Samsung najavio prve 8GB LPDDR4 mobilne DRAM module

Fotografija članka: Samsung najavio prve 8GB LPDDR4 mobilne DRAM module

Samsung je najavio početak proizvodnje prvih 8GB LPDDR4 mobilnih DRAM modula, koji bi se već sljedeće godine mogli naći u top smartfonima.

Oglas

U prosincu 2014. godine Samsung je predstavio tada svoj prvi 4GB LPDDR4 modul, koji nije ugrađen u , ali to je otvorilo vrata i dalo poticaj tvrtkama poput da ugrađuju u svoje smartfone još i više RAM-a.
Danas dvije godine poslije, Samsung je ponovno predstavio svoje nove memorijske module ali ovaj puta duplo većeg kapaciteta. Vjerujem da nadolazeći neće imati 8GB memorije, ali ovo će ubrzo postati novi standard. Danas već imamo smartfone po 6GB RAM-a, a sjetimo se samo koliko smo bili razočarani kada je Samsung tijekom najavljivanja smartfona otkrio da će imati samo 4GB RAM-a.
U ovome trenutku smo došli do toga da su neki od naših smartfona snažniji od stolnih računala ili laptopa. Nekada je bilo nezamislivo da mobitel ima 64 – bitni procesor, danas je to standard za višu klasu, kao i minimum 4GB RAM-a.

Novi moduli niske potrošnje energije će po Samsungovim riječima jako unaprijediti mobilno iskustvo.
Ovi moduli izrađeni su koristeći 10nm proces. Ovo je najbrža memorija na tržištu a po specifikacijama postiže u teoriji maksimalnu propusnost od 4.266Mbps, što je duplo brže nego standardni DDR4 DRAM moduli koje koristimo u većini današnjih računala, njihova propusnost u prosjeku iznosi 2.133Mbps.
Ovako velike brzine jako su važne za reproduciranje videozapisa u 4K rezoluciji, ali i za pokretanje operacija virtualnih mašina. Industrija sve više obraća pažnju i na , za koju je ovo jako važno jer uz omogućava ugodno korištenje VR sadržaja u visokim rezolucijama, bez predugih učitavanja i zastajkivanja.

Slika: Usporedba LPDDR4 i LPDDR3

Ovaj novi 8GB modul troši otprilike istu količinu energije kao i stari 4GB DRAM modul koji je izrađen u 20nm veličini. Nadalje LPDDR4 8GB modul zauzima jako malo prostora što se može jako dobro iskoristiti u smartfonima jer ostaje više mjesta za nove tehnologije i veće baterije.
Samsung je čak i najavio da će nastojati dodatno smanjiti veličinu svojih čipova i memorijskih modula te pokušati smanjiti potrošnju energije i grijanje koje je uvijek jedan od problema. Pokušat će povećati i poboljšati performanse jer što je manja udaljenost koju elektroni prolaze to su bolje performanse.
Samsung neće stati samo na 8GB modulima, najavili su da će u 10nm tehnologiji proizvesti i veće memorijske module, vjerojatno će sljedeći biti veličine 10 GB, a možda pred Božić sljedeće godine čak i uduplaju ovih 8GB, pa najave proizvodnju 16GB modula.

Još uvijek ne znamo kada će ovi moduli zaživjeti i u kojim modelima, ne znamo postoji li uopće opravdanost rasta količine RAM-a u smartfonima, posebno kada znamo da su neki uređaji sa 6GB RAM-a se gotovo jednako ponašali kao i njihova braća koja su imala samo 4GB RAM-a. Čak su i rezultati u multi-taskingu bili jako slični, gotovo zanemarivi. Ali da se na tržištu nešto događa kada je u pitanju RAM pokazuje i Apple koji je dugo odbijao povećati RAM u , ali je na kraju ipak shvatio da je to nužno, pogotovo jer je iOS postao sve zahtjevniji OS. Ali možda je to sve još jedan marketinški trik…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.