Samsung i IBM registrirali najviše patenata u 2016.

Fotografija članka: Samsung i IBM registrirali najviše patenata u 2016.

IBM vodi u broju patenata, slijedi ga Samsung, a najzanimljivije je da Applea uopće nema na listi.

Oglas

Godinama su u mobilnoj industriji “patentni ratovi“ bili predmetom poruga i ismijavanja. To se naravno odnosilo na nas, nevine promatrače, i na pobjedničke strane u tim “ratovima“. Naime, odštete koje su plaćale okrivljene strane su bile poprilično visoke čak i za gigante poput Apple-a ili Samsunga.

Na početku doba patentnih ratova čak je bila jedna zanimljiva šala koja kaže da je Apple patentirao ( uz sve ostalo ) i strane poput : lijevo, desno ili sredina.

Iako su patenti baš zbog navedenih stvari godinama bili predmetom šala, iza njih se kriju inovacije i ideje koje tvrtke izuzetno cijene i patenti na određen način pružaju tvrtkama sigurnost u budućnosti, jer kako tehnologija sve više napreduje, patenti sve lakše, s vremenom, postaju stvarnost.

Skupina stručnjaka iz IFI CLAIMS objavila je listu 10 tehnoloških tvrtki koje su tijekom prošle godine ( 2016. ) registrirale najviše patenata.

IBM predvodi listu s velikom prednošću ispred Samsunga. IBM je tako prošle godine registrirao čak 8.088 patenata, ili da ove brojke budu još impresivnije, svaki dan prošle godine čak 22 patenta. Samsung je, iako lošiji od IBM-a, dosta bolji od ostalih tvrtki na ovoj listi. Korejska tvrtka je kroz prošlu godinu imala 5.518 patenata ili 15 patenata na dan.

Ostatak društva poput Google-a, Intela i Qualcomm-a je imao nešto manje od 8 patenata na dan, dok ostali koji zatvaraju listu 10 najboljih su imali 5-6 patenata na dan tijekom 2016. godine.

Kako sam već naveo, trenutno najveći igrač po profitu Apple nije pronašao svoje mjesto na ovoj listi. Po mnogim analitičarima ovo nije slučajnost niti problem, jer sve navedene tvrtke imaju dosta širu ponudu svojih proizvoda od Apple-a. Naravno, to je posljedica filozofije same tvrtke da se pažnja usmjeri prema nekoliko ključnih proizvoda, a baš po profitu možemo vidjeti da ta filozofija, kada je Apple u pitanju, uspijeva.

Kada gledamo ove brojke, možemo primijetiti da ima jako puno patenata. Većina ovih tvrtki ima i druge odjele koji nisu vezani za mobilnu tehnologiju, a na ovoj listi su prikazani svi patenti koji su registrirani od ovih tvrtki. Uz to, mnoge tvrtke, tehnologije koje patentiraju ne stavljaju odmah u svoje uređaje, mnogi patenti s vremenom jednostavno nisu više upotrebljivi, vrijeme ih pregazi ili ih novi patenti zamjene. Drugi dio, koji je malo sretniji i kvalitetniji, tek kroz neko vrijeme postane dostupan u uređajima koji dolaze do nas. Najbolji primjer za to je savitljivi zaslon, njega su velike tvrtke prije dosta godina prvi put patentirale, a skoro svake godine iste te tvrtke iznova patentiraju slične savitljive zaslone, i na kraju dobijemo kao na ovogodišnjem CES-u dosta zanimljive prototipe uređaja sa savitljivim zaslonima.

Ukratko, to su neki od razloga ovako velikog broja patenta tijekom prošle godine, ali ovo je ujedno jako dobar pokazatelj da tržište ne miruje i da je sve više novih ideja i inovacija koje samo čekaju da svoju priliku.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.