Računalni virusi za početnike

Fotografija članka: Računalni virusi za početnike

Dok neki virusi ne izazivaju nikakve probleme, mnogi su vrlo ozbiljni. Oni mogu brisati datoteke, neki će čak i uzrokovati pojavljivanje poruka na zaslonu računala. Drugi će uzrokovati da se računalo stalno uključuje i isključuje.

Računalni virusi uključuju:
Generic "Computer Virus": softverski program koji se može umnožiti kopiranjem sam po sebi. Zanimljivo, računalni virus ne mora uvijek uzrokovati značajne probleme u suprotnosti s popularnim uvjerenjima. Računalni virus se može prenijeti drugim korisnicima što je ujedno i dio razloga zašto se bojimo računalnih virusa.
Trojanci: Kao što ime sugerira, ova vrsta zlonamjernih programa se pretvara da je nešto drugo, a što nije. To je opasni softver koji se najprije pojavljuje kao nešto nevino ili bezazleno.  Međutim, jednom instaliran on može napraviti  pustoš na računalnim sustavima. Trojanski konj nije virus. Trojanski konji se ne repliciraju ili širr kao virusi. Većina anti virusnih programa otkriti će postojanje trojanskog konja.
Crv ( Worms) : Sigurno ste svi dobili računalni virus putem e-pošte, jer se upravo računalni crvi šire putem e-pošte i instant poruka. Socijalno umrežavanje postaje popularan način za širenje crva sa računala na računalo. Crv je mali komad softvera koji koristi računalne mreže i sigurnosne rupe da se replicira.
Denial of Service: Oni koji često koriste Internet,  čuli su izraz : Denial of Service napada. Ovdje je računalo zapravo gotovo preuzeo drugi. Kad se to dogodi, napadač onemogućuje računalnom korisniku da bilo što radi na računalu.   

Preporuke za uklanjanje virusa
Sprječavanje infekcije virusom je prioritet. Najsigurniji način uklanjanja virusa je korištenje dobrog antivirusnog softvera. Anti virusni program se sastoji od nekoliko programa koji pokušavaju pronaći, spriječiti i ukloniti računalne viruse i ostali maliciozni softver (malware). Ako ste pronašli softver koji vam najbolje odgovara i instalirali ga na računalo, za daljnji rad morate samo slijediti upute, preporuke proizvođača. Svakodnevna nadogradnja vašeg antiVirusnog softvera je uvijek najsigurniji način da se spriječe problemi uzrokovani računalnim virusima. Novi računalni virusi također se pojavljuju svakodnevno, ali isto tako se nadograđuju antiVirusni programi u cilju svoje što veće funkcionalnosti.   Na internetu ima dosta besplatnog i slobodnog anti virusnog softvera. Međutim, preporučili bi da uložite nešto novca i kupite pune, komercijalne inačice. Vjerujte, pružiti će vam bolju i efikasniju zaštitu nego tzv. besplatni antivirusni programi. Ali, bolje išta nego ništa.

Ako nemate antivirusni softver, i pokupili ste virus, postoje mnoge grupe ili forumi za potporu on-line koji su posvećeni pronalaženju rješenja za uklanjanje virusa. Mnogi od tih foruma se besplatni i jednostavno im se pristupa. Ako se računalo ne može pokrenuti, pokušajte sa Safe Mode opcijom pokrenuti računalo ili učinite  boot sa  medija (DVD/CD/USB stika).

Preporuka za zaštitu

  • Ako primate privitak e-poštom od nepoznatih izvora, nemojte ga otvoriti. Uvijek je bolje propustiti i dati prednost na strani opreza. To se odnosi i na datoteke poslane preko instant poruka.
  • Provjerite postoje li virusi svakodnevno kada uključite vaše računalo. U stvari, poželjno je da onemogućite Autorun značajku na vašem računalu.
  • Budite oprezni gdje ćete preuzimati datoteka on-line. Iako postoje mnoge web stranice koje nude besplatne igre,  filmove,glazbu itd, nisu sve sigurne tako da je najbolje da budete oprezni.
  • Kao korisnici računala ne bi trebali uvijek koristiti administratorske privilegije za rad na svom računalu. Ako se računalo koristi bez administratorskih privilegija određeni tipovi virusa se ne mogu širiti.
  • Ako jednostavno izbjegavati programe iz nepoznatog izvora (kao što je Internet), a umjesto toga koristite komercijalni softver kupljen na CD/DVD to vam podosta može eliminirati gotovo sve rizike od tradicionalnih virusa.
  • Isključite   u Microsoftovim aplikacijama, posebice u dokumentima.
  • Provjerite sav shareware i besplatne programe kada ih skidate s on-line usluga oko zaraženosti s virusom. 
     

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.