Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS – moćno i lijepo prijenosno računalo [TEST]

Fotografija članka: Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS – moćno i lijepo prijenosno računalo  [TEST]

Prije 20-ak dana smo na testu imali novi Samsungov ultrabook iz serije 7, a sada je na red došlo računalo u punoj snazi, predstavljamo vam Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS.

Oglas

Samsung je u posljednje vrijeme počeo proizvoditi vrlo zanimljiva prijenosna računala. Možda je većini poznatiji kao proizvođač tableta i smartphonea, no s ovim poslovnim potezom nam svima itekako daje do znanja kako tržište prijenosnih računala nikako nije mrtvo. Dapače, ono je i dalje vrlo jako najviše zahvaljujući činjenici kako i dalje za ozbiljan rad morate imati fizičku tipkovnicu, jaku konfiguraciju Windows OS, kao što je ti slučaj i s Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS prijenosnikom. Sorry Android OS, ali trebat će još dosta vremena da se iskristalizira situacija i da postane ozbiljan poslovni operativni sustav.

I novi Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS spada u kategoriju svestranih prijenosnih računala koja mogu odraditi praktički sve što poželite. Uz Full HD ekran i dodatnu grafičku karticu ovo je vrlo ozbiljan prijenosnik. Može puno, vrijedi puno, to se odražava i na cijeni.

Vjerojatno ste primijetili kako je Samsung u posljednje vrijeme napravio re-branding svojih proizvoda, jedan od njih je i ATIV obitelj, u koju spada i ovaj Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS kojeg imamo na testu i kojeg smo “prožvakati” sa svih strana. Željeli smo isprobati koliko je zaista moćan u praksi, jer suhoparne benchmark brojke ne znače da će dobro raditi i ono što od njega tražite. Pri tome mislimo na npr. grafičku obradu, video igre i druge zahtjevnije poslove.

Udobno se smjestite u svoj uredski stolac, kod kuće, u krevetu ili već gdje jeste, krećemo na putovanje po Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS prijenosnom računalu, u i oko njega…

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

U bijeloj kutiji nevelikih dimenzija nalazi se naš testni primjerak kojeg smo prvi od web portala dobili na test. Naravno, odradili smo sva ona podešavanja u Windows 8 operativnom sustavu (postavljanje jezika, tipkovnice, korisničkih imena, šifri i slično).

U kutiji se osim Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS prijenosnog računala nalazi naravno i ispravljač na struju, te ponešto papirologije koja je uvijek prisutna. Sviđa nam se način na koji Samsung to sve upakira u kutiju, gotovo da se više ne može staviti niti igla.

Izvadili smo računalo iz kutije i primijetili tipičan ATIV dizajn. U prvi plan upada nam aluminijsko kućište. Inače, ovaj prijenosnik dolazi u dvije boje – crna i srebrna, obje mu boje odlično pašu. Mi smo na test dobili onaj tamniji model. Sviđa nam se boja, odgovara mu, kao i dizajn koji je kategorija na koju posebno paze u Samsungu u posljednje vrijeme. Dizajn je nešto što je postalo prepoznatljivo kod ove južnokorejske kompanije kada govorimo o prijenosnim računalima, a to naravno vrijedi i za u Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS.

S desne bočne strane Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS prijenosnog računala pronašli smo 2x USB 2.0 ulaza, te 3-u-1 čitač memorijskih kartica. S desne se strane nalazi ulaz za ispravljač, zatim LAN mrežni preklopni ulaz zbog tanjih dimenzija kućišta (RJ45), pa onda VGA i HDMI video izlazi, 2x USB 3.0 ulaza, te zajednički ulaz/izlaz za mikrofon i slušalice. Nešto je i lakši od konkurencije, oko 2,4 kilograma.

Iznad ekrana se nalazi klasika – HD kamera (720p) za vrlo ugodno “video čavrljanje” i za sve ono što vama treba. Ispod ekrana, po cijeloj dužini, nalaze se ventilacijski “ispusi”. Naime, istraživali smo ovaj prijenosnik sa svih strana i otkrili kako se s donje strane nalaze samo četiri pasivna

S donje strane se nalaze još četiri dodatna pasivna ventilacijska otvora u sredini, te jedan u lijevom gornjem kutu. Ispod njega je još jedan poklopac s ventilacijom koji lako “odšarafate” i ispod kojeg se nalazi memorija. Ako trebate povećati količinu, sve vam je na dohvat ruke.

Iako se radi o klasičnom prijenosniku, baterija je integrirana. Radi se o 8-ćelijskoj bateriji od od 91Wh koja zaista može izdržati cijeli dan. Doslovno smo Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS prijenosnik mučili sa svim i svačim, baterija se držala odlično. Pokleknula je tek kod video igara, ali to je bilo i za očekivati.

S donje se strane nalaze još i moćni JBL zvučnici, po jedan s lijeve i desne strane, i lijepo su ukomponirani u sam dizajn računala. Po nama su ovo jedni od najboljih zvučnika za ugradnju u prijenosno računalo, a ovi imaju čak 4W (svaki).

Ekran, tipkovnica i touchpad

Ekran nam se svidio, kao i kod većine novih Samsungovih prijenosnika. Standardne je veličine od 15,6 inča SuperBright LED s Full HD rezolucijom od 1920×1080 točaka. Treba spomenuti i kako je ekran nereflektirajući i ima osvjetljenje od 300 nita. To znači da ćete ga prilično ugodno moći koristiti i na otvorenom, ako imate potrebu raditi dok npr. čekate bus ili vlak. Ono što nam nedostaje je osjetljivost na dodir. Naime, u kombinaciji s Windows 8 OS-om više puta smo došli u napast da “tapnemo” po ekranu, ali ništa. Nadamo se da će Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS u slijedećoj iteraciji imati i tu mogućnost.

Sama tipkovnica ima pozadinsko osvjetljenje u više nivoa i to je dio koji Samsung standardno radi odlično. Ugrađen je i senzor koji provjerava količinu svjetla oko vas i automatski prilagođava osvjetljenje ekrana. Isto tako, sviđa nam se i mogućnost što možete isključiti osvjetljenje tipkovnice, što je nemoguće na mnogim modelima, a što može povećati trajanje baterije.

Same tipke su prilično “kratke u hodu”, a i dosta su tvrde što se nekima možda neće svidjeti, no zato odlično reagiraju. Kako se radi o prijenosniku standardne veličine, tipkovnica ima i numerički dio, što može dobro doći u radu.

Sam touchpad je odličan. Sastoji se od jednog dijela, a po boji i dizajnu je jednostavno “utopljen” u ostatak prijenosnika. Srebrnkasti obrub mu također dobro stoji. Velik je i odlično reagira, što nam se također sviđa. Naravno, podržava i multitouch, kao i svi moderni touchpadovi.

Sve u svemu, vanjski izgled Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS prijenosnika nam govori kako na testu imamo pravi biser. Na nas je ostavio vrlo pozitivan dojam, idemo vidjeti kako radi u Windows 8 operativnom sustavu.

Rad u operativnom sustavu, multimedija, aplikacije

Kao što smo već spomenuli, na Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS instaliran je novi Windows 8 operativni sustav (64-bitni). OS se podiže od 25-30 sekundi, a gasi se za nešto malo manje (iz sleep moda se vraća za 1-2 sekunde), što i nije neka brzina. Problem je u sporom tvrdom disku od 1TB koji ima pregršt prostora ali je jednostavno prespor. Definitivno bi u ovaj prijenosnik trebalo ugraditi SSD disk.

Sam operativni sustav radi prilično glatko i ugodan je rad na ovom prijenosniku, ništa manje nismo niti očekivali. Isprobali smo i multimedijske mogućnosti. Za početak smo odsvirali nekoliko glazbenih brojeva (pogledaj video) i zvuk na JBL zvučnicima je bio kristalno čist i jasan. Pogledali smo neke filmove, priča je ista. Bez obzira što radili – slušali glazbu, igrali video igre ili gledali filmove, zvuk je bio jasan i čist. Ako niste pretjerano zahtjevni, uopće vam neće trebati dodatni zvučnici.

Što se softvera tiče, Samsung je ovdje odradio odličan posao, tako da ste uz sami Windows 8 OS dobili i pregršt korisnog softvera. Ako se pitate kojeg, evo popisa:
•    S Note
•    S Player
•    S galerija
•    S kamera
•    Evernote
•    Microsoft Office Trial
•    Postavke
•    Centar za podršku
•    Ažuriranje softvera
•    Oporavak
•    Norton Internet Security (probno razdoblje od 60 dana)
•    Norton Online Backup (probno razdoblje od 30 dana)

Nije loše, a? :) U svakom slučaju, na Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS prijenosniku se imate s čim zabavljati.

Video igre

S obzirom da Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS ima uz integriranu Intel HD 4000 grafiku i dodatnu AMD Radeon HD 8870M s 2GB GDDR5 video memorije, na području video igara smo očekivali puno, to nećemo kriti. Ponovo smo u pomoć pozvali okorjele gamere s portala Gamebox (www.gamebox.com.hr) koji su grafičku snagu ovog prijenosnika isprobali na dvije igre – moćnoj Far Cry 3 pucačini u prvom licu (FPS) i novoj trkaćoj uzdanici GRID 2. Gameboxovci su jedva čekali priliku da “rasture” ovaj laptop… pardon, testiraju njegovu grafičku snagu.

– Far Cry 3 – iako se pojavila još u prosincu 2012. godine, i danas je jedna od grafički najzahtjevnijih igara. Igra je odlično radila na DirectX 9.0, a uz nove drivere je proradila i na DX11. To ćemo pripisati samoj igri, ali ne i grafici, barem za sada. Inače, recenziju igre možete vidjeti ovdje –

– GRID 2 – jedna od ponajboljih uličnih trkaćih simulacija. Grafički zahtjevi su prilično visoki, prikaz vozila, utrke i konkurencije je prilično detaljan. Igra je malo “štekala” u visokoj rezoluciji detaljnom prikazu, morali smo rušiti detalje, no bila je prilično igriva.. Inače, recenziju igre GRID 2 potražite ovdje –

Zaključak – ako na pitate može li Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS prijenosnik poslužiti i kao gamersko računalo, naš odgovor je – može, braćo moja mila, može :) Naša preporuke da igre igrate “na struju”, a ne na bateriji.

Windows Experience Index (WEI) – indeks zadovoljstva je solidan za rad

Vrijeme je i za naš WEI test (Windows Experience Index) u kojem ćemo vidjeti kako Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS radi s Windows 8 operativnim sustavom. Samo vas podsjećamo kako je skala u rasponu od 1.0 do 9.9, gdje je veći broj bolji. Prije toga smo zavirili u hardversku konfiguraciju.

Konfiguracija testiranog računala (osnovni podaci):
– PROCESOR: 4-jezgreni Procesor Intel Core i7 3635QM na 2,4 GHz (u Turbo modu na 3,4 GHz), 6 MB L3 cache
– MEMORIJA: 8 GB DDR3 RAM-a (1600 MHz)
– MONITOR: 15,6 SuperBright LED Full HD (1920×1080 točaka), nereflektirajući (anti-glare )
– GRAFIKA: Intel HD 4000 + AMD Radeon HD 8870M s 2 GB GDDR5
– DISK: 1TB SATA II (5.400 okr/min)
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 (64-bitni)

Pristupili smo Windows Experience Index testiranju. Pokrenuli smo proces i nakon nekoliko minuta smo dobili slijedeće rezultate.

Evo rezultata testiranja:
– brzina procesora: 6,3
– brzina RAM radne memorije: 7,2
– radna grafika: 6,9
– 3D business i gamerska grafika: 6,9
– brzina diska: 5,9

Kao što i sami možete vidjeti, najslabija karika ovog prijenosnika je tvrdi disk. Pomogao bi mali integrirani “ubrzivački” SSD disk od bar 16GB, što se može pronaći u puno novih modela laptopa, pa i nekim Samsungovim. Sporost diska ponekad nam je bila i frustrirajuća, možda smo se razmazili sa SSD diskovima. Kako god bilo, naša preporuka je da svakako ugradite SSD disk, a ovog “izvučete” u vanjsko kućište. No, to je bar još tisućica kuna iz vašeg džepa.

Ukupni dojam

Novo Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS prijenosno računalo je moćno, to je potpuno jasno. Ima odličan Full HD ekran, touchpad reagira brzo i precizno, dizajn je oku ugodan. Ovaj je prijenosnik i pun dodatnog softvera koji će vam odlično poslužiti, a s obzirom na njegovu multimedijsku orijentaciju, osim za posao moći ćete ga dati i klincima za igranja, ili se sami igrati na njemu, kako vam odgovara. Prostora za pohranu imate pregršt, tu je tvrdi disk od 1TB.

No, upravo gdje su i najveće prednosti ovog prijenosnika, ima i neke nedostatke. Ako nas pitate, voljeli bismo da je ekran osjetljiv na dodir. I sam tvrdi disk je velik, priznajemo, ali je i vrlo spor. I treći problem kod ovog prijenosnika je cijena. Preporučena početna cijena Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS prijenosnika u Hrvatskoj je 10.999 kuna, iako po web shopovima vidimo kako ga možete dobiti i za 10.179 kuna. Ipak, ne možemo se oteti dojmu kako bi mu cijena mogla biti osjetno niža. Vjerujemo kako će se ona korigirati do jeseni, jer konkurencija je neumoljivo jaka.

Službene stranice Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS prijenosnog računala možete pronaći na ovoj adresi (Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01HS).

Ako ste za nešto manje i jeftinije, nedavno smo testirali i Samsungov ultrabook, a cijeli test možete pročitati ovdje:

+ Hvalimo
+ vrlo izdržljiva baterija
+ Full HD nereflektirajući ekran s vrlo oštrom slikom
+ tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem, malo tvrđa
+ veliki i precizni touchpad
+ odlični JBL zvučnici

– Zamjeramo
– nema ekran osjetljiv na dodir
– prilično se grije kod igranja video igara
– integrirana baterija
– spori tvrdi disk (HDD 5400 okr/min)
– cijena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.