Rusija zabranila alate za anonimno pretraživanje

Fotografija članka: Rusija zabranila alate za anonimno pretraživanje

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji zabranjuje bilo kakav oblik tehnologije koji omogućava pristup internet stranicama koje su zabranjene u Rusiji.

Oglas

Novi zakon stupa na snagu 1. studenog i zabranjuje sve servise koji bi omogućavali ljudima da anonimno koriste internet poput VPN-a (virtualne privatne mreže) i proxyja. Pružatelji internet usluga moraju blokirati pristup webstranicama koje daju takve usluge.

Leonid Levin, predsjedavajući u ruskom parlamentarnom odboru za informacijsku politiku i komunikacije, rekao je novinarima “RIA Novosti” ranije ovog mjeseca da zakon “uključuje samo ograničenje pristupa informacijama koje su već zabranjene zakonom ili sudskom odlukom”.

Ruski savezni popis web stranica, uveden 2012. godine, izvorno se trebao odnositi na web stranice koje su imale sadržaje o ilegalnim drogama, dječju pornografiju i samoubojstvo, no dodatak iz 2013. proširen je na bilo koji sadržaj sa “sumnjom za ekstremizam”. Izmjena dopušta fleksibilno tumačenje, Dopuštajući Rusiji da zabrani bilo koji materijal koji kritizira njihove stavove ili “slabi” vladinu moć. Primjerice, u 2015. Rusija je kratko zabranila Reddit i Wikipediju na pojedinačnim stranicama koje su sadržavale sadržaj o uporabi droga. Nikolaj Kononov, glavni urednik digitalnog poslovnog časopisa SecretMag.ru, tada je rekao da su potezi manje vezani za sadržaj, a više “pokazuju da mogu zabraniti što god žele, kad god žele. To je zastrašivanja, poput onoga kad dva boksača kruže jedan oko drugoga u ringu. ”

Rusija nije jedina zemlja koja zabranjuje VPN – ranije ovog mjeseca Kina je priopćila kako će , a nedavno su sve VPN aplikacije uklonjene iz kineske inačice Appleove App Store.

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.