Sam svoj interview – Ivica Kartelo vs. Ivica Kartelo

Racunalo.com foto

I što radite?
Upravo završavam knjigu PHP5. Broj ‘5’ me podsjeća na knjigu Excel 5 koju sam izdao 2006. godine. Deset godina je prošlo od tada!

Što se promijenilo u tih 10 godina?
A što nije? Na primjer, PHP 5 se tad tek rodio, a danas se vrte milijarde dolara oko tog alata. U radnoj snazi, jasno, jer je taj alat besplatan. Drugi primjer: Ove godine ću prodati 10 knjiga ukupno svih naslova papirnatih knjiga, a 1996. godine sam prodao 4.000 knjiga.

Znači, knjigu PHP 5 ćete prodati 2 primjerka? Zašto onda pišete uopće knjige?
Najviše 2. Ali početkom rujna izdajem i knjigu ASP.NET koja će se prodati u isto toliko primjeraka :):). Konačno je tehnologija stavila na pravo mjesto mene i moj rad. Jer, ja nikad nisam pisao knjige, već obrazovne sadržaje. Prije su se ti obrazovni sadržaji mogli pojaviti samo u obliku knjige. Danas smo u toj fazi da je takav oblik distribucije obrazovnih sadržaja prošlost, kao vožnja u kočiji. To ne tvrdim ja, to tvrdi tržište. Ja se samo povinujem zakonima tržišta i izdajem ‘knjige’ u danas primjerenijim formatima: CD-u, download, podcasting, RSS, AJAX, e-ucenje online i off line i sl.

Ali vaši učenici najčešće puste online sadržaje na papir, pa ipak uče iz papirnate knjige.
To sam i ja mislio do juče, kad je na ispit za Internet programera izišla Josipa, koja je završila srednju medicinsku školu! Svi koji na tržištu tražite svoje mjesto u industriji softwarea zaposlite Josipu, nećete pogriješiti! Stekla je u godinu dana izvanredno znanje. Na kraju je pitam kako je učila, je li pustila na papir sve online sadržaje i učila s papira. Ma ni govora! Pohranila je .PDF formate i čitala s ekrana kad joj je što trebalo.

To znači da postoje i takvi koji nauče programirati bez iti jedne papirnate knjige na stolu?
čuli ste, to je Josipa i siguran sam da nije jedina. Ulazna sirovina za Kartelo su knjige kupljene preko Amazon.com i informacije s ekrana računala. Međutim, ta dva izvora se više ne mogu uspoređivati. Na primjer, nikad nitko, ili još točnije svi zajedno u svijetu nikad neće napisati knjige koje će pružiti sve one informacije o PHP-u kao što to pruža adresa  ili o MySQL adresa  Ako tome dodamo sve ostale izvore na Internetu…. da pogledam ….. mysql …. 289.000.000 linkova na relevantnoj listi. Danas je najveća škola na svijetu Google. Iskrsne vam problem, vi kopirate u Google onu poruku koju je računalo izbacilo i za tren imate točne odgovore, riješite problem za minut dva i radite dalje svoj posao. Microsoft je priča za sebe. Toliko obrazovnih sadržaja, koliko on nudi besplatno online, na raznim jezicima (i hrvatskom naravno) je nešto nevjerojatno! Pa kad je još Microsoft odbacio papirnate knjige. čak i prije mene!

Takva učinkovitost današnjeg čovjeka mijenja tržište svaki dan.
To je očito. Svaki dan svijet ide po hranu u markete i dovlači je kući, ali s njom dovlači i brdo ambalaže, pune boja i truda nekih dizajnera. Svu tu ambalažu svijet baca u kontejnere za smeće. Koja je to industrija! Zamislite samo da vaš proizvod svaki dan netko kupuje, baca ga u smeće i odmah juri ponovo po vaš proizvod!

Web?
Web je isto to. Svaki dan ga koristite za milijun stvari, iz dana u dan. Troše se informacije još više i brže nego ambalaža. U takvoj jednoj brzoj isporuci novih proizvoda, od vas se traži da budete kreativni, inventivni, da učite i radite na sebi, da budete sam svoj moderni poduzetnik. Na Internetu svaki početnik počne od Yahoo, Amazon.com, Google! I on očekuje da i vaša usluga bude na toj razini. Počevši od grafičkog dizajna, do funkcionalnosti. U tradicionalnom svijetu je takvo nešto naučna fantastika. To je kao da netko godinama poklanja svima od reda mercedese, a vi otvorite firmu koja će poklanjati neka vaša amaterska, nikakva vozila.

Kako tu naći svoje mjesto, svoju nišu?
Tko ima novaca, ide novcem. Tko nema, mora ga zaraditi. Kako? Preostaje mu samo njegova glava. Netko će danas investirati 100.000 kuna ili eura u neki tiskarski stroj, ciljajući na dio one torte koju tržište svaki dan baca u smeće, kao vlasnik tiskare. Drugi će pak kupiti računalo i naučiti crtati na njemu, nadajući se također dijelu torte, kao vlasnik ničega nego tog svog dizajnerskog znanja. Tko će bolje proći u životu? Ja mislim ovaj drugi. Naime, današnja proizvodnja bilo čega je masovna i najčešće riješena iz nekoliko velikih firmi, jer samo veliki može imati takav kapital za takvo masovno tržište. Međutim, strojevi nikad neće moći kreirati intelektualni sadržaj. U sadržaju su radna mjesta. A sadržaj su informacije. Ambalaža je sadržaj. Forme pojavnosti sadržaja se mijenjaju svaki dan. Generator tih promjena u svijetu je ljudska kreativnost na polju tehnologije i na polju sadržaja. Nekad su ta dva kolosjeka potpuno neovisna jedan od drugog, nekad tehnologija izleti naprijed, ali češće sadržaj tjera tehnologiju da se sve brže mijenja. Tako će netko mijenjati strojeve a netko sebe. Jedni i drugi su potrebni tržištu, ali su ovi drugi brojčano puno potrebniji.

Želite li vi razgovarati s gosp. Kartelom? To vam je ostvarivo samo jednim klik na ovaj link:

Ivica Kartelo
Prvi online učitelj u Hrvatskoj
<BR–

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.