Samsung Galaxy Note 3 – koliko je proizvodnja uređaja jeftinija od prodajne cijene?

Fotografija članka: Samsung Galaxy Note 3 – koliko je proizvodnja uređaja jeftinija od prodajne cijene?

Jeste ikada pomislili koliko proizvođači zarađuju na svojim mobilnim uređajima, smartphoneima i tabletima? Neki manje, neki više. Uzmimo za primjer Galaxy Note 3.

Oglas

Kao primjer ćemo uzeti jedan od njegovih najpopularnijih uređaja danas, a to je Samsung Galaxy Note 3. I sami znate kolika mu je prodajna cijena, no znate li uopće koliko košta njegova proizvodnja? Radi se naravno o skupljem i luksuznijem uređaju na kojem je i zarada veća. Jasno, kod jeftinijih uređaja zarade su osjetno manje, no upravo je Samsung uspio kupcima dati do znanja kako upravo oni imaju najbolje uređaje koji i koštaju. No, je li to zaista tako?

Vjerojatno si u svakodnevnom “information overloadu” nikada niti ne pomislite koji su to odnosi i koliko vi zaista plaćate proizvođačima za njihove uređaje. Najčešće ćete u recenzijama i testovima vidjeti uglavnom beskorisne brojke koje pokazuju nekakve benchmark testove, koliko je koji brz i sposoban, no vjerojatno se niste zapitali kako to da uređaji koji su slične snage koštaju prilično različito? Sve je to sposobnost proizvođača da vam “dokažu” da je njihov uređaj bolji i da se isplati uložiti više novca nego u konkurentski uređaj.

Jedna se ekipa odlučila rastaviti Galaxy Note 3 phablet na njegove dijelove i u otkriti koliko zaista ovaj uređaj košta, u dijelovima. Pronašli su neke zanimljivosti kao što je takozvani Wacom digitizer koji omogućuje rad S Pen digitalne olovke, a i ekran je također ponešto drugačiji, ima posebnu dijamantski matricu umjesto standardne RGB. Zanimljiv trik koji košta nešto više, ali ne baš toliko.

Sve u svemu, kada novi Galaxy Note 3 zavrtite oko svoje osi i ako gledate objektivno brzo ćete shvatiti da i nije bolji od konkurencije, a nakon seciranja iznutra ćete shvatiti kako sigurno nije bolji. Kako ne bi duljili, proizvodna cijena Galaxy Note 3, koju su izračunali, iznosi 232$. Najskuplji dio je ekran koji Samsunga košta 61$, te čipset čija je cijena 49,5$.

A pošto se prodaje? Oko 600$, manje-više, ovisno od operatera do operatera. Drugim riječima, prodajna je cijena veća za 2 i pol puta. Ok, u cijenu se uračunavaju i porezi. No, iznenadila nas je druga činjenica. Nećete vjerovati, ali Samsung ima veću maržu od Applea, toliko “majstorski” dobro odrađuju svoj posao… u marketingu. Činjenica je i kako Samsung godišnje u marketing ulaže više od 10 milijardi dolara kako bi kupcima “dokazao” kako je teoretski najbolji. Iako nije. No, reklame čuda rade, pogledajte samo malo oko sebe koje uređaje imaju vaši prijatelji u rukama :)

Kako kaže jedna narodna, ovce su za šišanje, a one se nalaze svuda oko vas :)

Samsung Galaxy Note 3 u dijelovima

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.