Samsung započinje prvu serijsku proizvodnju 10nm SoC

Fotografija članka: Samsung započinje prvu serijsku proizvodnju 10nm SoC

Samsung je danas objavio da započinje svoju serijsku proizvodnju prvog SoC u 10nm FinFET tehnologiji.

Oglas

Ove godine na području procesora za mobilne uređaja vladao je Qualcomm. Čak je i sam Samsung koristio njihove procesore na nekim tržištima iako je godinama uspješno proizvodio procesore koji su bili u razini ili čak bolji od Qualcommovih.
Najbolji primjer za to je i koji je po performansama bio zaista velika konkurencija .
Samsung se odlučio vratiti svojim procesorima u potpunosti te je najavio serijsku proizvodnju svoga SoC-a. (System-o-chip, na jednoj silikonskoj pločici uz procesor nalaze se i ostale važne komponente za rad smartfona)

Postoje glasine i da će osim Exynos 8895 procesore, Samsung izrađivati i Snapdragon 830 za kojega ima poseban ugovor, iako neke druge glasine govore da će procesore za Snapdragon izrađivati TSMC. Puno je tu glasina i različitih informacija, ali gotovo je sigurno da će Samsung ovom tehnologijom proizvesti svoj novi Exynos za kojega se vjeruje da će se zvati Exynos 8895.

Kao i u dosadašnjem 14nm FinFET procesu, u 10 nm dizajnu se koristi struktura 3D tranzistora. Ovaj proces nazvan je 10LPE omogućava Samsungu uštedu 30% prostora, 40% manje potrošnje energije nego prije i 27% bolje performanse. Samim smanjenjem potrošnje energije dolazi i do manjega zagrijavanja pa će uz spomenute bolje performanse i bolje trajanje baterije uređaji koji budu dolazili sa ovim SoC-om biti i sigurniji. ( Da, mislim na )

Već smo znali da će Samsung prvi započeti proizvodnju 10nm procesora, ali nismo očekivali da će to biti ovako rano. Samsung je sposoban za ovu proizvodnju i tu nema problema, ali sve najave su bile da će serijska proizvodnja započeti tek početkom 2017.godine. Samsung je izgleda malo izmijenio svoj kalendar i skratio rokove, pa se stoga može pretpostaviti da će se ovaj procesor naći u Samsung Galaxy S8 uređaju. bi trebao izaći u veljači sljedeće godine i Samsung već priprema sve da bi stigao na vrijeme opremiti svoj novi flagship ovim procesorom.

Samsung je uz ovu generaciju 10nm (10LPE) procesora, najavio i da već radi na sljedećoj generaciji koja će se zvati 10LPP. Kao i sve nove generacije procesora i ova će napraviti skok u performansama, a po najavama doći će u drugoj polovici 2017. godine

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.