S kompanijom Lenovo u Mađarskoj

Racunalo.com foto

Na konferenciji za novinare iz Mađarske, češke, Slovačke, Rusije, Grčke, Slovenije i Hrvatske govorili su Wolfgang Briem, marketing menadžer istočnog dijela EMEA regije, zatim Anke josbacher, glavna direktorica za marketing i izvršna direktorica za Lenovo u EMEA regiji.U kratkim crtama objasnili su kako je ovaj sponzorski ugovor sklopljen u veljači 2007. godine, dakle prije početka ovogodišnje sezone Formule 1 jak marketinški alat s kojim bi Lenovo trebao postati prepoznatljiviji na tržištu računala. Podsjetili su nas kako je kompanija Lenovo nastala još davne 1984. godine, a osnovalo ju je 11 istraživača iz Kine s početnim kapitalom od 25.000 $. Danas Lenovo zapošljava 20.000 zaposlenika, ostvaruje godišnju zaradu veću od 14 milijardi dolara i treći je proizvođač računala u svijetu.


Isto tako, u suradnji s AT&T Williams timom razvili su novo Lenovo AT&T Williams superračunalo, koje je četiri puta brže od onog koje su prije koristili u timu. Ono sadrži 664 procesorskih jezgri i može obraditi 8 teraflopsa matematičkih operacija u sekundi. U praksi to znači kako će to računalo moći obraditi četiri puta više podataka nego do sada, odnosno bit će više testiranja, odradit će se više simulacija, a rezultat svega trebali bi biti bolji rezultati i na trkaćoj stazi.S lijeva na desno: Adam Parr (Williams F1), Wolfgang Briem (Lenovo) i Anke josbacher (Lenovo)


Više o tehničkim detaljima i iskoristivosti samih računala imali smo čast čuti od čovjeka koji u Williams timu to najviše i zna. O tome nam je govorio Adam Parr, glavni izvršni direktor tima. Potvrdio je kako se rad Williams tima brine se ukupno 400 Lenovo radnih stanica, od čega 130 prijenosnih i 270 stolnih računala. Samo na utrkama tim koristi 60-ak prijenosnih Lenovo računala. Za testiranje bolida Formule 1 koristi se 120 različitih senzora koji prate rad i ponašanje bolida. U prvom se redu to odnosi na testiranja aerodinamike bolida, koja je jedna od najvažnijih komponenti bolida. Koliko je to kompleksan i značajan posao, govori i podatak kako Lenovo računala tijekom sezone obrade više od 7 terabajta podataka.Adam Parr, Williams F1 chief executive officer (CEO)


Rezultati na stazi već su vidljivi. Alex Wurz, vozač Williams F1 tima, uspio se u Montrealu u Kanadi popeti na pobjedničko postolje, dok mu je treće mjesto na prošloj utrci u Njemačkoj izmaklo za samo 0,3 sekunde. Na vozačkoj je ljestvici trenutno osmi s 13 bodova. Drugi vozač tima, Nico Rosberg, mladi je i perspektivan vozač, a trenutno je 13. s pet osvojenih bodova.
Ukupan napredak tima u odnosu na prošlu sezonu pokazuju rezultati – trenutno su 5. na konstruktorskoj ljestvici sa 18 bodova, što je za sedam bodova više nego tijekom cijele prošle sezone kada su osvojili samo 11 bodova. Dio zasluge pripada i novom poslovnom ugovor s Toyotom, koja ih opskrbljuje motorima.
S obzirom da se ova konferencija za novinare održavala uoči utrke Formule 1 za VN Mađarske, danas smo prisustvovali i na oba treninga Formule 1. U drugom treningu je Nico Rosberg pokazao zavidnu brzinu i ostvario četvrti najbrži krug. Sutra slijede treći trening i kvalifikacije za nedjeljnu utrku. Kao novinarima omogućeno nam je praćenje utrke i pomoću posebnog F1 uređaja s kojim smo mogli dobiti uvid u sve podatke koji nas zanimaju o svakom vozaču, trenutnim vremenima, statistikama i puno više.


Hungaroring – iza staze


Osim samih treninga, te treninga za GP2 natjecanje, uživali smo i u popratnim sadržajima koji se nalaze oko same staze. Vjerojatno vas zanimaju i neke cijene. Sama ulaznica je prilično skupa – od stotinjak eura pa sve do nekoliko stotina. Primjerice radi, naše Gold1 ulaznice za sva tri dana vrijede 330 eura. Pivo možete popiti za 4 eura, coca-colu za 2 eura, a nešto pojesti za 12-ak eura. Na raspolaganju su i brojni štandovi sa službenom odjećom timova te navijačkim rekvizitima. Majice su primjerice u prosjeku 50-ak eura. Isto tako, uređaj za praćenje utrke kojeg smo kao novinari dobili, možete iznajmiti za 50 eura dnevno.


Vrijeme između današnjih treninga iskoristili smo za obilazak službenih štandova timova. Mislim da više ne treba trošiti previše riječi, neka slike govore same za sebe.
Toliko za sada. Današnji dan je završen, sutra nas očekuje trening i Pole Position, a u nedjelju i sama utrka. Više o utrci i rezultatima potražite u nedjelju nakon utrke, na
.


 


 


 


 Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.