Samsung i Apple pod istragom zbog namjernog usporavanja smartfona

Fotografija članka: Samsung i Apple pod istragom zbog namjernog usporavanja smartfona

Talijanska je agencija za tržište i tržišno natjecanje (AGCM) otvorila službenu istragu protiv kompanija Apple i Samsung zbog smanjenih i lošijih performansi starijih pametnih telefona.

Oglas

Hm, pitamo se da li je ovo novost ili ne? Naime, svi smo se mi korisnici u nemalom broju slučaja pomirili s time da čim našem smartfonu prođe garancija, odmah se kao čudom događaju problemi kao što je brzo pražnjenje baterije, užasno spor rad našeg uređaja te problemi sa ekranom i mnogi drugi.

Već je poznato da je Apple duže u ovoj priči, no zanimljivo je da se tome priključio i Samsung, makar se pričalo o tome kako je kompanija krajem prošle godine izjavila da ne radi na namjernom usporavanju performansi starijih modela smartfona.

Čini se da je talijanska agencija za tržište i tržišno natjecanje dobila suprotne informacije, a glavna je optužba s kojom se trebaju suočiti Samsung i Apple da ove kompanije namjerno smanjuju performanse starijih modela smartfona kako bi potaknule korisnike na kupovanje novijih i bržih modela. Kompanije su navodno ovo radile pomoću softverske nadogradnje sa čijom pravom namjenom korisnici nisu bili upoznati. Istraga će pokazati jesu li kompanije zaista bile odgovorne za ovakva djela i ukoliko jesu vjerojatno će biti određenih nemilih posljedica za njih.

Nije poznato o kojim se točno Samsung-ovim uređajima radi, dok je mnogo više toga poznato u slučaju kompanije Apple gdje je Tim Cook čak obećao da će kod budućih iOS nadogradnji korisnici moći izabrati koji im je prioritet – performanse ili autonomija baterije. Naime, pričalo se naveliko o tome kako je Apple namjerno smanjivao performanse uređaja kako bi poboljšali autonomiju baterije. Apple je pod istragom i u Francuskoj, no nema izvještaja o tome da li je i tamo Samsung u pitanju.

Što vi mislite o ovoj škakljivoj temi, da li je i vaš Apple ili Samsung pametnjaković usporio?

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.