Samovozeći taxi stiže u Japan iduće godine

Fotografija članka: Samovozeći taxi stiže u Japan iduće godine

Iako su Google i Uber na ovom području grabili brzo, netko bi ih mogao prestići

Oglas

Dvije gigantske firme – jedna teška 65 milijardi dolara, a druga “samo” deset puta manje, udružile su se u projektu dovođenja samovozećih automobila. Dok se o njihovom projektu relativno mnogo piše, japanska DeNA je mnogo veća nepoznanica.

Prema nekim izvorima, DeNA je spremna već 2016. godine pustiti samovozeće automobile koji će biti zaposleni kao taksisti na ulicama Japana. U južnom dijelu Tokija će 50 ljudi imati jedinstvenu priliku da ih samovozeći automobil vozi po određenim rutama. Zamislite da imate svoj jedan takav primjerak na ulicama Zagreba? :) Dodatnih sat vremena sna na putu do posla :)

Zacrtane rute će uključivati i zakrčene ulice, a ne samo poluprazne ceste. Testeri neće biti sami u automobilu, već će i stručna osoba biti spremna preuzeti pedale ako to bude potrebno, iako će većina vožnje u testnoj fazi biti gotovo apsolutno autmatizirana.

U Japanu, zemlji kojoj već sada roboti poslužuju u hotelima, prodaju odjeću u dućanima, logičan slijed su i samovozeći taxiji. Tako bi Japan mogao vrlo lako preteći SAD u ovoj utrci nastavi li grabiti jednakom brzinom.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.