Rootate li svoj smartphone ne gubi jamstvo prema regulativi EU

Fotografija članka: Rootate li svoj smartphone ne gubi jamstvo prema  regulativi EU

Root pristup i Custom ROM-ovi su dio svakodnevnog života za mnoge korisnike, posebice androidaše.

Oglas

Razlozi korištenja alternativnih Firmwarea različiti su za korisnike. Jednima je jedina mogućnost da koriste novije verzije Androida jer proizvođač je ukinuo podršku ili dolazi kroz nekoliko mjeseci, drugi jednostavno imaju hrpu vremena pa se igraju i eksperimentiraju.


Ipak, nije sve sjajno. Rootate li svoj uređaj, uglavnom gubite jamstvo. Pojednostavljeno, pođe li nešto po zlu, bilo sa softverske ili hardverske strane, imate li neslužbeni firmware, ne priznaje vam se otklanjanje kvara na trošak proizvođača ili distributera. Imate li sreće, ili poznanstvo u servisu, uređaj će vam bez ikakvih primjedbi popravljen bez obzira na vaše vanjske intervencije.

Ali, prema , činjenica da ste preinačili ili mijenjali softver svog uređaja, nije dovoljan razlog da se poništiti zakonsko jamstvo, ako ste kupili uređaj kao potrošač u nekoj zemlji Europske unije.

diktira da svaki telefon, računalo, usmjerivači i sl., mora ispunjavati određene kriterije i mora nositi jamstvo od prodavatelja da će uređaj zadovoljiti kvalitetu koja se očekuje za takav uređaj za razdoblje od dvije godine.

Osim na hardver to se odnosi i na softver. Ako bilo koji dio prestane raditi u dvije godine, prodavatelj mora popraviti ili zamijeniti tako da takav popravak potrošača neće koštati niti cent.  Ako uređaj postane neispravan u prvih šest mjeseci, pretpostavlja se da je kvar bio tamo od prvog dana, tako da ne treba ništa dokazivati.

Ako uređaj postane neispravan nakon prvih šest mjeseci, ali prije isteka dvije godine, još uvijek smo kao potrošači pokriveni. Odbije li vam se popraviti kvar ili zamijeniti uređaj jer se sumnja da je nastao vašim promjenama u uređaju, prodavatelj mora dokazati da je vaša akcija uzrokovala kvar. Općenito priznato od strane sudova da ako postoji znak zlostavljanja uređaja, kvar je tu zato što je uređaj bio neispravan od početka.

Znači, može li prodavatelj dokazati da ste modificirali softver, zamijenili ga s nekim drugim OSom ili firmwareom koji je bio uzrok kvara, još uvijek su pokriveni za nedostatke tijekom dviju godina.
Mnogi proizvođači potrošačkih uređaja navode u Jamstvenim listovima da se gubi jamstvo ako ste rootali uređaj i da to može poništiti jamstvo.

U slučaju da prodavatelj odbije popravak ili zamjenu uređaja, možete ga tužiti u parničnom postupku, a u većini zemalja EU ovakva akcija je osigurana od strane potrošačkih udruga. Baterije se mogu izuzeti iz jamstva nakon 6 mjeseci. Eto, ulaskom Hrvatske u EU naši će distributeri mobilnih uređaja morati promijeniti ovu odredbu koja se sada nalazi u većini Jamstvenih listova ili je nepisano pravilo servisera.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.