Return On Investment (ROI) – izgubljen u prijevodu

Fotografija članka: Return On Investment (ROI) – izgubljen u prijevodu

Da li uistinu možemo mjeriti ROI u digitalnom oglašavanju? Što možemo mjeriti i kako usporediti podatke iz raznih sustava? Da li se online može uspoređivati sa offline?

Oglas

 Kako bismo izračunali ROI potrebno je najprije postaviti ciljeve. Međutim, s obzirom na veliku količinu komunikacijskih kanala/medija u digitalnom svijetu, vrlo je teško mjeriti ROI ako cilj nije prilagođen mediju.

Za jasniji prikaz količine različitih kanala komunikacije dovoljno je pogledati sljedeću sliku.

Naravno, nije nužno da Vaša tvrtka koristi sve ove kanale, ali dovoljno govori o trenutnom stanju u digitalnom svijetu.

Znači, da bismo uopće mogli razmišljati o izračunu ROI-a potrebno je poslovne ciljeve kompanije adekvatno prilagoditi pojedinom komunikacijskom kanalu, tj. potrebno se odmaknuti sa “makro” razine na “mikro” razinu.

Nakon što se ciljevi prilagode komunikacijskom kanalu možemo pristupiti sljedećem koraku, a to je određivanje “Key Performance Indicators” (KPI) kako bismo što preciznije i točnije mjerili put do ostvarenja cilja.

Sada znamo što želimo postići, ali znamo i što trebamo mjeriti kako bismo u svakom trenutku znali da li smo na dobrom putu za ostvarenje ciljeva.

Svi komunikacijski kanali mogu se svrstati u tri kategorije prikazane u grafici:

“Paid” media su kanali do kojih dolazimo klasičnim oglašavanjem, a obično uključuju:

Search Engine Marketing (SEM)
“display” oglašavanje (oglašavanje “bannerima” na portalima)
PR članci

“Earned” media su kanali do kojih dolazimo promotivnim aktivnostima:

Facebook
YouTube
Twitter
LinkedIn
Google+
Search Engine Optimization (SEO)
blogovi

“Owned” media su kanali koje u potpunosti kontroliramo:

korporativne stranice
korporativni blog
aplikacije

Svaki od kanala mjeri razne stavke, te je glavno pitanje što i zašto mjeriti, te kojim alatima.

Kod Facebooka mjerimo broj prikaza, klikova, viralnost, doseg, koliko ljudi govori o objavi i sl., kod Twittera imamo broj followera, kod blogova imamo broj učitavanja stranica, broj dijeljenja, dok kod portala imamo opet neke druge metrike.

Upravo iz ove velike šume metrika nastala je i prava šuma alata koji to sve mjere. Neke stvari mogu se dobiti iz samih sustava (npr. Facebook Insights), ali nam često trebaju neke “3rd party” aplikacije kako bismo dobili širu sliku ili lakšu usporedbu/analizu s konkurencijom.

Tu se onda pojavljuju neke besplatne i neke komercijalne aplikacije koje nam u nekoj mjeri olakšavaju posao obrade svih tih podataka.

Neki od alata su: Google AdWords, Google Analytics, ad server (doubleclick, smart ad, adform, 24/7 realmedia, openx, adtech, atlas,…), Adobe Sitecatalyst, SEOmoz, Facebook Insights, Brand Monitor, Socialbakers, Socialnumbers, TwentyFeet, TwitterCounter, salesforce radian…

Svakako je poželjno, ako je moguće, pratiti korisnika kroz cijeli proces – od prvog dolaska na stranicu do kupnje. Tek se kroz takvo nadgledanje mogu odraditi određene optimizacije u pojedinim kanalima, jer se relativno jednostavno mogu uočiti slabe točke u cijelom procesu.

Kao primjer uvijek se može pogledati internet trgovina. Naime, u Google Analytics sustavu internet trgovina se može jako detaljno pratiti te se može primijetiti u kojoj točci najviše korisnika odustaje od kupnje te prema potrebi optimizirati ili proces naplate ili izgled samih stranica ako je problem u rasporedu elemenata na stranici.

Međutim, problem nastaje kod analize društvenih mreža. Točnije, problem nastaje kod analize objava na društvenim mrežama, forumima ili komentara na blogovima. Tu je najveći problem u prilagodbi samih alata za hrvatski jezik tako da za sada nema alata koji kvalitetno može odraditi semantičku analizu teksta.

I što reći na kraju?

Pametno postavite ciljeve na “mikro” razini, odaberite kvalitetne KPI-eve, te mjerite i optimizirajte prisutnost u digitalnom svijetu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.