Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC K01HS recenzija – šminkerski mješanac prijenosnika i tableta

Fotografija članka: Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC K01HS recenzija – šminkerski mješanac prijenosnika i tableta

Oku ugodnog dizajna i prilično dobrar za rad, to je novi Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC. Ulovili smo priliku i ovaj uređaj prvi testiramo u Hrvatskoj.

Oglas

O Samsungovoj ATIV seriji znamo manje više sve. Radi se o novim načinu brandiranja njihovih računala, a naziv “ATIV” bi trebao označavati nešto što je “Galaxy” u svijetu tableta i smarfona. Iako u posljednje vrijeme čujemo informacije kako Samsung odustaje od proizvodnje prijenosnih računala, gledajući u Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC hibridni prijenosnik čini nam se da se još drže.

Najveća nedoumica koju smo imali testirajući Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC model je – gdje ga smjestiti. Naime, ATIV je klasa Samsungovih prijenosnika, no ovaj – nema tipkovnicu! Odnosno ima, ali je odvojena i spaja se na uređaj preko Bluetootha. Ako pozicioniramo Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC među tablete (iako najviše nalikuje na Galaxy Tab uređaje) opet smo pogriješili, jer nam njegov naziv sugerira kako spada u klasu prijenosnih računala. I treće, radi na Windows 8 operativnom sustavu. Dakle, trebao bi više naginjati računalima. Eh, s čim se mi moramo mučiti…

U svakom slučaju, kako smo prvi u Hrvatskoj dobili Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC na test, odlučili smo svoj posao odraditi fer i korektno, kako to od nas i očekujete. Zavirili smo u kutiju i odatle kreće naša priča o ovom zanimljivom hibridu između prijenosnog računala i tableta, a vi ga smjestite u kategoriju koja vam više paše, nama je svejedno :)

Prije nego krenemo s recenzijom, spomenut ćemo kako ovo nije prvi ATIV koji smo imali na testu. Imali smo ih nekoliko:Dakle, imamo poprilično iskustva s ATIV brandom. Ono što smo primijetili kako je novi Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC po hardverskim karakteristikama najsličniji posljednje navedenom modelu, najviše zbog Atom procesora, ali i samih drugih “dimenzija”. Ok, idemo redom, prvo inspekcija vanjskog izgleda…

Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi (tablet dio)
Prve asocijacije koje ćete dobiti kada vidite Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC su – lijep je, i bijeli! Samsung radi lijepe uređaje, prilično dobre kvalitete, ali to znaju i dobro naplatiti. I ovaj hibrid također ima sve te karakteristike, no ono što ćete na njemu prvo zapaziti je njegov dizajn, moramo priznati kako su ga dobro osmislili.

Ono što nismo odmah otkrili, a možda smo trebali, je stražnji potporanj. U stvari, radi se o magnetskom dodatku (ploči) koju možete savijati po želji i tako postaviti Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC u samostalni položaj. Izgleda lijepo, a i prilično je funkcionalan. Možda je to malo teže opisati riječima, ali vidjet ćete na slikama niže o čemu govorimo.

Prvo ćemo opisati onaj tablet dio, kako biste bolje shvatili. S prednje se strane nalazi 10,1 inčni SuperBright LED ekran s prilično dobrom slikom iako mu je rezolucija tek HD odnosno 1366×768, no primijetili smo nešto jače osvjetljenje od 400 nita i to je dobro.

Iznad ekrana nalaze se dva indikatora – lijevi je indikator rada kamere, a desni senzor koi otrkiva koliko je osvjetljenje u prostoriji i prema tome “osvjetljava” ekran. Dosno od nih je prednja kamera rezolucije 720p, dovoljno za video konferencije preko primjerice Skypea. Ispod ekrana se nalazi Windows tipka koja vas uvijek vraća na početni ekran (Metro sučelje).

S lijeve se strane nalazi ulaz za slušalice/mikrofon (gore), a ulaz za punjač je dolje. Ispod ulaza za slušalice je zvučnik, u istoj visini je i drugi s druge strane, dok su ispod njega microUSB ulaz i microHDMI izlaz, oba pokriveni zaštitnim poklopcima. U donjem dijelu se nalazi Samsungova S svjetlosna olovka. Zgodna je zbog svoje zanimljive karakteristike – ako stisnete jače pisat će deblje i obrnuto (raspoznaje čak 1.024 različita “pritiska”), što je dobro za npr. dizajnere, crtače i slične umjetnike.

Ako tablet dio pogledamo odozgo, tu ćemo pronaći tipku za paljenje i gašenje, tipku za pojačavanje i stišavanje zvuka, mikrofon, te microSD ulaz, također prekriven dodatnim poklopcem. Inače, postoji i Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC model koji ima ulaz za SIM kartice, no to naš testni model nije imao. Sa stražnje strane ćete u gornjem dijelu kameru od 2 MP te desno od nje bljeskalicu, a nešto niže lijevo nalazi se NFC antena (opcija).

Tipkovnica i zaštitni pokrov
Drugi važan dio Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC hibridnog prijenosnika je tipkovnica. Ona je spojena zajedno s pozadinskim pokrovom u koji možete umetnuti tablet dio. Po slikama možete vidjeti kako se tablet može potpuno odvojiti i funkcionira kao samostalni dio.

Sama je tipkovnica prilično kvalitetno izrađena, tipke su jako dobre te ponešto smanjene kako bi se uklopile u dizajn. Naravno, i one su bijele boje, kao i kompletan uređaj i ta mu boja odlično stoji. S lijeve se strane tipkovnice nalazi tipka za paljenje i gašenje te microUSB ulaz, dok se u gornjem desnom uglu nalazi tipka za sinkronizaciju tipkovnice s tablet dijelom. Sa stražnje se strane po sredini ponosno nalazi naziv uređaja – Samsung ATIV Tab 3. Spomenut ćemo samo na kraju ovog vanjskog pregleda kako je ugrađena 2-ćelijska litij-ionska baterija koja će izdržati 10-ak sati rada.

Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC  je dimenzija 257,4 x 165,3 x 8,2 milimetara (samo tablet dio), te je težak 585 grama.

Sam se tablet odlično uklapa u ovo kućište, a već smo spomenuli kako se sa stražnje strane nalazi magnetni potporanj tako da ćete moći vrlo ugodno raditi na njemu. Sve u svemu vanjski nas je izgled prilično dojmio, tako da potvrđujemo našu priču kako Samsung radi prilično lijepa računala što im je nerijetko i najjači adut. I tu više ništa ne treba dodati.

Rad u Windowsima, multimedija
Zahvaljujući prilično brzom 64 GB eMMC disku operativni se sustav Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC prijenosnika podiže za desetak sekundi, gasi se za nešto manje vremena. Kao što smo već ranije rekli, ovaj nas prijenosnik po hardverskoj konfiguraciji jako podsjeća na ATIV SmartPC koji nas baš i nije oduševio, ali Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC definitivno radi osjetno bolje.

Zanimljivo, procesor je isti, a radi se o provjerenom 2-jezgrenom Intelovom Atom Z2760 procesoru na 1,8 GHz (1 MB L2 cache). Također ima 2 GB RAM-a, no ekran je manji (ATIV SmartPC ima 11,6 inčni) tako da to ovdje sve radi osjetno bolje.

Grafika je Atom integrirana, tako da praktički možete zaboraviti na video igre. Isprobali smo multimedijske datoteke, glazbu i filmove, i to radi besprijekorno. Isto tako, isprobali smo i prednju i stražnju kameru i možemo reći kako su možda za dlaku iznad prosjeka. Naime, odlučili smo više ne testirati detaljno kamere koje su ispod 5 MP, jer su praktički sve gotovo iste. U stvari, niti jednu kameru vjerojatno nećete koristiti za fotografiranje i snimanje videa, prije ćete snimati sa kamerom na smartfonu koje su u pravilu osjetno bolje.

Ukratko, zaista nema potrebe puno riječi trošiti na ovaj uređaj, vrlo je jednostavan za rad takva je i naša recenzija – lagana i jednostavna. Sve što trebate znati smo vam rekli. Ili nismo? Evo još dvije sitnice. Prva je Samsung SideSync preko kojeda kabelom ili bežično možete povezati Samsungov Android uređaj sa Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC hibridom te tako razmjenjivati sadržaj, čak i kada niste kod kuće. Naravno, možete spojiti i miša. Druga je stvar predinstaliran Office 2013, što je vrlo korisno.

Kako ne bi ostali samo s Windows 8 32-bitnim operativnim sustavom, Samsung se pobrinuo i ovaj hibridni prijenosnik napunio s pregršt aplikacija, evo najznačajnijih.

Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC – softver:
•    Samsung SideSync
•    S Note
•    S Player+
•    S galerija
•    S PhotoStudio
•    S kamera+
•    Evernote
•    Microsoft Office, probna verzija
•    Postavke
•    Centar za podršku
•    Ažuriranje softvera
•    Norton Internet Security (probno razdoblje od 60 dana)

Zaključak
Samsung zna nešto što drugi ne znaju ili to nedovoljno koriste – znaju upakirati uređaj nešto slabije konfiguracije u lijepi “omot”. Upravo bi tako mogli opisati Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC koji ruku na srce radi prilično dobro i sve je na svom mjestu. No, opet se događa da je uređaj malo skuplji nego što bi očekivali. No, s druge je strane vizualno ljepši, tako da vjerujemo kako će se mnogi “zalijepiti” upravo za njegovu ljepotu, manje mareći za ono što se nalazi “ispod haube”.

Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC radi prilično solidno. sviđa nam se i tipkovnica, ima dobre tipke, a sam ekran reagira prilično brzo i precizno. Nekako nam se čini kako je ovo puno bolja varijanta od tableta s tipkovnicom na Androidu. Windowsi su još uvijek Windowsi… :)

Kao nedostatak ćemo ipak uzeti podatak kako nema touchpad ispod tipkovnice. Naime, Windows 8 OS baš i nije u potpunosti predviđen za tapkanje po ekranu, tako da bi možda dobro došao i taj dio. Ipak, moramo spomenuti kako imate S svjetlosnu olovku s kojom efikasno rješavate ovaj problem.

Sigurno vas zanima i cijena. Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC se odnedavno nalazi u prodaji u Hrvatskoj po cijeni od 4.939 do 5.349 kuna. Puno ili malo? Procijenite sami. No, sigurni smo kako bi mogla biti i manja. Spomenimo i kako imate 2 godine garancije.

Za više detalja o Samsung ATIV Tab 3 XE300TZC hibridnom prijenosniku potražite na .

+ Hvalimo
+ dizajn
+ odličan ekran
+ kvalitetna Bluetooth tipkovnica
+ stražnji magnetni nosač
+ predinstaliran Office 2013 optimiziran za rad sa S svjetlosnom olovkom

– Zamjeramo
– nema touchpad ispod tipkovnice
– samo 64 GB za pohranu podataka (minus cca 25 GB za OS)
– cijena

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 6,6 / 10

Kako ocjenjujemo?

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.