Samsung Galaxy S8/Galaxy S8+ recenzija: stvoreni da impresioniraju

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Samsung Galaxy S8/Galaxy S8+ recenzija: stvoreni da impresioniraju

Oni su stvoreni da budu najbolji od najboljih, sam vrh ponude u svijetu pametnih telefona. Njihov naziv je Samsung Galaxy S8 i S8+, a mi vam donosimo sve što se željeli znati o njima u našoj detaljnoj recenziji.

Oglas

Uvod

Prije početka službene prodaje na našem testu našao se dvojac koji već sada mnogi smatraju najboljim pametnim telefonima koje ćemo vidjeti ove godine. Predstavljeni su krajem ožujka, a svima je jasno da su ovo uređaji kojima će Samsung pokušati vratiti povjerenje kupaca nakon neslavnog kraja Galaxy Note 7 modela. Hoće li u tome uspjeti još je rano za reći, ali kako za sada stvari stoje prve najave nagovještaju da će ovo biti najuspješnija generacija Samsungove Galaxy flagship linije.

Samo dva tjedna nakon svjetske premijere koju ste mogli uživo pratiti na našem portalu, Galaxy S8/Galaxy S8+ predstavljeni su i Hrvatskoj gdje će se u prodaji pojaviti 28. travnja. Kao što ste mogli vidjeti u ove recenzije na test smo dobili Exynos varijante Galaxy S8/Galaxy S8+ modela koji su predviđeni za prodaju na europskom tržištu, za razliku od Qualcomm varijante koja će sletjeti na tržište SAD-a. Galaxy S8 i Galaxy S8+ su zapravo identični uređaji sa glavnom razlikom u dimenzijama i kapacitetu baterije, dok je sve ostalo potpuno isto. Samsung polaže velike nade u svoje nove flagship smartfone na kojima temelji dobar dio svojeg poslovnog uspjeha, a prema nekim izvještajima iz Južne Koreje očekuje se da će se ova dva modela kombinirano prodati u preko pedeset milijuna primjeraka. Još je zanimljiviji dio ovih predviđanja koji kaže kako će Galaxy S8+ biti prodan u većem broju primjeraka od standardnog modela.

Što se sve nalazi u kutijama mogli ste vidjeti u najavi recenzije. Samsung je ove uređaje opremio sa mnogo zanimljive i korisne dodatne opreme kako i priliči jednim flagship smartfonima, a to je osim samih uređaja iglica za otvaranje SIM ladice, punjač, USB kabel, USB Type C u Micro USB konektor, USB Type C u USB 2.0 konektor, slušalice i nešto papirologije. Galaxy S8 model smo dobili u ponoćno crnoj boji, dok nam je Galaxy S8+ došao u orhideja sivoj boji. Osim toga postoji još i varijanta u arktičko srebrnoj boji (nazivi ovih boja su objavljeni na službenim stranicama Samsung-a).

Inače, Galaxy S8 i Galaxy S8+ pametni telefoni dostupni su i u Hrvatskoj, a možete ih pronaći u .

Dizajn

Novi trendovi u svijetu smartfona i žestoka konkurencija potaknuli su Samsung na jedan odvažan iskorak kod nove generacija svojih flagship smartfona, a on se očituje u radikalnoj promjeni dizajna u odnosu na prijašnje generacije. Očito je da je kod Galaxy S8/Galaxy S8+ modela kompanija glavni naglasak stavila na dizajn i to čak u tolikoj mjeri da možemo pričati o novoj eri Samsung smartfona. Nije tajna da su Galaxy S8 i Galaxy S8+ uređaji od kojih smo puno očekivali, no jednom kada ih vidite uživo i primite u ruke svejedno vas uspiju impresionirati. Izgledaju tako dobro da je jednostavno teško odlijepiti pogled sa njih. Ako ste jedni od onih kojima je prvi dojam najvažniji Galaxy S8 i Galaxy S8+ su uređaji koji obaraju sa nogu.

Čak i kada se nađu u rukama ovi uređaji ne prestaju fascinirati, jer S8 model unatoč 5.8-inčnom ekranu u rukama djeluje kao neki 5-inčni smartfon, dok je S8+ sa 6.2-inčnim ekranom po svojim dimenzijama otprilike kao neki standardni 5.5-inčni smartfon. Možda tek mali problem kod dizajna ovih uređaja predstavlja stakleni stražnji panel zbog kojeg držanje u ruci može biti pomalo klizavo, pogotovo kod većeg S8+ modela, a osim toga treba računati i na otiske prstiju koji su puno uočljiviji kod crnog modela. Pri dizajniranju ovih uređaja fokus je stavljen na ekran koji kod S8 modela zauzima čak 84,47% prednje površine, odnosno 83.6 % kod S8+ modela. U Samsungu su ovaj ekran nazvali „infinity“ što jasno aludira na to da se radi o ekranu potpuno razvučenom od lijevog do desnog ruba, a i gornji i donji rub su također iznimno uski. Tu su i zakrivljeni rubovi ekrana zbog kojih uređaji bolje leže u ruci i djeluju elegantnije, a sve to skupa doprinosi iznimnoj atraktivnosti ovih smartfona.

Iako se na prvi pogled čini da ovi uređaju nemaju nikakve rubove sa lijeve i desne strane ekrana, kad se pobliže pogleda može se vidjeti da oni i nisu tako ekstra tanki i jasno su vidljivi kada se ovi smartfoni pogledaju sa strane, a prema našoj procjeni iznose barem 2 mm. Ovaj bezel-less efekt postignut je očito sa zakrivljenim rubovima ekrana. U korist ovako velikog omjera ekrana i tijela žrtvovan je jedan od zaštitnih znakova Galaxy S linije, a to je fizička home tipka koja je sada zamijenjena sa virtualnom. No, da bi se udovoljilo željama fanova Galaxy linije ova virtualna home tipka ima i neke funkcionalnosti fizičke home tipke, a dobila je i poseban naziv – 3D Touch. Riječ je zapravo o tome da se virtualna home tipka smjestila na dijelu ekrana koji je osjetljiv na jačinu pritiska. Ona omogućuje da se bez obzira bio ekran ugašen ili neka aplikacija radi u full-screen modu pritiskom (ne dodirom) na to mjesto aktiviraju funkcionalnosti fizičke home tipke. Da bi pritisak na ovu tipku bio što efektniji kompanija se pobrinula povratnim vibracijskim efektom koji simulira pritisak na pravu fizičku home tipku.

Ispod ekrana nema ničega, dok se pak sa gornje strane ekrana našlo podosta toga. Gledajući sa lijeve na desnu stranu tu se nalazi RGB LED notifikacijsko svijetlo, paket senzora, zvučnik, prednja kamera i jedna novotarija sa kojom se prvi puta susrećemo, a to je skener šarenice oka. Sa donje strane metalnog okvira smjestio se 3.5 mm audio izlaz, USB Type C port, otvor mikrofona i otvor zvučnika. Na lijevoj strani okvira nalaze se tipke za kontrolu glasnoće i tipka za brzi pristup Bixby uslugama (na to ćemo se vratiti nešto kasnije), desna strana rezervirana je samo za home tipku, dok se na gornjoj strani okvira nalazi SIM/MicroSD ladica i dodatni otvor za mikrofon. Stražnji panel je staklene izrade te je prema rubovima simetrično zakrivljen kao i prednji panel, a takvo smo identično dizajnersko rješenje vidjeli na Xiaomi Mi Note 2 phabletu. Zbog izostanka fizičke home tipke senzor otiska prsta morao se preseliti na stražnji panel pored senzora kamere i ostalih biometrijskih senzora.

Nažalost pozicija senzora otiska prsta nije baš idealna. Puno prirodniji i bolji položaj za ovaj senzor bio bi ispod stražnje kamere, što je recimo i standardna pozicija za ovaj senzor kod većine uređaja. Još jedan problem kod ovog senzora je to što je potpuno u ravnini sa kamerom, pa ga je pod prstom teško razlikovati od stražnje kamere. S druge strane, drago nam je vidjeti da je senzor kamere sada za razliku od prijašnjih modela potpuno u ravnini sa stražnjim panelom. Spomenimo još dimenzije Galaxy S8 smartfona koje iznose 148.9 x 68.1 x 8 mm i težinu od 155 grama, odnosno 159.5 x 73.4 x 8.1 mm i 173 grama kod S8+ modela. Kao šlag na tortu vrhunskog dizajna ovih uređaja tu je i IP68 certifikat koji jamči otpornost na vodu i prašinu.

Ekran

Bez sumnje ekrani su najzanimljiviji dio ovog dvojca, a Samsung je sa Galaxy S8/Galaxy S8+ odlučio izaći iz uobičajenih standarda za ekrane pametnih telefona. Tako osim ne baš uobičajenih dijagonala od 5.8 inča, odnosno 6.2 inča, ovi ekrani imaju i nesvakidašnji omjer od 18,5:9 što u konačnici opet dovodi do nestandardne rezolucije od 1.440 x 2.960 točaka. Zbog nestandardnog omjera ekrana od 18,5:9 neki sadržaji, aplikacije ili igre koje nisu kompatibilne neće biti prikazane u punom zaslonu. Unatoč tome postoji mogućnost da se sadržaj razvuče na puni zaslon, no tako se najčešće bitno umanjuje kvaliteta prikaza. Možda zapravo i jedina stvar koju su ovi uređaji naslijedili od prijašnjih modela je tehnologija ekrana, a to je naravno Super AMOLED. Vjerujemo da već dobro znate da su karakteristike AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) ekrana živahne i izražene boje sa visokim kontrastom, no često imaju i neke nedostatke poput slabije vidljivosti na dnevnom svijetlu, što definitivno ne vrijedi za ekran koji se nalazi na Galaxy S8/Galaxy S8+ modelima. Spomenuti ekrani raspolažu natprosječnom svjetlinom te se bez problema mogu koristiti na otvorenom. Riječ je o vjerojatno najsvjetlijim AMOLED ekranima koja smo imali prilike susresti. Izmjerili smo i njihovu maksimalnu svjetlinu, a naš mjerni instrument pokazao je iznos od 713 Luxa za S8, odnosno 697 Luxa za S8+ model.

Očekivano, Samsung je na zakrivljeni dio ekrana dodao i dodatne funkcionalnosti nazvane Rubne ploče koje pružaju brzi pristup često biranim kontaktima, vremenskoj prognozi, kalendaru, brzim alatima itd. Naravno i ovu značajku je moguće isključiti ako netko smatra da mu je nepotrebna. U postavkama ekrana moguće je dodatno podesiti balans boja te je na raspolaganju i nekoliko različitih profila boja ovisno o korisnikovom ukusu. Osim toga ovi ekrani dolaze sa gomilom različitih značajki i mogućnosti, a jedna od njih je i Always-On Display (uvijek uključen zaslon) koji prikazuje osnovne informacije kada je uređaj zaključan. Osim toga na Always-On Display-u se može upravljati sa glazbom, nudi prikaz notifikacija te brzi pristup dvostrukim dodirom na njih. Always-On Display je moguće u postavkama dodatno personalizirati prema željama korisnika.

Vrlo korisna mogućnost ovih zaslona je i mogućnost promjene razlučivosti. Tako je ponuđen odabir između HD+, FHD+ i WQHD razlučivosti. Ovo je značajka koja može jako puno koristiti za povećanje autonomije uređaja, a golim okom je ionako gotovo nemoguće vidjeti neke razlike nakon promjene razlučivosti, pogotovo između FHD+ i WQHD. U svakom slučaju ovi ekrani su priča za sebe, po svakom pitanju spadaju u sam vrh smartfon industrije i čisto sumnjamo da trenutno postoje bolji ekrani na nekom uređaju. Što god radili na ovom ekranu, bilo to igranje igrica, gledanje videa ili najobičnije surfanje internetom uživat ćete u njegovom korištenju. Od ogrebotina i drugih oštećenja ovi zasloni su zaštićeni Corning Gorilla staklom pete generacije.

Hardver

Osim prelijepe vanjštine Galaxy S8/Galaxy S8+ modeli dolaze i sa high-end hardverom. Već je sasvim normalna stvar da Samsung svoje flagship smartfone oprema sa najjačim dostupnim hardverom, a za naše europsko tržište namijenjene su verzije sa kompanijinim vlastitim Exynos procesorima. Riječ je o osmojezgrenom Exynos 8895 procesoru izrađenom u 10 nm proizvodnom procesu sa četiri Exynos M2 Mongoose jezgre na taktu od 2.3 GHz i četiri ARM Cortex-A53 jezgre na taku od 1.7 GHz. Samsung navodi da ovaj procesor donosi otprilike 10% bolje performanse, dok je potrošnja baterije umanjena za 20% od svojeg prethodnika. Ovaj moćan procesor dolazi u kombinaciji sa Mali-G71 MP20 grafikom sa dvadeset jezgri koja radi na 550 MHz za koju Samsung navodi da donosi čak 50% bolje performanse. Postoje varijante ovih uređaja koji rade na Qualcomm Snapdragon 835 procesoru, no oni nisu namijenjeni našem tržištu. Detaljnu usporedbu hardverskih karakteristika Galaxy S8/Galaxy S8+ modela sa Exynos i Qualcomm procesorima možete pogledati na našoj Usporedilici.


Oba su modela opremljena sa 4 GB vrlo brze LPDDR4X radne memorije i 64 GB UFS 2.1 interne memorije. Osim ove, najavljena je i memorijska varijanta Galaxy S8+ modela sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, no kako za sada stvari stoje neće se pojaviti na našem tržištu. Interne memorija kod oba modela proširiva je MicroSD karticama do ukupno 256 GB.

Teško je i približno iskoristiti high-end hardverske mogućnosti ovih uređaja, no one možda najbolje dolaze do izražaja kod zahtjevnih 3D igra. Na ovom smartfonu isprobali smo već standardni paket igrica koji uključuje Real Racing 3, Modern Combat 5 Blackout i War Robots koje novi Samsungovi flagship smartfoni vrte bez problema. Što se zagrijavanja tiče ono je zbilja minimalno, bilo da se igraju igrice ili rade benchmark testovi.

Kamere

Kamere su također jedno od područja na kojima Samsung sa svojim flagship uređajima nikad ne razočara. Na stražnjoj strani Galaxy S8 i S8+ smartfona našla se 12 MP kamera koju je Sony izradio posebno za Galaxy S8/S8+ modele, a riječ je o IMX333 Exmor RS senzoru koji koristi istu Dual Pixel tehnologiju kao i Galaxy S7. Uz ovaj senzor dolazi i otvor blende f/1.7 koji osigurava da mnogo više svijetla dođe do senzora, što u konačnici rezultira odličnim fotkama i u uvjetima lošijeg osvjetljenja. Prvo što smo primijetili prilikom fotkanja je munjevita brzina kojom se okidaju slike kao i brzina fokusiranja – čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja kamera radi jednako brzo. Uz fantastični auto-HDR mod koji je po defaultu stalno uključen te uz optičku i digitalnu stabilizaciju slike zbilja je teško ne dobiti dobru sliku. Slike je moguće spremati i u RAW formatu što će se svidjeti onima koji vole naknadno obraditi svoje slike.

Postoji i profesionalni način rada ove kamere gdje se mogu fino podesiti brzina blende, ekspozicija bijele boje, manualni fokus i još svašta, no to je nešto za čim većina korisnika nikad neće posegnuti, jer na automatskom načinu rada ova kamera radi i više nego odlično. Ova kamera nudi i način slikanja sa selektivnim fokusom gdje je moguće naknadno odabrati koji dio slike želite fokusirati. Svidjela nam se i aplikacija kamere koja je vrlo jednostavna za korištenje, a do većine stvari i funkcionalnosti može se doći jednostavnim klizanjem prsta. Zgodna je i mogućnost brzog pokretanja kamere dvostrukim pritiskom power tipke. Što se tiče snimanja video sadržaja, stražnja kamera podržava snimanje u HD, FHD (30 fps), FHD (60 fps), QHD i UHD rezoluciji. Tijekom snimanja videa u UHD, QHD i FHD (60 fps) nije moguće koristiti značajke poput HDR, efekti videozapisa i praćenje autofokusa.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Iako postoje smartfoni koji imaju kamere sa mnogo više od 12 MP, količina detalja na gotovo svakoj slici je fantastična, sa mnogo dubine i uz živopisne boje. Vjerojatno ne bi pretjerali kada bi rekli da je ovo najbolja kamera koju smo do sada imali prilike koristiti na nekom pametnom telefonu.

Samsung sa Galaxy S8 i S8+ smartfonima nije zapostavio niti selfie populaciju koja će biti oduševljena mogućnostima prednje kamere. Prednja selfie kamera opremljena je senzorom koji je također Sony-jeve proizvodnje, a riječ je o 8 MP Sony IMX320 Exmor RS senzoru. Dolazi sa otvorom blende f/1.7 kao i stražnja kamera, te pametnim autofokusom koji prati sva lica u kadru tako da se uvijek dobiju najbolji mogući rezultati. Osim toga prednja kamera može snimati FHD video pri 30 sličica u sekundi.

Audio i video

Otvor zvučnika Galaxy S8 i S8+ smartfona se nalazi kao i kod većine prošlogodišnjih i ovogodišnjih pametnih telefona sa donje strane pored USB Type-C porta. Zvučnik je u skladu sa cjenovnim rangom te je sposoban za reprodukciju dovoljno glasnog i uz to vrlo dobrog i bogatog zvuka. Izmjerili smo i njegovu maksimalnu glasnoću, a naš mjerni instrument je pokazao na 79.8 dBA. Možda je jedini problem kod ovog zvučnika njegov položaj, jer ga je vrlo lako prekriti rukom kada se uređaj koristi u vodoravnom položaju.

 

Za reprodukciju glazbe postoji jedino aplikacija Play Glazba, tako da ako nekome to nije dovoljno, morat će posegnuti za Google Play servisom i za nekom alternativnom glazbenom aplikacijom. Kvalitetne AKG slušalice dolaze u paketu sa uređajem, a spajaju se preko 3.5 mm audio izlaza koji se nalazi lijevo od USB Type-C porta sa donje strane uređaja, a koje će zahvaljujući DSD64/128 podršci pružiti vrhunski zvuk.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

Osim u hardverskom, sa novim Galaxy S8 i S8+ smartfonima stiglo je i veliko osvježenje u softverskom pogledu koje je po mnogima kod prijašnjih modela bilo njihova najslabija točka, no koliko vidimo stvari polako idu na bolje. Kako i dolikuje novim flagship smartfonima Galaxy S8 i S8+ rade na Android 7.0 Nougat operativnom sustavu. Osim novog dizajna sučelja prvo što se primijeti jest da nedostaje ikona za ladicu sa aplikacijama. Kompanija je pristup aplikacijama riješila na vrlo originalan te vrlo jednostavan i intuitivan način. Dovoljno je samo klizati prstom gore ili dolje po zaslonu da bi se pristupilo aplikacijama. Ako nekome ipak nedostaje ikona za aplikacije može ju jednostavno vratiti aktiviranjem u postavkama. Novo sučelje nudi mnogo slobode po pitanju prilagodbe ukusu korisnika poput promjene ikona, tema ili čak promjene mreže početnog zaslona ili mreže zaslona za aplikacije čime možemo odabrati koliko aplikacija želimo vidjeti na jednom zaslonu.

Glavni softverski dodatak kod Galaxy S8 i S8+ smartfona je Bixby. Bixby je zamišljen kao Samsungova konkurencija Apple-ovom virtualnom asistentu Siri.

Kako Bixby radi? Smjestio se kao dodatni zaslon na lijevoj strani koji služi za skupni prikaz informacija poput vremenske prognoze, prijeđenih koraka, otkucaja srca, vijesti, podsjetnika, često biranih kontakata, nedavno korištenih aplikacija itd. Osim toga Bixby se pojavljuje integriran na raznim mjestima unutar nekih sistemskih aplikacija gdje omogućuje određene radnje ili nudi neke sugestije. Samsungov virtualni asistent poput Siri prima i glasovne naredbe, ali to nije nešto što ćete koristiti jer još uvijek ne priča hrvatskim jezikom. U Bixby se može izravno ući i pomoću dodatne fizičke tipke koja je smještena sa lijeve strane uređaja. Za one kojima se Bixby stranica ne sviđa ili ju smatraju nepotrebnom, moguće ju je jednostavno isključiti u postavkama zaslona. Nažalost nismo našli način da ugasimo pristup Bixby asistentu preko fizičke tipke niti da je reprogramiramo za neku drugu funkcionalnost.

Za one kojima je bitna sigurnost svidjet će im se mogućnost čak tri vrste biometrijskog otključavanja uređaja, a to je skeniranje šarenice oka, skeniranje otiska prsta i prepoznavanje lica. Svaki od ove tri vrste sigurnosne autentifikacije ima svoje prednosti i mane. Krenimo od najuobičajenijeg, a to je senzor otiska prsta koji nas na ovim modelima nije baš oduševio kako svojim položajem tako i preciznošću za koju bi mogli reći da je samo prosječna. Otprilike će otključati uređaj 7 ili 8 puta kod 10 pokušaja. Ono što je za nas novotarija i najzanimljivija autentifikacija je skener šarenice oka za koji nismo znali što očekivati niti koliko je učinkovit. Možemo reći da nas je oduševio svojom preciznošću i brzinom, no oni koji nose naočale ili leće sigurno ga neće koristiti, a osim toga probleme mu može stvarati i nedovoljna osvjetljenost. Otključavanje uređaja prepoznavanjem lica također se pokazalo vrlo učinkovito, brzo i precizno, no i ovdje problem može stvarati nedovoljna osvjetljenost.

 

Ukupan dojam je da je Samsung prilično dobro softverski ispeglao svoj novi flagship dvojac. Što god da radili i kako god koristili Galaxy S8 i S8+ smartfone sve će raditi super brzo i fluidno, no to nas ni najmanje ne čudi s obzirom na njihovu hardversku konfiguraciju.

Povezivost

Samsung Galaxy S8 i S8+ smartfoni imaju podršku za jednu Nano SIM karticu. Na području Zagreba i okolice prijem 4G signala bio je očekivano odličan kao i glasnoća i kvaliteta zvuka prilikom razgovora. Sa novim Samsungovim flagship smartfonima dolazi i zanimljiva DeX značajka po uzoru na Windows Continuum, koju nažalost nismo imali prilike isprobati, a koja Galaxy S8 i S8+ smartfone pretvara u mini PC za što je potreban samo odgovarajući dock sistem te monitor. Još jedna zanimljiva značajka koja dolazi sa ovim uređajima je i Bluetooth 5.0 tehnologija koja donosi veliki napredak u dosegu i brzini , a više o ovoj tehnologiji možete saznati .

Oni koji vole pametnim telefonom kontrolirati TV-uređaje, klime i ostale kućanske aparate vjerojatno neće biti oduševljeni činjenicom da Galaxy S8 i S8+ smartfoni nemaju infracrveni port. Po pitanju pozicioniranja Galaxy S8/S8+ ima podršku za GPS, GLONASS i BeiDou. Možemo samo reći da pozicioniranje radi brzo i besprijekorno. Isprobali smo na njemu i navigaciju pomoću Google Maps aplikacije koja je radila bez ikakvih problema. Prijem WiFi signala je također odličan. Galaxy S8 i S8+ smartfoni donose podršku za vjerojatno sve opcije povezivanja koje poželite, a one su:
Bluetooth: v5.0

WiFi: 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11n 5GHz, 802.11ac, Dual band, Wi-Fi Hotspot, Wi-Fi Direct

NFC

Baterija

Ako postoji područje gdje su Galaxy S8 i S8+ smartfoni recimo prosječni onda je to autonomija baterije. Galaxy S8 dolazi sa nezamjenjivom litij-polimerskom baterijom kapaciteta 3.000 mAh, odnosno 3.500 mAh kod S8+ modela koje iako su različitog kapaciteta pružaju otprilike jednaku autonomiju. Ono što definitivno ne spada u prosjek je brzina punjenja njegove baterije kojoj je potrebno tek nešto više od sat vremena da se potpuno napuni. Tijekom cijelog dana korištenja ovih smartfona koje uključuje sinkronizaciju mailova, društvenih mreža, surfanje, fotkanje i igranja igrica, na kraju dana bi ostalo između 20 i 30% baterije. U postavkama smo pronašli i nekoliko modova uštede baterije kojima je moguće dodatno produžiti autonomiju. Primijetili smo da Always On Display iako zgodna značajka bitno utječe na autonomiju. Tako se sa aktiviranom Always On Display značajkom preko noći potroši oko 10 do 15% baterije, što nije zanemarivo.

Testirali smo brzinu punjenja kod oba modela, a ovo su naši rezultati:

Samsung Galaxy S8
– 52% za 30 minuta
– 91% za 60 minuta
– 100% za 77 minuta (1:17 sati)

Samsung Galaxy S8+
– 53% za 30 minuta
– 92% za 60 minuta
– 100% za 73 minute (1:13 sati)

Benchmark testovi

Iako benchmark testovi često ne odražavaju stvarne performanse kao niti korisničko iskustvo, bilo nam ih je jako zanimljivo odraditi, jer nam je ovo prvi susret sa Samsungovim flagship Exynos 8895 procesorom koji svojim mogućnostima spada u sam vrh ponude na tržištu pametnih telefona. Važno je spomenuti da ovaj procesor zajedno sa ostatkom pripadajućeg hardvera pruža i više nego što će bilo kojem korisniku ikad trebati, a rezultati benchmark testova su to i potvrdili.

Za vas smo odradili sve bitnije Benchmark testove na Galaxy S8 i S8+ smartfonima, a rezultate možete vidjeti u nastavku.

Samsung Galaxy S8 benchmark

– AnTuTu 5 –  173.198 bodova
– 3DMark – 3.292 bodova
– PCMark – 5.243 bodova
– GeekBench 3 –  2.019 bodova (single core) – 6.690 bodova (multi core)
– Basemark – 3.209 bodova
– CF Bench –  93.180, 32.971, 57.054 bodova
– AndEBench –14.969 bodova
– MobileBench – 387 bodova

Samsung Galaxy S8+ benchmark

– AnTuTu 5 –  173.212 bodova
– 3DMark – 3.167 bodova
– PCMark – 5.289 bodova
– GeekBench 3 –  2.018 bodova (single core) – 6.522 bodova (multi core)
– Quadrant Standard – 45.206 bodova
– Basemark – 3.172 bodova
– CF Bench –  98.569, 25.055, 54.460 bodova
– MobileBench – 378 bodova

Zaključak

Letvica je podignuta jako visoko sa Galaxy S8 i S8+ smartfonima. Iako praktički nisu ni došli u prodaju već su postali mjerilo prema kojem će se uspoređivati svaki flagship smartfon koji će se ove godine pojaviti na tržištu. U Samsungu su očito shvatili da za flagship smartfon nije dovoljno ponuditi samo najjači hardver, jer čak i da su u njega ugradili prošlogodišnji flagship hardver nitko ne bi primjetio razliku, već su u moru istih i sličnih uređaja ponudili nešto novo. To nešto nije samo fantastičan dizajn, najjači hardver i odličan ekran nego sveukupan doživljaj Galaxy S8 i S8+ smartfona koji je zbilja poseban. Jedini problem kod Galaxy S8 i S8+ uređaja je osim što ih sad moramo vratiti taj što nakon njih svaki drugi pametni telefon u ruci djeluje obično i prosječno.

Zahvaljujemo se Vipnetu koji je ustupio uređaje na test, a možete ih pronaći i kupiti u .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Samsung Galaxy S8 Exynos - osnovne značajke

– EKRAN: 5.8 inča, Super AMOLED, 1440 x 2960 točaka
– PROCESOR: Samsung Exynos 9 Octa 8895, 8 jezgri, 2.3 GHz
– RADNA MEMORIJA: 4 GB
– INTERNA MEMORIJA: 64 GB
– PREDNJA KAMERA: 8 MP
– STRAŽNJA KAMERA: 12 MP
– OPERATIVNI SUSTAV: Android 7.0 Nougat Android 8.0 Oreo
– BATERIJA: 3000 mAh
– DIMENZIJE, TEŽINA: 68.1 x 148.9 x 8 mm, 155 g

Samsung Galaxy S8+ Exynos - osnovne značajke

– EKRAN: 6.2 inča, Super AMOLED, 1440 x 2960 točaka
– PROCESOR: Samsung Exynos 9 Octa 8895, 8 jezgri, 2.3 GHz
– RADNA MEMORIJA: 4 GB 6 GB
– INTERNA MEMORIJA: 64 GB 128 GB
– PREDNJA KAMERA: 8 MP
– STRAŽNJA KAMERA: 12 MP
– OPERATIVNI SUSTAV: Android 7.0 Nougat Android 8.0 Oreo
– BATERIJA: 3500 mAh
– DIMENZIJE, TEŽINA: 73.4 x 159.5 x 8.1 mm, 173 g

+ Hvalimo
+ ekran
+ performanse
+ skener šarenice oka
+ brzo punjenje
+ kvalitetu izrade
+ dizajn
+ fluidnost i stabilnost u radu
+ kamere

– Zamjeramo
– senzor otiska prsta
– nedorečeni Bixby asistent
– cijena

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 10 za Dizajn
Ekran
Ocjena 10 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 9 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 10 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 8 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 8 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 10 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 7 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 9 za Naš dojam

8.73

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Novi Samsungovi smartfoni donose sve što možete poželjeti od jednog flagship uređaja. Naravno sve to ima svoju cijenu, jer Galaxy S8 i S8+ ne spadaju u povoljne pametne telefone. Unatoč tome moramo priznati da za svoju cijenu daju jako puno, od vrhunskog dizajna do high-end hardvera.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.