Samsung bi mogao platiti EU 15 milijardi dolara kazne zbog nepoštivanja FRAND principa

Fotografija članka: Samsung bi mogao platiti EU 15 milijardi dolara kazne zbog nepoštivanja FRAND principa

Europska komisija, koja djeluje kao čuvar EU, vjerojatno će kazniti Samsung Electronics zbog zlouporabe svoje dominantne poziciju u potrazi za zabranom prodaje iPhonea i iPada u Europi.

Oglas

Samsung je pokušao koristiti svoje “bitne standardne patente” (SEP) koji se odnose na3G UMTS standard u borbi protiv prodaje Appleovih iPhonea i iPada  u Europi. Ako Komisija zaključi da je tvrtka prekršila pravila, mogla bi izreći Samsungu novčanu kaznu u visini do 10 % ukupnog godišnjeg prometa što iznosi 15 milijardi dolara. Izračun je nastao na temelju Samsungovog globalnog prihoda od 148,9 milijardi dolara u 2011 godini.

Da malo pojasnimo. Prvo je potrebno da znate što stoji iza riječi patent da bi mogli bolje razumjeti tematiku. Patent je isključivo pravo priznato za izum koji nudi novo rješenje nekog tehničkog problema. Patent se priznaje za izume koji se odnose na proizvod, postupak ili primjenu. Patent osigurava vlasniku isključivo pravo na izradu, korištenje, stavljanje u promet ili prodaju izuma zaštićenog patentom. Patent predstavlja vlasništvo čiju uporabu vlasnik može dopustiti drugim osobama na određeno vrijeme davanjem licencije, ili ga u potpunosti prenijeti na druge osobe. Suštinski uvjeti koje neki izum mora zadovoljiti za priznanje patenta jesu novost u odnosu na postojeće stanje tehnike, inventivna razina i industrijska primjenjivost. Da bi ostvario patentnu zaštitu za svoj izum, prijavitelj je u postupku za priznanje patenta dužan otkriti tehničke detalje svog izuma u opsegu koji omogućuje stručnjaku iz predmetnog područja izradu ili upotrebu izuma. Takav opis izuma postaje, nakon određenog propisanog perioda tajnosti, javno dostupan svim zainteresiranima. Drugim riječima, patentni sustav predstavlja u stvari neku vrstu razmjene u kojoj izumitelj pristaje otkriti društvu pojedinosti svog izuma, kako bi se omogućio tehnološki napredak, u zamjenu za pravo isključivog raspolaganja tijekom određenog razdoblja.

Ukratko, nakon određenog razdoblja inovacija nakon što se patentira postaje standardni osnovni patent koji ima obvezu (na neki način) biti dostupan za druge tvrtke po razumnoj cijeni. Eto, tu je navodno Samsung pogriješio jer nije dozvolio da njihovo 3G UMTS rješenje u slučaju spora s Appleom, bude licencirano u “poštenom, razumnom i ne diskriminirajućem” (FRAND) smislu, već je iskoristio svoj patent da blokira prodaju Appleovih proizvoda u Europi.

Davno prije Samsunga, Microsoft i Google pretrpjeli su sličan tretman. Ne tako davno bilo je pokušaja sprječavanja prodaje Microsoft Xbox 360 u Europskoj regiji od strane “standardnog osnovnog patenta” te su Google i Motorola novčano kažnjeni od strane EU.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.