SAP ICT journalist prize Božo Težak – nagrada za najbolje ICT novinare za 2005 godinu

Racunalo.com foto

Kategorije nagrade
SAP ICT journalist prize Božo Težak dodjela nagrada za 2005. godinu podijeljena je u dvije kategorije i posebnu nagradu.
– nagrada za najbolji novinarski uradak
– nagrada za najbolji urednički uradak
– posebnu nagrada dodijeljuje se od strane Zbora informatičkih novinara Hrvatskog novinarskog društva za IT novinara godine.


O nagradi
Informatičko novinarstvo u Hrvatskoj tijekom devedesetih godina doživjelo je snažan rast. Usporedno s razvojem informatičke tehnologije i tržšta pojavili su se relevantni mediji koji danas imaju višegodišnju tradiciju i stalnu publiku. U tim medijima radi velik broj kvalitetnih urednika i novinara, no njihov status do današnjeg dana nije do kraja riješen.
Štoviše, do 2001. godine nije postojao način za vrednovanje cjelovitog rada pojedinih informatičkih novinara i medija, pa se događalo da iznimno kvalitetna ostvarenja ostanu u sjeni. Izuzetak se dogodio iniciranjem dodjele nagrada SAP e-journalist prize koja je 2001. i 2002. godine dodijeljena novinarima koji su pisali o temi elektroničkog poslovanja i upravljanja.
Hrvatskog novinarsko društvo prepoznalo je inicijativu i od tada podržava dodjelu godišnjih nagrada za najbolje novinarske radove iz područja informatike i komunikacija pod novim nazivom SAP ICT journalist prize Božo Težak.


O prof.dr. Boži Težaku
Božo Težak je pionir informacijskog društva. Cijenjeni kemičar i informatičar, rođen je u Varaždinu 1907. godine. Nakon mature i diplome  stečene u rodnome gradu, seli u Zagreb gdje magistrira i započinje svoju doktorsku disertaciju. Među prvim znanstvenicima uočio je da je za razvoj znanosti od posebne važnosti informacijsko-komunikacijsko područje. Bio je pokretač brojnih časopisa od kojih je najznačajniji “Informatologia Yugoslavica” (danas Informatologija) kojemu je do kraja života bio glavni i odgovorni urednik. Godine 1975. osnovao je Društvo za informatiku SR Hrvatske, kojemu je bio i prvi predsjednik. Glavni je pobornik stvaranja Nacionalnog informatičkog centra SR Hrvatske. Održao je brojna predavanja na teme: multimedija, obrade i rukovanja informacijama i komunikacijama, interdisciplinarnosti u informacijskim tehnologijama.  Svojim pedesetogodišnjim radom dao je izniman doprinos našoj i svjetskoj znanosti. Istaknutost njegovog rada bio je poticaj za  imenovanjem nagrade po njemu.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.