Samsung Electronics s rekordnim neto dohotkom u 2010. godini

Fotografija članka: Samsung Electronics s rekordnim neto dohotkom u 2010. godini

Samsung Electronics Co. Ltd. objavio je prihod od 202,65 milijardi kuna (41,87 bilijuna korejskih wona) na konsolidiranoj razini ostvaren u četvrtom kvartalu za razdoblje do 31. prosinca 2010. godine, što je povećanje od 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ovom je kvartalu kompanija ostvarila konsolidirani neto dohodak od 16,55 milijardi kuna (3,42 bilijuna wona), što je povećanje od 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Konsolidirana operativna dobit kvartala iznosila je 14,57 milijardi kuna (3,01 bilijuna wona).

7. siječnja Samsung je objavio smjernice prema kojima je procijenjeno da će konsolidirani prihod u četvrtom kvartalu doseći oko 198,44 milijardi kuna (41 bilijuna wona), a operativna dobit 14,52 milijardi kuna (3 bilijuna wona).

Rezultati poslovanja tijekom četvrtog kvartala donijeli su Samsungu rekordni godišnji prihod od 748,41 milijardi kuna (154,63 bilijuna wona), što je 13 posto više nego prošle godine. Neto dohodak dosegao je rekordnih 78,16 milijardi kuna (16,15 bilijuna wona), što je 65 posto više nego godinu ranije, dok je operativna dobit dosegla također rekordnih 83,73 milijardi kuna (17,30 bilijuna wona).

Poslovanje Samsungu u četvrtom kvartalu kontinuirano su poticali memorijski poluvodiči i snažna prodaja pametnih telefona temeljenih na vrhunskoj tehnologiji. Međutim, u odnosu na isti kvartal prošle godine, smanjene su profitne marže prvenstveno zbog slabljenja cijene memorijskih poluvodiča i LCD panela, kao i zbog konkurentnih cijena na tržištu televizora.

„Unatoč izazovnom poslovnom okruženju, uključujući smanjene IT potražnje uzrokovane gospodarskim usporavanjem, postigli smo rekordno visoke rezultate kad je u pitanju i prodaja i dobit u 2010. godini,“ izjavio je Robert Yi, potpredsjednik i voditelj tima za odnose s investitorima tvrtke Samsung Electronics. „Međutim, uzimajući u obzirom sveukupne uvjete poslovanja, za razliku od 2010. godine, u 2011. očekujemo tradicionalni obrazac poslovanja, odnosno slabiju prvu polovicu godine i snažan napredak u drugoj polovici.“

Samsung očekuje da će se u 2011. godini pojačati konkurentnost cijena na tržištima potrošačke elektronike, IT i mobilnih uređaja, a također predviđa smanjenje cijena glavnih komponenti. Da bi smanjio pritiske koji proizlaze iz nepovoljnih tržišnih uvjeta, Samsung će se fokusirati na konkurentnost troškova svog portfelja memorijskih poluvodiča, smanjenje marketinških troškova i povećanje isporuke vrhunskih pametnih telefona i tableta.

Samsung smatra da bi prognoza o nastavku aprecijacije korejskog wona tijekom 2011. godine mogla imati negativan utjecaj na zaradu, ali različite strane valute kompanije će ograničiti učinke kretanja kod pojedinih valuta.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.