Radioamateri tehničke škole Ruđer Bošković komunicirali s IIS svemirskom postajom (NASA)

Fotografija članka: Radioamateri tehničke škole Ruđer Bošković komunicirali s IIS svemirskom postajom (NASA)

Povodom 65. rođendana tehničke škole najbolji radioamateri, njih 28, dobilo je priliku komunicirati s astronautima Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Oglas

Samom kontaktu i komunikaciji prethodila je kratka svečana ceremonija u kojoj smo se upoznali sa samom tehničkom školom Svečana ceremonija, voditeljima programa i samim učenicima. S obzirom da je komunikacija mogla trajati 10-11 minuta, sve je moralo ići “ekspresno brzo” i “kao po špagi”. Učenici su se dobro pripremili i brzo su “ispucavali” svoja pitanja.

Komunikacija je počela u 19:30 sati po hrvatskom vremenu, a komunicirali su radiovezom s astronautom Lucom Parmitanom koji je dio astronautskog tima IIS postaje koja broji šest članova. Talijan je spremno odgovarao na pitanja učenika. Od 28 pitanja uspio je odgovoriti na njih 24, kasnije je nestao signal, što je i rekord, jer u prosjeku na takvoj vrsti komunikacije uspije se odgovoriti na 20-22 pitanja. Kontakt je ostvaren suradnjom Tehničke škole Ruđera Boškovića i radioamaterske udruge Hrvatski DX klub iz Zagreba, a u ime svemirskih agencija koordinator projekta je američka svemirska agencija NASA.

Međunarodna svemirska postaja ISS prelijeće Zagreb brzinom od oko 27.500 km/h na visini od oko 470 km zbog čega je maksimalno moguće trajanje komunikacije s astronautom 11 do 12 minuta. Za potrebe ostvarenja komunikacije, Hrvatski DX klub je na krovu škole postavio poseban antenski sustav koji prati putanju međunarodne svemirske postaje tijekom njenog preleta preko Zagreba, a u školi je postavljena amaterska radijska postaja s pozivnom oznakom 9A1RBZ. Komunikacija s astronautom uspostavljena je od trenutka početka optičke vidljivosti međunarodne svemirske postaje s lokacijom škole do njenog završetka, a za praćenje putanje svemirske postaje zadužen je poseban softver.

Od listopada prošle godine, 100 učenika škole prošlo je edukaciju za radioamatere, a 60 njih je položilo potreban ispit i dobilo odgovarajuću potvrdu. Po završetku obuke, odabrano je 28 najboljih radioamatera koji će posredstvom NASA-e uspostaviti izravnu vezu s astronautima te svaki postaviti po jedno pitanje. Pitanja su učenici odabrali po vlastitom izboru.

Od početka 2013. godine, učenici održavaju veze s drugim hrvatskim i europskim radioamaterima, što je poslužilo kao svojevrstan praktikum održavanja radioveze kakva je danas uspostavljena s astronautom.

“Tehnička škola Ruđera Boškovića prva je srednja škola na ovim prostorima koja je realizirala ovakav projekt, što nas izuzetno veseli. Posebno smo ponosni što kontakt s međunarodnom svemirskom postajom ostvarujemo u 65-oj obljetnici rada škole, ali i svega nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što daje jaku simboličnu poruku cijelom projektu. Ovaj projekt dar je učenika i djelatnika Tehničke škole Ruđera Boškovića našoj Hrvatskoj za ulazak u EU,” rekla je profesorica Đurđica Fuštar, ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba.

Trenutno je na međunarodnoj svemirskoj u tijeku Misija 36, pod vodstvom zapovjednika Pavela Vinogradova. Inženjeri leta Chris Cassidy i Alexander Misurkin su na ISS-u od 28. ožujka 2013. godine. Inženjeri leta Karen Nyberg, Fyodor Yurchikhin i Luca Parmitano na ISS su doputovali svemirskim brodom Soyuz TMA-009, lansiranim 28. svibnja 2013. Njihov let do ISS-a je trajao 5 sati i 48 minuta, što je, zahvaljujući novim putanjama, čak 8 puta kraće vrijeme puta nego ranije. Yurchikhin će postati zapovjednik Misije 37 u studenom 2013, nakon što ISS napuste Vinogradov, Cassidy i Misurkin.

Luca Parmitano je član posade ISS-a u ime Talijanske svemirske agencije, koja je članica Europske svemirske agencije ESA. Parmitano je rođen je 27. rujna 1976. u Palermu. 1999. godine je diplomirao na Fakultetu  političkih znanosti u Napulju, a 2000. na Aeronautičkoj akademiji. Od 2001. do 2009. stekao je dodatna zvanja kao vojni pilot. Bojnik je Talijanskih zračnih snaga i astronaut Europske svemirske agencije. Za člana posade ISS-a odabran je u veljači 2011. te obnaša dužnost inženjera leta. Kao član posade ISS-a zadužen je i za niz tehničkih zahvata na održavanju postojeće opreme. Inače je radioamater i njegova je pozivna oznaka KF5KPD.

Tehnička škola Ruđera Boškovića, zajedno s radioamaterskom udrugom Hrvatski DX klub iz Zagreba, prijavila je namjeru sudjelovanja u projektu ARISS još početkom 2012. godine. Prijava je prihvaćena nakon tridesetak dana s najavom da je vrijeme čekanja za realizaciju projekta do dvije godine.

U nastavku možete vidjeti i pitanja koja su učenici postavljali astronautu:
1. Kako ste doputovali na svemirsku postaju? Koliko traje put do nje?
2. Koliko traje program obuke za astronauta? Je li obuka teška?
3. Koliko traju pripreme za put u svemir?
4. Koliko traju misije na međunarodnoj svemirskoj postaji ISS?
5. Je li teško upravljati svemirskom postajom kao što je ISS?
6. Kako na svemirskoj postaji dobivate dovoljne količine struje i vode?
7. Kako spavate na međunarodnoj postaji i imate li vlastite krevete?
8. Što jedete i kako vaša prehrana izgleda? Imate li plan prehrane?
9. Kako održavate osobnu higijenu?
10. Kako vaše tijelo podnosi dug boravak na svemirskoj postaji?
11. Koliko vam treba vremena za krug oko Zemlje?
12. Kako manevrirate svemirskom postajom ukoliko vam se približava neki otpadak iz svemira?
13. Koliko često kontaktirate sa svojim obiteljima i na koji način?
14. Kako se liječite ako se razbolite?
15. Kakva je procedura u slučaju solarne oluje?
16. Kako vršite vanjske popravke na svemirskoj postaji?
17. Koja vam je omiljena slobodna aktivnost?
18. Što vam u svemiru najviše nedostaje?
19. Što ste najljepše ili najinspirativnije vidjeli u svemiru?
20. Biste li željeli biti članom prve ljudske misije na Mars?
21. Što činite u opasnim situacijama, primjerice kad se veći meteori približavaju svemirskoj postaji?
22. Kako se vraćate na Zemlju nakon završene misije?
23. Osjetite li kad želju za povratkom kući?
24. Na što ste se najteže navikli otkad ste stigli na svemirsku postaju?
25. Koliko dugo čovjek može ostati u svemiru?
26. Kolika je temperatura u svemirskoj postaji, a kolika vani?
27. Je li teško upravljati tako vrijednom opremom?
28. Je li teško biti astronaut?

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.