RIM se bori. Sadašnji gubici ne moraju značiti potpuni slom

Fotografija članka: RIM se  bori. Sadašnji gubici ne moraju značiti potpuni slom

Prema službenim izjavama,  nakon ostavke šefa globalne prodaje i prelaska u audio tvrtku Sonos, otišao je i  glavni pravni službenik.  Nadalje, Bloomberg objavljuje informaciju  ali i sam CEO Thorsten Heins izjavljuje:   zbog pada prodaje zalihe na skladištu su porasle 18%  u posljednjem tromjesečju.  Procjenjuje se da ukupna vrijednost tvrtkinog inventara  iznosi nevjerojatnih 1,03 milijarde dolara, što je povećanje od 618 milijuna dolara u odnosu prije godinu dana. Budući da RIM treba objaviti novu liniju smart telefona pod Blackberry 10 OSom, inventar bi se mogao još povećati.

Suočen s navedenim problemima, sada Research In Motion je  zaposlio vanjske konzultanate  ( JP Morgan, Royal Bank of Canada i RBC Capital Markets  ) sa zadatkom da analiziraju  postojeće stanje u kompaniji, i  identificiraju daljnje  mogućnosti možda  kroz partnerstva, licenciranja, ili druge poslovne modele. Na taj način  će pomoći RIMu definirati sljedeće korake, a time se ujedno suočiti s teškim izazovima u narednim mjesecima što može uključiti prodaju svih ili dijela poslovanja.

Sam T. Heins  je također naglasio činjenicu da RIM će imati teških nekoliko tromjesečja (novi uređaji će biti objavljeni tek kasnije ove godine, kada i iPhone 5),  ali planira se održavanje sadašnje potrošnje i daljnja zapošljavanja vezana za razvoj sljedeće generacije BlackBerry uređaja i platforme.

Ali nije baš sve tako crno kako se u ovom trenutku čini.  RIM intenzivno radi na nadogradnji svoje infrastrukture  poput ažuriranja baze podataka, mreže i App Worlda. RIMova trgovina aplikacijama neprestano se nadograđuje i proširuje katalogom third-party aplikacijama. Glad za aplikacijama u odnosu na broj raspoloživih za Apple i Android uređaja je jedan od glavnih utega RIMove prodaje.  Ipak su dve više  vidljive promijene u pozitivnom smjeru.

Na drugoj strani,  RIM ima uvijek jednog aduta u rukavu.  Drugi smart telefoni se ne mogu još uvijek natjecati sa sigurnosnim značajkama uređaja tvrtke RIM. Zbog toga su Blackberry uređaji ključni alat za policiju, državne i vojne dejelatnosti. Trenutna statistika pokazuje da njihova baza pretplatnika je  porasla na 78 milijuna korisnika, što je milijun korisnika više u odnosu na prethodni kvartal.  No, rast je sporiji nego u bilo kojem nedavnom tromjesečju.

Dakle, u ovom trenutku je teško vidjeti svjetlo na kraju tunela,  ali rekonstrukcija mogla bi donijeti pozitivu plimu. Uostalom RIM nije prva kompanija koju su zadesile poteškoće.  Praksa je pokazala da neke promijene,  prvobitno drastične,  vremenski su  donijele pozitivne rezultate i tvrtke su uspjele isplivati. Nadamo se da neće doći do izlaska iz proizvodnog poslovanja u cjelosti i da će kompanija opstati samo kao čista softverska platforma usluga.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.