Ransomeware napadi bi Microsoft mogli koštati milijarde

Fotografija članka: Ransomeware napadi bi Microsoft mogli koštati milijarde

Iako je Microsoft jako napredovao po pitanju sigurnosti na operativnim sustavima i zaštite korisnika od virusa u zadnjih nekoliko godina, ipak ne može spriječiti nedavni porast u broju ransomeware napada koji su pogodili stotine tisuća računala diljem svijeta.

Oglas

Djelomično su krivci sami korisnici starih verzija Windowsa za koje više nema službene podrške, a koji nisu instalirali najnovije sigurnosne zakrpe. No indijska je vlada prisilila Microsoft (budući da su mete računala s njihovim OS-om) da ponudi velike popuste korisnicima ako se odluče za nadogradnju na aktualni Windows 10. To bi moglo prouzročiti Microsoftu financijski gubitak od nekoliko milijardi dolara.

U Indiji ima oko 50 milijuna računala sa Windows operativnim sustavom, a vjeruje se kako je samo mali dio tih računala ažuriran na “desetku”. Ukoliko će Microsoft (prema zahtjevima indijske vlade) biti prisiljen naplaćivati manje od četvrtine cijene za naljepnice sa serijskim brojem najnovije verzije Windowsa, nije teško izračunati gubitke. Trenutno se Standard verzija prodaje za 124$, a Pro za 232$ u Indiji.

Iako se radi o ogromnoj sumi od koje će se Microsoft oprostiti, to se lako može prevesti u olakotnu okolnost za njih prilikom budućih globalnih napada zlonamjernim softverom. Tada bi razvijali sigurnosne zakrpe isključivo za Windows 10. Drugi veliki problem kojega Microsoft ne želi, mogao bi biti gubitak klijenata. Ukoliko ne pristanu na prisilne uvjete, mnoge će se vladine agencije, velike firme i banke radi sigurnosti okrenuti drugim OS-ovima što bi kroz duži period drastično utjecalo na Microsoftove prihode.

Možda je najbolji pristup da progutaju ponos i spriječe nepovoljne posljedice za firmu i olakšaju vlastitim programerima posao te naravno učine internet sigurnijim mjestom.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.