Samsung Galaxy Gear osuđen na propast?

Fotografija članka: Samsung Galaxy Gear osuđen na propast?

Proizvođači smartphonea i ostale potrošačke elektronike upravo nam pokušavaju nametnuti novi trend – pametne satove. Pri tome koriste puls vremena: Internet, mobilne uređaje i konzumerizam. Tako sada pametni sat su proizvele (ili je u pripremi) sve tvrtke iz ICT svijeta koje drže do svog ugleda.

Oglas

Novi smartphonei koji nam pristižu na tržište da bi privukli pozornost potrošača u fokusu svoje promidžbe imaju (još uvijek) CPU jezgre, rezolucije ekrana, debljinu tijela i piksele kamere. Po mom mišljenju, samo natjecanje u hardverskim konfiguracijama je pri kraju. Koncept “hardverska konfiguracija je kralj”, mogao je prolaziti u PC eri, ali sada u svijetu pametnih telefona i mobilnog Interneta, to više nije istina. Toga su svjesni i proizvođači uređaja. Zbog uskog hardverskog grla okreću se dodacima za svoje uređaje ne bi li nas potaknuli na daljnju potrošnju. Jedan od dodataka je pametni sat koji putem Bluetooth veze nas upozorava da imamo novu SMS poruku, e-mail itd.


Hoće li biti prihvaćeni pametni satovi od strane potrošača?

Ideja i namjera pametnog sata za mnoge potrošače nije „krađa“ značajki smartphonea. Pametni sat bi trebao biti potpuno nova stvar, nešto posebno. Znači, pametni sat kao opcija koja donosi obavijesti iz našeg smartphonea na ruku nije loša ideja, ali u svim realizacijama do sada ne donosi nešto posebno. To je samo dodatni uređaj za smartphone koji omogućuje praktičnije korištenje mobilnog uređaja, nema dovoljnog broja aplikacija i hardverski uvjeti nisu zreli. Pogotovo baterija (barem na ovim prvim modelima).


Uzmimo za primjer Samsung Galaxy Gear pametni sat. Galaxy Gear nije Samsungov prvi pametni sat. Kompanija je već imala 1999 i 2009, digitalni pametni sat, ali nije impresionirao potrošače. Isto tako novitet, Galaxy Gear, prve korisnike i novinare koji su ga testirali je ostavio zbunjene sporim sučeljem, veličinom koja nije mala, kratkim trajanjem baterije i samo podrškom aplikacija koja se svodi na Evernote, RunKeeper, Chaton, digitalni asistent i pedometar. Uz sve navedeno, treba dodati da Galaxy Gear ima visoku cijenu i nije previše tržišno orijentiran. Kompatibilan je samo s određenim modelima smartphonea: Samsung Galaxy Note 3, Galaxy S3 i S4. Zbog navedenog, sumnjam u tržišni uspjeh proizvoda.


Sumiramo li, ovo je samo pokusni model, prototip, da se vidi kako tržište reagira i što želi. Vjerojatno u siječnju ili ožujku na Mobile World Congress u Barceloni, trebali bi vidjeti zreliji i inovativniji proizvod. Do tada, Samsung Galaxy Gear će kupovati teški geekovi, Samsungovi fanovi i oni koji ne moraju brinuti o svojim financijama.

 


Na ovu temu voljela bih znati i vaše mišljenje. Što vi mislite o pametnim satovima? Imate li namjeru kupiti jedan? Ostavite komentare na Facebooku ili pošaljite e-mail u redakciju. Najzanimljivije komentare objavit ćemo na portalu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.