Samsung i mobilne platforme Bada, android i WP7

Fotografija članka: Samsung i mobilne platforme Bada, android i WP7

 

Zašto kažemo uglavnom?  Južnokorejski proizvođač je plasirao na tržište još  nekoliko uređaja koji rade pod njegovim nadzorom. Unatoč tome, u prva četiri mjeseca stopa  rasta Bada OS-a premašila je stopu androida za isti vremenski period.  Prema rezultatima trećeg kvartala 2010, Bada platforma je instaliran na 1,3 milijuna mobilnih uređaja, odnosno, u 2 %  pametnih telefona na globalnom tržištu, prema

To je vrlo dobar rezultat, pogotovo kada uzmemo u obzir da za promicanje Bada mobilnog operativnog sustava Samsung nije radio velike reklamne kampanje, ali i interesantno je kako se ovaj rast dogodio uz pomoć samo jednog globalnog mobilnog telefona Samsung Wave, bez posebne podrške globalnih mobilnih operatera.

Nije isključeno da u budućnosti Bada postane jedna od vodećih mobilnih platformi. Ne smijemo zanemariti podatak da je korejska tvrtka četvrti po veličini proizvođač mobilnih telefona u svijetu i da cvate smartphone tržišni prostor.  S druge strane, dolazi do starenja platformi kao što su BlackBerry i Symbian OS, koji gube udio na tržištu. U međuvremenu, uz zapanjujući rast androida za koji sve indicije ukazuju da bi trebao biti na vrhu i potencijalno mogao oboriti Symbian u nekoliko godina,  dobili smo drugi novi mobilni OS,  Windows 7 Telefon, koji se tek probija na tržištu. Microsoft je restriktivan, što znači da proizvođači ne mogu dodati prilagođena sučelja, kao što je u ovom slučaju Samsungov TouchWiz, a što bi moglo razlikovati jednog proizvođača od drugog.  To je trenutno vrlo mala baza korisnika i ostaje nejasno kakav apetit prema WP7 imaju potrošači.  Gartnerova  prognoza za WP7 je samo 4 % tržišnog udjela do 2014. godine.  Sve su to izazovi za Samsung, njihov Bada OS, ali i nove poslovne mogućnosti.

Ovoj cijeloj priči potrebno je dodati i još neke interesantne podatke. Samsung,  koji je postigao  planetarni uspjeh s Galaxy S uređajem pokrenutim pod androidom,  navodno prebacuje svoj fokus na Microsoft WP7 uređaje u slijedećoj godini. Prema izvješću u iMobile.cn , 63% Samsungovih smartphone će biti WP7 uređaji, nakon čega slijedi Android na 32%, a Bada OS na 6% posto.

 

Ti podaci slijede iz prošlotjednog Samsungovog izvješća. Podsjetimo se, samo prije nekoliko mjeseci, Samsung je rekao da je android njihov prioritet , što ima smisao s obzirom da je na putu do proda 5 milijuna Galaxy S uređaja. No, s pokretanjem sustava Windows 7 Telefon, uz pomoć Microsofta, i općenito,  ima jedan od trenutno hardverski najboljih WP7 dostupnih uređaja na tržištu. Dakle, ako najnovija  izvješća su istina, zašto bi Samsung promijenio prioritete svojih resursa na Windows 7 Telefon?  Možda su se jednostavno umorili od Androida.  S toliko android smartphonea na tržištu,  ima smisla za velike tvrtke kao što je Samsung da traže nove prilike. Pravna nesigurnost oko Androida također može igrati malu ulogu.

To ne znači da Samsung odustaje od androida, oni samo čuvaju svoje opcije otvorene. Sve platforme još uvijek rastu, Microsoft ima priliku se ponovno uzdići. S obzirom na iPhone i Android uređaje koji su u posljednje tri godine doživjeli bum,  ima više prostora za promjene i u iduće tri godine. Sve u svemu, izgleda da Samsung igra pametnu tržišnu igru.
 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.