Samsung S5 Lollipop – dojmovi

Fotografija članka: Samsung S5 Lollipop – dojmovi

Samsung je pustio svoju inačicu Lollipopa za S5 prvo u Poljskoj

Oglas

Stigao je Lollipop za S5, a krenuo je iz Poljske. Očekujemo da ne bi trebalo proći dugo da stigne i do nas. Za početak vas samo podsjećamo na .

DOJMOVI

Na početku ističemo da ovo nije recenzija mobitela, već kratki dojmovi kako Lollipop funkcionira na S5. Na Youtubeu se pojavilo već nekoliko filmića prije izlaska Lollipopa za S5 kako će mobitel izgledati i izgledalo je kao da od Material Designa neće biti ni M na nekim aplikacijama.

Ipak, Samsung je odradio svoj posao prilično dobro po pitanju dizajna. Ocjena dizajna: za sada nategnuta četvorka. Da li će vam se svidjeti takve animacije ne znamo, ali svakako su ljepše nego na prikazanim videima. Nekima je cijeli Material Design na Samsungu prešaren, dok je nekima veseo i ugodan. Ovdje ćete morati sami donijeti odluku. Od Samsungovih aplikacija pohvaljujemo Telefon (pozivatelj, dialer) i Poruke, dok Sat i Kalendar ističemo kao primjer loših rješenja.

 

Ono što je Samsung divno odradio je animacija pritiska pojedinog područja dok ste u nekoj aplikaciji koja ima bijelu boju. Korisnik osjeća što radi s mobitelom i to je jedna od osnovnih postavki MD-a – okolina mora reagirati na pritiske korisnika. Još bi unatoč Satu i Kalendaru ocjena bila bolja da se Samsung sjetio promijeniti izgled ikona na Launcheru. Nažalost, izgled ikona koje potječu još iz Jelly bean vremena je i dalje ovdje.

Obavijesti se mogu pročitati na zaključanom zaslonu što je Samsung omogućavao i prije za svoje aplikacije. U postavkama možete namjestiti želite li da se i sadržaj poruka prikazuje na zaključanom zaslonu ili samo obavijest da je stigla nova poruka. Kada pričamo o obavijestima, postoji i usluga blokiranja obavijesti od svih kontakata ili od svih kontakata koji nisu na listi prioriteta.

I Smart Lock opcija je sada ugrađena u S5 – ako stavite dodatnu zaštitu na mobitel (zaključavanje otiscima ili pomoću šifre), možete namjestiti da mobitel ne koristi tu zaštitu kada se nalazite na određenoj lokaciji i/ili u blizini određenih uređaja (npr. određeni pametni sat).

Nismo uspjeli pronaći dvije opcije na Samsungu – Guest mode i Pin application. Prva omogućuje davanje mobitela nekome te tako taj ne vidi vaše osobne podatke, a druga omogućuje da kada date nekome mobitel, teže mu je izaći iz programa koji ste prethodno pinnali. Ne vidimo razlog zašto ovo nije implementirano.

 

Samsung je ugradio Mirror link koji će omogućiti da zaslon svog mobitela zrcalite u automobilu koji će podržavati tu tehnologiju.

Više nije moguće ugasiti zvuk, već imate samo dvije opcije: sa zvukom i vibracija. Oni koji ne žele nijedno od toga, moraju koristiti opciju za isključenje svih zvukova.

Diktafon je dobio opciju glasovnog zapisa koja snimljeni glas automatski pretvara u tekst. Nedavne aplikacije su sada u 3D karticama poredane kao i na Note 4.

PERFORMANSE I BATERIJA

Ovo jednostavno moramo izdvojiti! Samsung Galaxy S5 je fantastično fluidan. Moguće je bilo i na KitKatu probati ART (koji je ponekad “štekao” na zaključanom zaslonu), ali ovo je nešto drugo. Što je točno Samsung napravio ne znamo, ali uređaj je optimiziran fenomenalno. Teško je reći da je to samo zbog Lollipopa, jer kao što rekosmo, već smo probali uređaj s ART-om. Zato zaključujemo da je ostatak posla odradio Samsung.

Na mobitelu je instalirano četrdeset aplikacija i mobitel radi prekrasno. Nevjerojatna fluidnost.. I S5 na KitaKtu je bio jako brz i ugodan, ali nakon što ste napunili mobitel s hrpom aplikacija, ako uključite ograničenje performansa (štednju baterije), mobitel postaje osjetno usporeniji. Ovdje to nije slučaj. To je bio glavni razlog što mi baterija ne bi izdržala cijeli dan dok nisam doma jer bih gasio štednju baterije. Od onih sam koji vole da sve na uređaju radi glatko i radije ću se prikopčati negdje na punjenje nego da na tome radim ustupke. Na Lollipopu to ne trebate raditi – mobitel jednostavno podiže i spušta koju god aplikaciju pokrenete. Jedino usporenje vidite kada idete deinstalirati pojedinu aplikaciju jer aplikacija sada ne nestane u trenutku, već deinstalacija traje sekundu, maksimalno dvije (nakon što je bilo instalirano još 15 aplikacija).

Projekt Volta koji je obećavao dulje trajanje baterije je ispunio svoj zadatak. Komotno dobijete u prosjeku do dva sata korištenja. Pogotovo oni korisnici koji svako malo pogledavaju na mobitel, odgovaraju kratko na poruku i gase aplikaciju su sada došli na svoje jer takvo korištenje ispija bateriju mnogo manje nego prije.

Nažalost postoji jedan ozbiljan “ali” zbog pucanja veze. Veza na wi-fiju zna ponekad ne raditi najbolje, ali problem se kod nas jednostavno rješio gašenjem funkcije Passpoint u naprednim postavkama Wi-fija. Mobilni promet bi vam mogao dnevno uzeti par minuta vremena jer se tu i tamo smrzne. No, ovo su problemi koji su se koliko čujemo pojavljivali i na drugim verzijama Lollipopa pa se očekuje uskoro rješene istog.

EDIT: sljedeća verzija koja je već izašla je riješila sve navedene probleme.

Za one koji su željni isprobavati stvari, slijedi uskoro nastavak kako updateati staviti ovaj firmware na mobitel, te kako ga rootati.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.