[recenzija] Camtasia Studio 8 Video Capture/Edit Software

Fotografija članka: [recenzija] Camtasia Studio 8 Video Capture/Edit Software

U jin i jang kombinaciji od , prva polovica magije se skriva u već predstavljenom koji služi za screen capture, a Camtasia Studio 8 je druga polovica s kojom se možete baciti na snimanje i obradu video materijala. Ponajprije valja naglasiti što Camtasia Studio 8 nije, odnosno za što nije zamišljen – ovaj program ne služi snimanju igara, njih ćete moći snimati kako spada tek u window modu.

No ako tražite program za snimanje videa za prezentacije koji je istovremeno i vrlo snažna platforma za obradu videa, Camtasia Studio 8 je najbolje rješenje.

Camtasia Video capture

Kada jednom pokrenete Camtasia Studio, imate mogućnost snimanja cjelovitog monitora ili tek jednog specifično definiranog dijela – jednostavno povučete mišem okvir na dijelu monitora koji vas zanima te snimate samo to područje. Istovremeno imate mogućnost i snimanja putem web kamere kao i snimanja zvuka preko mikrofona, za slučaj da radite prezentaciju pri kojoj želite pokazati i sami sebe. Pored svega ovog možete snimati i “system audio”, dakle zvukove koji dolaze iz zvučnika koje proizvodi računalo ili specifičan program kojeg koristite; dodatno je iznimno korisno što se system audio snima na zaseban “track”, tako da ga odvojeno možete i manipulirati pri kasnijoj obradi.

Jasan izbor specijalnih efekata koji se lako dodaju i vrlo jednostavno podese.

Camtasia Obrada videa

Nakon što završite sa snimanjem vašeg video materijala, automatski se otvara sučelje za obradu videa. Spremite napravljenu snimku kao .camrec projekt i pred vama se otvara cijeli jedan novi svijet mogućnosti.

Da se razumijemo, Camtasia Studio 8 uopće ne pokušava konkurirati svestranim alatima poput Adobe Premiere, no ovaj program je za mnoge poslove daleko bolji od Premiere zbog svoje jednostavnosti uporabe i brzine. Vrlo lako ćete odraditi sve esencijalne obrade vašeg videa, dodati specijalne video efekte, te razne tranzicije i ostale potrebne dodatke. Camtasia je jednostavan i direktan program, nudi vam doslovce sve što bi vam moglo zatrebati na jednom mjestu te je, što je iznimno važno, vrlo lako njim ovladati zahvaljujući intuitivnon sučelju i brojnim mogućnostima.

Kao što smo i spomenuli, Camtasia je prvenstveno namijenjen kao program za snimanje i uređivanje video prezentacija, i na ovom polju doslovce briljira. Brzo uređivanje i editiranje videa je ključan dio cijele priče – od vizualnih efekata klikanja vašeg miša do dodavanja posebnih tekstova, sve je doslovce “udaljeno” samo par klikova miša. Uzmimo da primjerice želite napraviti kratki video u kojem demonstrirate korištenje nekog programa. U takvoj situaciji će često biti potrebno da prikažete samo dio korisničkog sučelja i objasnite čemu ono služi, a to ćete postići zoom&pan opcijom prilikom obrade videa. Vrlo lako definirate stupanj zuma, dio snimke na koju se želite fokusirati i trajanje zooma, a cijeli vam taj “posao” oduzme nekih 10-20tak sekundi kada jednom shvatite princip funkcioniranja ovog efekta. Isto vrijedi za dodavanje raznih introa, tekstualnih objašnjenja u video te animiranih strelica i ostalih pokazivača. Ako želite vidjeti mogućnosti Camtasia Studio 8 u akciji, . U već prvih par minuta ćete vidjeti sve glavne prednosti programa i kako one izgledaju u akciji.

Verzija 7 je imala samo jedan “track” za obradu videa, 8-ica je ispravila taj propust.

Konačna presuda

Camtasia Studio 8 je savršen program za video capture vašeg monitora, brzu obradu snimljenog materijala, dodavanje specijalnih efekata i shareanje preko odgovarajućih servisa, ponajprije YouTubea. Ako se namjeravate baviti video prezentacijama, ovo je definitivno program kojeg želite koristiti. No za video capture igara bi ipak trebali potražiti neku drugu opciju.

Pozitivno: iznimno intuitivan i lak za savladavanje, bogat opcijama, brz i pouzdan program za snimanje i izradu video prezentacija.

Negativno: Šteta što nije sposoban i za kvalitetan capture video igara. Camtasia Studio će imati ponešto problema i sa snimanjem webinara/videa.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.