Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS – jeftina inačica Serije 9 [TEST]

Fotografija članka: Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS – jeftina inačica Serije 9 [TEST]

Prvi u Hrvatskoj testiramo novi Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS  prijenosnik koji nas je odmah osvojio izgledom. A kako radi?

Oglas

Odmah na početku idemo razlučiti nekoliko korisnih informacija. Pravi naziv ovog prijenosnika je Samsung NP915S3G-K01HS, no odnedavno je Samsung svoje prijenosnike brandirao nazivom “ATIV”, tako da ćete u njihovim prodajnim (marketinškim) nazivima dobiti drugačije ime, u ovom slučaju Samsung ATIV Book 9 Lite. I jedno i drugo je točno, no ovaj se drugi naziv lakše pamti, morate priznati. Mi ćemo ga zajednički zvati Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS, kako se nitko ne bi ljutio :)

Novi Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS zovu različitim imenima – bijeli ljepotan, jeftina inačica Serije 9, najjeftiniji prijenosnik u klasi s ekranom osjetljivim na dodir… i to je sve uglavnom točno. Ono što nas zanima osim vanjskog izgleda je i njegova funkcionalnost, rad u multimediji, hardverska konfiguracija i još ponešto. Od ovog modela ćemo po prvi puta koristiti i novi način ocjenjivanja, što ćete vidjeti na kraju recenzije (uz opis ocjena).

Samsungova Serija 9 predstavljena je . Radi se o vrhunskoj kompanijinoj seriji koja spada u visoku klasu, tanka je i lagana, prilično je moćna, ali i košta, to je jasno. U tom stilu je napravljen i ovaj Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnik koji nam dolazi kao “lagana”, odnosno osjetno jeftinija inačica originalne devetke. Postoji nekoliko modela Serije 9 u prodaji, a ovaj ćete prepoznati kao jedan od najjeftinijih modela s ekranom osjetljivim na dodir.

U slijedećim recima otkrit ćemo vam sve što biste trebali znati o ovom prijenosniku, a možda se nekima toliko svidi da će se odlučiti i na kupovinu, mi imamo tu moć tako da je sve moguće :)

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Model koji smo dobili na test je bijele boje. Izgleda elegantno, drugačije i “posebnije” od npr. standardne crne boje, sigurno ćete s ovim prijenosnikom privlačiti pažnju. Kada smo već počeli s bojama, spomenimo kako se u prodaji nalazi u bijeloj, crvenoj i crnoj boji. Plastika sa stražnje strane ekrana je glatka i sjajna (glossy), plastika oko tipkovnice i na odmorištu za ruke je “hrapavija” i nije sjajna, dok ona s donje strane je “nešto između”. Kako god bilo cijeli je – potpuno bijeli. I tipke :)

Kako je Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS jeftini “touch” model, kućište je očekivano od plastike, no na prvi dodir djeluje prilično čvrsto i robusno. Dizajn je preuzet od Serije 9, odnosno spomenutog skupljeg modela s metalnim kućištem.

S vanjske strane poklopca ističe se Samsung logo. Kada smo ga otvorili primijetili smo nešto neobično, ali vrlo korisno. Naime Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS laptop možete otvoriti do 180 stupnjeva, što znači da može biti otvoren u potpunoj ravnini, što može biti itekako korisno (primjerice u krevetu, probali smo!). Iznad ekrana se standardno nalazi web kamera, u ovom slučaju HD (720p).

S desne strane Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnika nalazi se 1x USB 2.0 ulaz, zajednički ulaz/izlaz za mikrofon i slušalice, te mini VGA video izlaz. Razlog je jednostavan – zbog tankog dizajna standardni “veliki” ulazi i izlazi nisu prikladni, tako da su ugrađeni oni s “micro” predznakom.

S lijeve ćete strane pronaći vrlo mali ulaz za ispravljač (struju), 1x USB 3.0 ulaz, microHDMI video izlaz te microUSB ulaz koji nam se posebno učinio zanimljivim. Zašto? Zato jer se u kutiji nalazi i dodatni kabel koji microUSB ulaz pretvara u mrežni ulaz, što znači da Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnik možete spojiti i na LAN mrežu. Nešto niže, po sredini i malo s donje strane, nalazi se čitač za 3-u-1 memorijske kartice (SD, SDHC, SDXC) koji ima i zaštitni poklopac. Jedan od USB ulaza može poslužiti i za punjenje drugih uređaja i dok je laptop ugašen.

S donje strane u dijelu bliže ekranu nalaze se (2+1) “rešetke” kroz koje ventilator ispuhuje vrući zrak. Nema onog većeg “ispuha”, tako da nam se čini da se ovaj prijenosnik puno ne zagrijava, što ćemo nešto kasnije testirati. Uz četiri gumirane nožice s lijeve i desne strane nalaze se dva zvučnika, a po sredini naljepnica za Windows 8 operativni sustav i serijski broj.

Sve u svemu, Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnik nas je izgledom osvojio u trenu. Sviđa nam se njegova bjelina, prilično je dobro i sastavljen tako da nema puno “škripanja” niti savijanja plastike. Još samo da dobro radi :)

Ekran, tipkovnica i touchpad

Krenut ćemo od ekrana. Radi se o 13,3 inčnom LED ekranu HD rezolucije od 1366×768 točaka. Odmah smo mu pronašli jednu pozitivnu i jednu negativnu točku. Koju hoćete prvu? Ok, negativnu. Ekran nije IPS, što znači da nema široki kut gledanja – čim ga okrenete malo sa strane (ili gore/dolje), počet će mijenjati boje odnosno svjetlinu. Radi se o starijoj matrici, no slika je prilično dobra. Bilo bi nam puno draže da Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnik ima IPS ekran, ali što je tu je. Ono što je pozitivno je kako je ekran osjetljiv na dodir, tako da možete kvalitetnije koristiti neke funkcije u Windows 8 okruženju.

Ispod ekrana nalazi se tipkovnica, naravno bijele boje s crnim oznakama (slovima). I opet – ima dobru i lošu stranu. Tipkali smo po njoj, kuckali ponešto teksta i moramo reći kako nas je njena kvaliteta ugodno iznenadila. Slobodno možemo reži kako će poslužiti za duže tipkanje. S druge strane, nema pozadinsko osvjetljenje što je danas već gotovo standard. Mislite da smo se malo razmazili – jesmo, priznajemo. Ali pokušali smo tipkati po mraku, korisničko iskustvo je totalno drugačije nego kada imate osvijetljenu tipkovnicu.

I treći “kontaktni” dio je touchpad, ili ako hoćete – miš na laptopu. Sastoji se od jednog jedinstvenog dijela, i već pogađate – bijele je boje. Ipak, nismo previše sretni bili u radu s njim, nije reagirao svaki put na naše tipkanje i pipkanje. Kretanje je išlo dobro, ali lijeva i desna tipka znaju “preskočiti”.

Ukupna slika vanjskog izgleda Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnika je vrlo pozitivna, još jednom ćemo ponoviti – sviđa nam se. I to je sve što biste trebali znati o vanjskom izgledu.

Rad u Windowsima, aplikacije, video igre

Već smo ranije spomenuli kako je predinstaliran Windows 8 operativni sustav, a u kombinaciji s ekranom osjetljivim na dodir to je dobra kombinacija. Sam rad Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnika je vrlo brz, najviše zahvaljujući brzom SSD disku od 128 GB, što je itekako pohvalno. Jednostavno ćete dobiti osjećaj kako imate puno brži prijenosnik nego s klasičnim HDD diskom.

S druge strane, radi se o premalom kapacitetu za ozbiljniji rad, ali tu “krvnu sliku” možete popraviti kupovinom 2 i pol inčnog vanjskog diska od npr 1 TB (naravno, s kužištem), spojite ga na USB 3.0 ulaz (naravno i disk mora podržavati USB 3.0) i dobit ćete na kapacitetu. To vam je dodatna investicija od nekih 600-700 kuna, ali se isplati.

Sustav se podiže vrlo brzo, za samo desetak sekundi (nekad i manje!), gasi se za 7-8 sekundi, a iz sleep moda se vraća za 2-3 sekunde. Iskreno, sviđa nam se ova brzina, nekako više ne možemo zamisliti ultrabook koji se “vuče” prilikom učitavanja OS-a ili aplikacija.

Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnik radi na zanimljivoj konfiguraciji. Južnokorejska kompanija je za ovaj model odabrala novi AMD-ov 4-jezgreni procesor. Radi se o modelu AMD A6-1450 na radnom taktu od 1,0 GHz, a koji ima integriranu AMD Radeon HD 8250 grafiku. To nam govori kako bi se mogle igrati neke igre, što ćemo i isprobati. Ugrađeno je 4 DDR3L RAM-a.

Već nam je po tome jasno kako je Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnik pogodan za rad u uredskim alatima, multimediju i surfanje Internetom, a vjerujemo i kako ćemo se igrati.

No, tu smo se prevarili. Priznajemo, bili smo “zločesti” i instalirali novu igru GazzGuzzlers Extreme (hrvatskog porijekla!) koju prijatelji na Gameboxu već testiraju – jednostavno nije išlo ni na najmanjoj rezoluciji! Probali smo neke grafički manje zahtjevne igre i Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnik ih je nekako “žvakao”. Zaključak – bilo kakvo ozbiljnije igranje slobodno zaboravite.

Na prijenosniku ima i ponešto dodatnog softvera, a vi si dodatno instalirajte što vam treba. Od predinstaliranog softvera spomenimo:
•    Samsung SideSync
•    Samsung HomeSync Lite
•    S Player+
•    S PhotoStudio
•    Microsoft Office, probna verzija
•    Postavke
•    Centar za podršku
•    Ažuriranje softvera
•    Oporavak
•    Norton Internet Security (probno razdoblje od 60 dana)

Windows Experience Index (WEI) test

I Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnik testirali smo sa našim standardnim Windows Experience Index (WEI) testom (i sami s WEI testom možete testirati svoje računalo). Već ste naučili kako je skala od 1.0 do 9.9, gdje je veći broj bolji. Prije toga osnovna hardverska konfiguracija.

Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS – konfiguracija:
– PROCESOR: 4-jezgreni AMD A6-1450 na 1,0 GHz (u Turbo modu na 1,4 GHz)
– MEMORIJA: 4 GB DDR3L RAM-a (1,066 MHz)
– EKRAN: 13,3 inčni LED (39,5 cm),i HD rezolucije 1366×768 točaka, osjetljiv na dodir
– GRAFIČKA KARTICA: Radeon HD 8250, integrirana
– DISK: 128 GB SSD
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 (64-bitni)
– POVEZIVOST: WiFi 802.11bg/n 1×1, Bluetooth v4.0, Gigabitni Ethernet

Pristupili smo Windows Experience Index testiranju. Pokrenuli smo proces i nakon nekoliko minuta smo dobili slijedeće rezultate.

Evo rezultata testiranja:
– brzina procesora: 4,4
– brzina RAM radne memorije: 5,4
– radna grafika: 4,0
– 3D business i gamerska grafika: 5,8
– brzina diska: 7,9

Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnik nas i nije oduševio benchmark brojkama. Grafika je usko grlo, što smo i sami vidjeli kod video igara, ne ide i točka. S druge strane ovaj ultrabook radi vrlo brzo zahvaljujući SSD disku. Ukupno gledajući čini nam se kako bez obzira na nevelike brojke prijenosnik radi prilično skladno.

Kako ne bi sve bilo tako crno, testirali smo brzinu SSD diska i to nas je obradovalo – u višestrukom prolazu za čitanje smo izmjerili 484,26 MB/s, a za zapisivanje 129,37 Mb/s. Nije loše :)

Zaključak

Kod Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnika naša su razmišljanja vrlo jasna – lijep, samo da je malo jači. S ovim prijenosnikom ćete definitivno biti viđeni, budite uvjereni da će pljuštati pitanja o njemu, jer će svi misliti kako imate puno skuplji model nego što to on u stvari i je.

Dizajn i čvrsto plastično kućište nam se svidjelo. Robustan je, ima kvalitetnu tipkovnicu, nešto slabiji touchpad. Radi brzo zahvaljujući SSD disku i vrlo je solidno hardverski balansiran (ističe se naravno SSD). Osrednje je težak za svoju klasu (1,58 kilograma), za dlaku više nego smo očekivali. Na video igre slobodno zaboravite.

Samsung ATIV Book 9 Lite NP915S3G-K01HS prijenosnik se ovih dana pojavio i u prodaji u Hrvatskoj, pronašli smo ga po cijeni od 6.189 kuna, iako je službena cijena osjetno veća (oko sedam i pol). Je li ovo najjeftiniji touchscreen prijenosnik na tržištu – moguće.No, sigurno je među najjeftinijima.

Službene stranice ovoj prijenosnika potražite .

+ Hvalimo
+ odličan dizajn preuzet od Serije 9
+ može se otvoriti do kraja (gotovo 180 stupnjeva)
+ SSD disk
+ elegantna tipkovnica
+ vrlo se malo zagrijava

– Zamjeramo
– ekran nije IPS
– nema osvijetljenu tipkovnicu
– touchpad ne reagira najbolje
– cijena

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 6,6 / 10

Kako ocjenjujemo? (Novo!)

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.