Razlika između laptopa, netbooka i tablet računala

Fotografija članka: Razlika između laptopa, netbooka i tablet računala

Posebno u svijetu tehnologije je realno da neki pojmovi mogu biti mutni, pa tako i u ovom slučaju.  Najčešće se javlja inherentna konfuzija o točnim mogućnostima i namjenama pojedinih uređaja. Zato ćemo u nastavku objasniti  njihove osnovne karakteristike, mogućnosti i namjene.

Laptop je najstariji uređaj u skupini prijenosnih računala.  Uglavnom netbook  ili tablet PC uređaji uspoređuju se upravo njime. Laptop obično koristi Mac, Windows Vista i 7 operativni sustav.  Manji broj modela vrti neku  Linux inačicu.  Veličina zaslona počinje minimalnom dijagonalom od 14“.  Laptop posjeduje visoku razinu mobilnosti i operativnosti. Moglo bi se stoga zaista reći kako  u potpunosti zamjenjuje stolno računalo.  Osobe koje žive u manjem stanu ili ne žele dijeliti računalo s drugim ukućanima, češće kupuju laptop nego PC stolno računalo. Lap top je dobio ime po tome što ga korisnik može držati na koljenima dok sjedi u stolici,  a danas sve više na krevetu  i nesmetano raditi.

Netbook do neke mjere  izgleda fizički kao minijaturni laptop,  ali razlikuje se prema namijeni i tehničkim specifikacijama.  Netbookovi  općenito se definiraju kao Windows ili Linux-based računala s ekranima oko 10 -inča i rezolucije 1024×600 piksela. Ove specifikacije su dovoljne  za ugodno surfanje preko većine mrežnih stranica.  Hardverske karakteristike su im smanjene u cilju produžetka vijeka trajanja baterije  u odnosu na laptope.  Netbook može koristiti oko 6 sati bateriju bez punjenja.  Kako bi uštedjeli energiju, koriste SDDS (Solid State Drives) diskove. Takvi diskovi imaju  manji skladišni kapacitet.  Također, RAM – sistemska memorija  je niža u odnosu na laptop.  Netbookovi uglavnom nemaju  CD ili DVD pogon.  Potrebno je koristiti neku vanjsku jedinicu.  Što se tiče veličine zaslona, trebali biste prihvatiti činjenicu da vam neće biti sjajno gledati filmove na netbooku. Nadalje, grafička memorija,  brzina i snaga procesora  nije dovoljna za igranje igrica ili za neku zahtjevniju grafičku obradu. Svi netbookovi dolaze sa ugrađenim Wi-Fi modulom tako da nema problema za povezivanje na Internet.  Netbookovi namijenjeni su ljudima u pokretu. Težina im iznosi od 1 – 1.5 kg,  dimenzijama stanu u svaku torbu  ili ruksak.  Ukoliko puno putujete i trebate  stalan pristup internetu, netbook je izvrstan izbor.  Ima veći kapacitet diskovnog prostora, pristojniju  tipkovnicu u odnosu na većinu smartphonea. 

Tablet PC  najnoviji je koncept osobnog  prijenosnog računala. Manji je  od netbooka, ali veći  od smartphonea. Ime Tablet PC dobro opisuje ovu vrstu računala,   jer koristi ekran kao pločicu za pisanje, što je jedno od starih značenje engleske riječi tablet.   Ekran  zauzima gotovo cijelu površinu  računala i koristi ugrađeni digitalizator  koji korelira interakcije od strane digitalne olovke ili fizičkog dodira prsta  na njemu.  Tablet računala najčešće se koriste na mjestima gdje su standardna računala nezgrapna ili nepraktična. Tablet PC možemo koristiti u pokretu ili dok stojimo,  što ga čini savršenim za ljude koji su stalno na nogama,  kao što je medicinsko osoblje.  Ukoliko ste umjetnik,   digitalnom olovkom možete finije i lakše podesiti bolje nego sa mišem ili touchpadom.  Isto tako, pomoću posebne olovke lako možete voditi pisane bilješke za vrijeme sastanaka.

Primarna prednost tablet PC je da su lakši od većine prijenosnih računala.  Oni su također manji u veličinama od laptopa/netbooka.  Maksimalna veličina zaslona tablet računalo može ići do 14 –inča. Mana im  je što nemaju  ugrađen optički pogon iako ga možemo  spojiti izvana.  Govoreći o funkcionalnostima, tablet PC  je u rangu sa ostalim prijenosnim računalima.  Pruža nam iste aplikacije i mogućnosti.  Postoji mnogo proizvođača koji proizvode tablet računala. Upravo zbog toga se mogu razlikovati u mnogim aspektima:  veličini, dizajnu, brzini obrade itd.  Uglavnom, tablet računala su dostupna u tri stila:

Čvrsti stil ima zaslon na kome možemo pisati pomoću digitalne olovke. Rukopis na zaslonu kasnije možemo pretvoriti u tipkani tekst ili ga ostaviti u obliku rukopisa.  Olovku tableta možete se koristiti za odabir, povlačenje i otvaranje datoteka, pretraživanje interneta, crtanje dijagrama  itd.  Ovaj model tablet računala je idealan za one koji trebaju koristiti svoje računalo u teškim uvjetima rada, npr. građevinskim područjima. 

Cabrio Style (hibridni) ili  tablet s zakretljivim zaslonom  izgleda kao klasično prijenosno računalo jer tipkovnica je priključena na njega. Međutim, zaslon se može zakrenuti za 180 stupnjeva što ga čini boljim za čitanje i pisanje. Može se koristiti kao tablet računalo ili kao laptop računalo.  U načinu rada laptop računala za pisanje i rad koristi se integrirana tipkovnica i miš ili digitalna olovka.  U načinu rada tablet računala, zaslon se zakreće i polaže preko tipkovnice pa na njemu možemo pisati kao na bloku.

Slate stil tableta ultra je lagan uređaj i tankog dizajna. Slate tablet  ima integriranu elektroniku u uređaj zaslona osjetljivog  na dodir.  Nema hardverske tipkovnice. Neki tipovi iz ove skupine imaju odvojivu tipkovnicu ili  inovativno  rješenja  u obliku stalka za umetanje što pruža pristup mišu, tipkovnici, i punoj veličini  monitora. Tablet PC u obliku ploče oslanja se na vašu podlakticu dok pišete tako da jednostavno možete zapisivati bilješke ili čitati i pisati poruke e pošte, bilo da to činite dok ste u pokretu,  dok sjedite na sastanku ili dok se opuštate na krevetu. Možete ga isto tako i položiti na stol.

Osim uključenih uobičajenih značajki koje nude redovne prijenosna računala, tablet računala imaju  ugrađene visokih performansi procesora koji su optimizirani za mobilna računala. Dovoljno memorije odgovara većini IT zahtjeva. Dolaze sa ugrađenim modulima  za   bežično povezivanje i umrežavanje.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.