Samsung Galaxy S8 – niti on nema deklariranu UFS 2.1 memoriju?

Fotografija članka: Samsung Galaxy S8 – niti on nema deklariranu UFS 2.1 memoriju?

Skandal s UFS 2.1 memorijama u top smartfonima se nastavlja. Najnovija informacija vezana je uz nedavno predstavljeni Samsung Galaxy S8, jedan od trenutno najboljih i najskupljih uređaja na tržištu.

Oglas

Čini se kako je priča oko i smartfona, o čemu smo prošli mjesec  otvorila Pandorinu kutiju, možda i lavinu informacija koja se sama od sebe počela otključavati. Stvari nisu nimalo ugodne. Podsjetimo – top proizvođači obećavaju kako u svoje uređaje ugrađuju najbolje dijelove, pa samim tim i najbrže UFS 2.1 memorije. No, u praksi to uvijek nije tako, što smo vidjeli iz Huaweijevog primjera.

Da stvar bude bolja, Huawei se u službenom priopćenju oštro obrušio na korisnike, o čemu smo također , valjda bi im trebali vjerovati bezrezervno kao bogovima. Srećom, brzo su shvatili kako to neće proći bez posljedica tako da su oformili novi tim koji će komunicirati s korisnicima i rješavati ovakve probleme.

I kada smo pomislili kako je priča o internim memorijama “ad acta” odnosno riješena i iza nas, pojavio se navodno sličan problem sa Samsungovim Galaxy S8 smartfonima (nije potpuno jasno da se to odnosi i na model Galaxy S8+, no postoji vjerojatnost jer su im hardverske karakteristike gotovo identične). Lavinu je pokrenula ekipa s popularnog XDA Developers portala (jedni od najvećih stručnjaka za mobilni i drugi hadrveraj) gdje su postavili anketu s pitanjem – koju inačicu S8 imate i koji čip je na njemu.

I priča se zakotrljala. Prema anketi niže vidjet ćete kako je veći problem s modelima sa Snapdragon 835 procesorom, a čiji su vlasnici više prijavljivali sporiju UFS 2.0 memoriju u svojim uređajima u odnosu na deklariranu bržu UFS 2.1 memoriju. Činjenica je kako velika većina korisnika ne može primijetiti razliku u brzini, no dovoljno je znati kako je ugrađen sporiji i jeftiniji dio, te ste možda prevareni.

Čini se kako je i Samsung reagirao na ovu informaciju. Do sada su izričito tvrdili kako je u njihove uređaje ugrađena UFS 2.1 memorija, no taj je podatak misteriozno nestao s njihovih stranica. Prije je bilo dodatno objašnjenje u kojem stoji “May differ by country and carrier” što se odnosi na količinu radne i interne memorije, ali ne i na vrstu, no i taj je podatak brzo nestao.

Srećom, u ovom slučaju se barem za sada radi o UFS 2.1 i UFS 2.0 memorijama čija razlika u brzini je mala, no kod Huaweija je priča bila puno gora jer se radilo i o osjetno sporijim eMMC 5.1 memorijama, što se može osjetiti u brzini rada uređaja, pogotovo kod učitavanja većih aplikacija.

U teoriji, brzina prijenosa podataka UFS 2.1 memorije je od 750-800 MB/s, dok je kod UFS 2.0 memorije je sporija od 500-600MB/s. Brzina eMMC 5.1 memorije je dvostruko niža, oko 250 MB/s. Srećom, smartfoni koji se prodaju u Hrvatskoj imaju Exynos procesor tako da je moguće kako hrvatski korisnici nisu zahvaćeni. Ipak, možda ne bi bilo loše provjeriti koju internu memoriju imate, bar ćete znati na čemu ste.

Priča ide i dalje. Navodno postoje i izvješća kako je slična priča i kod Appleovog iPhonea nove generacije kako i njihovi manji modeli imaju sporiju, a veći modeli bržu internu memoriju. Čini se kako se svi veliki proizvođači smartfona malo “šale” s korisnicima. Podsjetit ćemo i kako se navodno vraća i (o čemu smo također ), a koji će navodno dobiti drugu priliku, tako da nas očekuje “zanimljivih” nekoliko narednih mjeseci… :)

Inače, sve ove uređaje smo ranije testirali i srećom na našim modelima nismo primijetili probleme, iako su nam se javljali neki posjetitelji koji tvrde kako imaju sporiju memoriju u Huawei uređajima. Recenzije možete pročitati na ovim linkovima:

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.