Reakcije na partnerstvo između Nokije i Microsofta

Fotografija članka: Reakcije na partnerstvo između Nokije i Microsofta

Mobilni uređaji će koristiti usluge tvrtke Microsoft, uz iznimku Nokia Maps, koja će biti integrirana  u Microsoftovu mobilnu platformu.  Međutim, još uvijek je zapanjujuće na mnoge načine. Prvenstveno to je priznanje nekadašnjih lidera na tržištu pametnih telefona da su izgubili utrku između Androida i appleovog IOS-a.  Oko ovog partnerstva postoje ogromne implikacije, tona pitanja i mnogobrojne reakcije. U cjelini, dobar dio promatrača ne vide prevelike koristi iz njihova partnerstva. Imamo i prvu video parodiju koja govori o ratu između mobilnih operativnih sustava:

Intel:  U službenoj objavi  oko udruživanja Microsofta i Nokije, izgradnji strategije oko operativnog sustava Windows 7 Phone, Intel je rekao da mogu sami razviti meego bez sudjelovanja tvrtke Nokia. Tvrtka je prilično razočarana ovim udruživanjem, ali nastavljaju razvijati meego.  Intelova strategija uvijek je bila pružiti izbor kada je riječ o operativnim sustavima, strategija koja uključuje Windows, android , i meego. To se ne mijenja. Za njih Meego nije samo mobilni operativni sustav, on bi trebao  podržati više uređaja, od  netbooka preko tableta do automobilskih sustava. 

Interno, Nokia već ima ITS meego prvi telefon , N9-00, ali u daljnjem je razvoju, odnosno doradi. Navodno ima loš ugrađen tipkovnički mehanizam, što je bio razlog odbijanja operatera za usvajanje uređaja. U međuvremenu, upravo ono što je Intel najavio se je obistinilo.  Fujitsu upravo pokreće prvi netbook u svijetu pod operativnim sustavom meego u Maleziji pod imenom Lifebook. 

Tajvanski HTC izgleda da nije zabrinut oko partnerstva. Jason Mackenzie, predsjednik HTCa u Sjevernoj i Latinskoj Americi misli da Nokijino  partnerstvo s Microsoftom je provjera valjanosti onoga što HTC radi.

"Nokia’s following a similar lead to what HTC’s been doing, in not investing in our own platform, taking solid platforms and filling the gap to deliver a solid experience to the end user," he said. As for the competition HTC will face from Nokia phones running Windows, it’s "one more competitor," he said. "We’ve got a fresh brand that’s resonating with consumers." (The Seattle Times)

Neki analitičari misle da Nokia unosi u tvrtku zbunjujuće frakcije i sumnjaju da će tvrtka preživjeti još 24 mjeseca.  Rene Schuster, CEO Telefónica O2 Germany GmbH & Co, za Wall Street Journal izjavljuje:  Strateški ima smisla. Mislim da će zapravo obje stranke pobijediti. Nokia je dalje elektrana i ima  značajan tržišni udio i veliku bazu kupaca.  Microsoft će zapravo imati najveću korist od Nokia fanova. Nokia dobiva operativni sustav koji je stvarno dobar.

No Tomi T. Ahonen, bivši izvršni direktor je rekao da eventualno odbacivanje meego i Symbiana znači odbacivanje mnogo dosadašnjeg rada i istraživanja koje je otišlo na ove platforme. U konačnici, sve to će usporiti Nokiju, a ne ubrzati. Svi Nokijini djelatnici  trebaju biti prekvalificirani za Microsoftove alate i metode. To nije učenje novih vještina i znanja, to je ponovno učenje istih stvari, ali pod drugim rječnikom i pod drugom metodologijom. To će biti skupo, a dešavati će se mnogo puta da poslovni kontakti neće biti dostupni  ili na treningu.  To znači da cijela organizacija je mumificirana za barem slijedećih 18 mjeseci.

Analitičar Michael Gartenberg dodao je niz zanimljivih citata na svom Twitteru računu oko pitanja poslovne logike koja je  motivirana strahom od Applea i Googlea„Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj obično nije dobar temelj za formiranje partnerstva.“  

Nokijin djelatnici1.000 zaposlenika u Nokiji  nakon objave vijesti izašlo je na ulicu. Osjećaju se zbunjeno i prevareno. Mnogi prosvjednici koji su radili na Symbian softveru boje se za svoja radna mjesta.  Njihova budućnost uopće nije jasna jer su oslikani samo široki potezi. Nokia neće raditi isključivo s Windows 7 Phone operativnim sustavom tako da dio radnih mjesta bit će sačuvan, ali Symbian više neće igrati istaknutu ulogu . Gubitak posla je neizbježan.  


 

Pogledajte i još jednu zanimljivu  reakciju oko partnerstva i dio Q&A s Press konferencije oko priče za meego:

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.