog razvoja, ova godina predstavljat će prekretnicu i donijeti posebno osmišljene projekte održivog razvoja.

SAP: poslovni rezultati i padali i rasli u 2009. godini

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.