Razvoj pohrane podataka – crtice iz povijesti

Fotografija članka: Razvoj pohrane podataka – crtice iz povijesti

Uređaji i mediji za pohranu podatak doživjeli su nekoliko revolucionarnih promjena što u samim dimenzijama, a što vezano uz memorijski kapacitet.

Oglas

Samo jedan od primjera su mikroSD kartice koje su manje od 10 godina povećale svoj kapacitet sa 128 MB do 128 GB.

Razvoj pohrane podataka 01

Drugi primjer je mehanički tvrdi disk koji se pojavio 1956 godine. Njegov kapacitet je bio samo 5 MB, ali zato masa mu je bila skoro jednu tonu. Današnji tvrdi diskovi općenito imaju dimenzije 3,5 inča i kapaciteta do 4 TB, 6 TB itd. SSD diskove smo dobili tek 1996  godine s kapacitetom  od 40 MB. Prošle godine se  evoluirali do 960 GB.

Razvoj pohrane podataka 02

RAM u obliku kojem ju i danas poznajemo nastala je 1974 godine. Njen kapacitet je bio 200 MB, a brzina prijenosa 50 Kbps. Sada imamo memorije koje postižu brzinu prijenosa 2 Gbps s kapacitetom 512 ili više GB. Vauuu.

Razvoj pohrane podataka - crtice iz povijesti 04

Magnetske trake: Uređaji za pohranu podataka nastali 1952 godine koji koriste magnetske trake još se mogu i danas susresti, ali nešto moderniji. Naravno, i memorijski kapacitet im nije kao nekada 2 MB već može doći do 125 PB. Pitate li se zašto se danas još uvijek koriste trake za pohranu podataka otkrit ćemo vam i tu informaciju. Imaju niže cijene u odnosu na mehaničke tvrde diskove.

Razvoj pohrane podataka - crtice iz povijesti 05

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.