Samsung ili svaki uzlet opet se završava na zemlji

Fotografija članka: Samsung ili svaki uzlet opet se završava na zemlji

Samsungu se dominacija u svijetu mobilnih tehnologija opasno ljulja. Iako za trenutni neuspjeh postoji mali milijun razloga, ipak je nekoliko ključnih. Gdje je Samsung pogriješio u poslovnom žongliranju?

Oglas

Samsung je u samom startu osvajanja tržišta bio promišljen. Proizveli su niz prvoklasnih proizvoda oku ugodnog dizajna s inovativnim rješenjima. Potom su promijenili poslovnu politiku i odlučili slijediti Apple. Isprva je to bila jedna pozitivna imitacija. Ali, opijeni uspjehom krenuli su pogrešnim smjerom. Postali su bahati prema korisnicima i agresivni u podcjenjivanju ostalih proizvođača. Upetljali su se u parnice, izdvajali velike sume novca za marketing i promociju, potkupljivali recenzente, plaćali trolove itd. Na kraju im se sve odbilo o glavu.

Financijska izvješća nisu više bajna kao prije. Jedan od znakova da prodaja nije u redu ukazuje najnoviji potez zatvaranja najveće trgovine u Londonu. Kako sada stvari stoje, Samsung hitno mora promijeniti stil poslovanja. Trebali bi isključiti neprofitne projekte, smanjiti troškove marketinga, ulagati u razvoj i prestati biti zavidni drugima na njihovom uspjehu. Osobito Appleu kao najvećem konkurentu na području high end modela. Jer stvarnost je da Apple ima izgrađen jaki ekosustav (možda za neke ovisnosti i isključivosti). Također je  kompanija tehnološki brand s visokom predodžbom o kvaliteti proizvoda među potrošačima. Činjenica je da Apple uvijek vodi brigu o pružanju zadovoljstva potrošačima kroz podršku. Jedan od primjera je što ne ostavljaju vlasnike starijih modela bez najnovije softverske nadogradnje. Nikada im nije problem „odriješiti kesu“ i kupiti tehnologije ili tvrtke koje imaju inovacije za poboljšanje korisničkog iskustva. U ovim elementima leži snaga Applea i privlačnost proizvodima od strane dijela potrošača.

Samsung mora postati svjestan da nije dovoljno tvrditi „mi smo najbolji“. Potrebno je stati iza obećanja koja daju svojim brendom.  Poznato je da brend koji osvoji srce potrišača, potiče vjernost. Dakle, Samsung još uvijek ima izbora pametnim poslovnim potezima pokazati i dokazati potrošačima (ili sebi) da su bolji od Applea. Ne kaže uzalud poslovica: Planinu će pomaknuti samo onaj tko je na početku pomicao kamenčiće, a svaki neuspjeh je prilika za novi i pametniji početak.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.