Racunalo.com – broj posjetitelja s mobilnih uređaja pregazio one na računalima!

Fotografija članka: Racunalo.com – broj posjetitelja s mobilnih uređaja pregazio one na računalima!

Uz rekordnu posjetu našeg portala ovog vikenda, ovo nam je uskršnje vrijeme donijelo još jednu zanimljivu brojku – broj posjetitelja Racunalo.com portala na mobilnim uređjima postao je veći nego broj posjetitelja na računalima!

Oglas

Unazad nekoliko godina vrlo detaljno pratimo što se događa na našem i vašem Racunalo.com portalu. Jedna od najzanimljivijih statističkih brojki koje smo pratili svakako je i broj posjetitelja s mobilnih uređaja. U posljednjih pet godina stvari su se drastično promijenile. Jasno, očekivali smo taj trend u kojem sve više posjetitelja našeg portala (a vjerojatno i drugih online medija) dolazi s mobilnih uređaja. Ipak, moramo priznati kako nismo očekivali tako brzu migraciju. Pogledali smo brojke po Google Analyticsu i ostali šokirani!

Godine 2011. na portal je dolazilo tek 3,18% posjetitelja s mobilnih uređaja – Android (1,56%), iPhone (1,16%), iPad (0,24%), Simbyan OS (0,15%), BlackBerry (0,07%). Što nam ove brojke govore? Prije samo pet godina bili smo “teški hardveraški portal” koji je sadržajno bio orijentiran računalima i računalnoj tehnologiji, mrežama, periferiji, IT poslovanju. Činjenica je i kako su nas konkurentski portali koji su se tematski bavili mobilnom tehnologijom drastično šišali po posjeti. No, ne zadugo… :)

Kako je to izgledalo u brojkama možete vidjeti na tabeli niže. Danas nevjerojatno izgleda ova brojka od  92,51% posjetitelja s računala (stolnih i prijenosnih), odnosno drugim riječima najčešće iz ureda i domova. I to je tada bilo ok.

No, način razmišljanja posjetitelja se brzo mijenjao što smo srećom i predvidjeli, te smo u naše svakodnevne sadržaje sve više počeli gurati i vijesti iz mobilnog svijeta, te umjesto IT poslovanja vijesti iz ICT tehnologije. Da, i iz komunikacija. Uložili smo puno truda i novca i u tom periodu redizajnirali smo dva puta portal. Iako je prvi izgled dobio nagradu za dizajn, ipak ćemo istaknuti koji je usudit ćemo se reći bio revolucionaran i potpuno drugačiji od konkurencije jer smo se usudili napraviti nešto što se drugi jednostavno ne usude – promijenili smo boju i izbacili groznu desnu kolonu!

Rezultat svega je vrtoglavi rast posjećenosti portala u periodu od 2011-2015. godine, tako da smo u manje od pet godina postali jedan od najposjećenijih tehnoloških portala u Hrvatskoj i regiji (cijela ex-Yu i šire) koji svakodnevno čitaju, komentiraju i koriste deseci tisuća posjetitelja. Bez vas nismo ništa – zato hvala svima što nas svakodnevno čitate i pratite!

Ah, da, brojke… Struktura posjetitelja se promijenila, tako da smo ovog vikenda otkrili kako nas čita i prati više posjetitelja s mobilnih uređaja nego s računala! U brojkama Windows uređaji (stolna i prijenosna računala) i dalje vode s 47,27%, slijede Android uređaji s 43,71%, te iOS korisnici s 4,64%. Ako tome dodamo i BlackBerry korsinike s 0,14% dobili smo broj mobilnih korisnika od 50,11%!

Po nama je brojka mobilnih korisnika i veća, jer dio Windows korisnika nas vjerojatno prate i na Windows tabletima. Dragi naši posjetitelji, od sada i službeno možemo reći kako smo postali – većinski mobilni! Kako to izgleda u brojkama pogledajte na tabeli niže (ožujak 2016).

Što drugo reći nego – hvala svima, pratite nas i dalje! U ovoj 2016. godini pripremamo neka iznenađenja na portalu od kojih će vam se zavrtjeti mozak, a iduće godine pripremamo još nešto vrlo zgodno, svidjet će vam se :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.