Računalne kompetencije u osnovnoškolskom obrazovanju šire se na 8 predmeta kroz projekt EU

Fotografija članka: Računalne kompetencije u osnovnoškolskom obrazovanju šire se na 8 predmeta kroz projekt EU

Da osuvremenjavanje osnovnoškolskog kurikuluma nisu samo mrtva slova na papiru danas smo se i sami uvjerili na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen projekt pod nazivom „Razvoj elemenata kvalifikacija, programa i kurikuluma u dijelu računalne kompetencije u osnovnoškolskom obrazovanju“, financiran od EU.

Oglas

Projekt je usmjeren na širenje računalnih kompetencija u osnovnoškolskom obrazovanju uvođenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija u nastavu 8 predmeta (Hrvatski jezik, Matematika, Fizika, Kemija, Povijest, Zemljopis, Biologija i strani jezik). Program će se provoditi sljedećih 18 mjeseci tijekom kojih će se određena skupina nastavnika osnovnih škola educirati te steći kompetencije u podučavanju svojih učenika koristeći ICT u svakodnevnoj nastavi.
Projekt je financirala Europska unija u sklopu 4. komponente programa IPA za razvoj ljudskih potencijala u vrijednosti od 3,3 milijuna kuna (436.901,07 eura).

Tko su partneri u projektu i  za koje segmente u provođenju su zaduženi?  

Budući da je glavni cilj projekta razvoj programa nacionalnog kurikuluma s jasno postavljenim temeljima izrade, što je ujedno jedna od temeljnih djelatnosti AZOO-a, prema našem mišljenu, veliki dio posla odradit će upravo Agencija za odgoj i obrazovanje.

Uz provođenje edukacije učitelja, tijekom trajanja projekta bit će oformljeno pet radnih grupa po devet članova uz uključivanje 9 viših savjetnika na izradi modularno koncipiranih digitalnih nastavnih materijal u osam predmetnih područja za učenike i od 5-8 razreda osnovne škole. Digitalni materijali će se fokusirati na razradu među-predmetnih tema informacijske i komunikacijske tehnologije, a za svaki će predmet biti pripremljen i priručnik o provedbi nastavnih programa. Sastojat će se od ukupno 240 stranica, po 30 stranica za svaki predmet. Tako će AZOO svojim sudjelovanjem u projektu i svojim stručnjacima doprinijet osiguranju kvalitete izrađenih nastavnih sadržaja za osnovne škole“, istakla je  Željka Knezović, viša savjetnica za informatiku i računalstvo iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Svi znamo da Visoka škola za primijenjeno računarstvo Algebra se trudi niz godina promicati računalne kompetencije i nesporna je njena uspješnost u tome. Upravo zbog toga su se našli u projektu. Mislav Balković, dekan Algebre u suradnji sa svojim timovima je preuzeo obvezu izrade edukacijskih sadržaja na Lumen strukturi. Već standardno kada se radi o obrazovnim projektima ništa ne može proći bez uključivanja našeg CARNet-a :)  Hrvatska akademska i istraživačka mreža će razviti online sustav za istraživanje i prikupljanje povratnih informacija od strane učitelja i učenika o digitalnim materijalima koji će biti izrađeni tijekom ovog projekta. „ Cilj je dobiti što bolji uvid u korištenje razvijenog kurikuluma“ naglasio je Zvonimir Stanić, ravnatelj.
Ono što se nama posebno sviđa u priči je da osim podizanja digitalnih i računalnih kompetencija učenika i nastavnika se implicitno gradi interes prema ICT-u, otvaraju edukacijski resursi i podiže na višu razinu cjelokupni proces obrazovanja u hrvatskim školama. Tako će se postaviti dobri temelji za konkurentnost na tržištu rada, što nam itekako treba.

Na kraju bi dodali da su u projekt podržali prof. dr. sc. Saša Zelenika – zamjenik ministra i dr. sc. Petar Bezinović, voditelj Radne skupine za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje nacionalnog operativnog tijela za razvoj Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Osim navedenih partnera u projektu uključen je i hrvatskog IISEIE ogranka (International Institute of Software Economics, Innovation and Entrepreneurship).

Računalne kompetencije u osnovnoškolskom obrazovanju šire se na 8 predmeta kroz projekt EU

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.