S mobitelom na kavi: treba li vam i ove godine ugovorna obveza?

Fotografija članka: S mobitelom na kavi: treba li vam i ove godine ugovorna obveza?

Vremenima ugovornog vezanja na dvije godine polako dolazi kraj i kod nas

Oglas

Smisao ovog članka je samo jedan – nemojte nagliti. Stigao je listopad, a uskoro će i studeni s prvim zimskim, odnosno božićnim promocijama.

Operateri daju produljenje ugovora i prije isteka ugovorne obveze pa su neki već sada pohitali obnoviti svoje ugovorne obveze i kupiti skupe uređaje. Ponavljam – razmislite još jednom.

Neću bacati kompliciranu računicu, već želim samo ovim putem najaviti našu detaljnu analizu tarifa s kojom smo počeli prošle godine. Svakako računajte na nas i ove godine ;) Dakle, ono što želimo je da uzmete više parametara u vašu računicu kada odlučujete o kupnji novog mobitela.

Primjer: iPhone 6S 64 GB… ovaj uređaj je dostupan kod sva tri naša operatera. Uzet ćemo neke malo jače tarife, ali opet ništa posebno jake u usporedbi s akcijama na bonovima: HT – Imam sve; Vip – Bez granica L+ i Tele2 – Mix Tarifa 150. U tim paketima, ukupna cijena iPhonea 6S 64 GB tijekom dvije godine iznosi redom: 426 kn/mjesečno, 414 kn/mjesečno i 453 kn/mjesečno.****

Ok, pogledajmo sada neke domaće trgovine. Guglajući malo možete naći u prosjeku navedeni model za 7500 kn. Ako ga uzmete na 24 rate, rata će iznositi 313 kn mjesečno.

Dakle, ako biste uzeli iPhone 6S 64 GB kod nekog trgovca, imali biste još najmanje 100 kn za potrošiti na neku tarifu da bi vas koštalo jednako. Mnogo surfate? Bonbon ima pakete od 5 GB za 45 kn. Mnogo pričate? I Tele2 i Tomato i imaju tisuće minuta za tridesetak kuna (plus još uzmete SMS i internet promet, odnosno pozive). No, kako god odabrali, vaša tarifa će iznositi manje od 100 kn mjesečno.

Ono što je možda najtragičnije u cijeloj priči je što vam ugovor ne daje nikakvu slobodu. Prvo, tarife na bonovima nude trenutno mnogo više količinskih jedinica u paketima. Zatim, neke tarife na bonovima dopuštaju da ih ponovno kupite, tj. obnovite ako potrošite količinu iz paketa. I možda najbitnije – u tarifama na bonove imate mnogo veću slobodu stvaranja vama idealnog paketa za razliku od pretplatnih tarifa kojima stalno nešto nedostaje.

s mobitelom na kavi treba li vam i ove zime_3

Jesu li vam se promijenile navike? Promijenite tarifu ili operatera…

Prekinuli ste s curom koja je bila s vama na Vipu i hodate s djevojkom koja je na HT-u?Odnosno, 1000 minuta prema drugim mrežama vam više nije dosta? Nema problema, promijenite operatera u jednom danu.

Vaša vikendica je ušla u područje novopostavljenog LTE odašiljača? Promijenite operatera… Bili su neljubazni prema vama? Promijenite operatera…

s mobitelom na kavi treba li vam i ove zime_2

Jupiter je ušao u konstelaciju sa Saturnom? Promijenite operatera. Selfiji ne ispadaju dobro na mreži na kojoj ste trenutno? Promijenite operatera :)

Amerikanci su ovo , a neće proći dugo da isto bude svima jasno i kod nas. Ne čekajte ostale već sjednite i dobro složite konstrukciju (uz našu malu pomoć). Zašto baš ove zima ne bi bolje prošli? A ako ste odvažni, zašto ne biste i naručili nešto iz inozemstva ;) Ne zaboravite… Google je vaš prijatelj.

(****NAGLAŠAVAM – smisao nije usporediti operatere jer ove tarife nisu lako usporedive, to ćemo napraviti u prosincu; sada samo pokazujemo da ugovorima na dvije godine istječe rok trajanja).

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.