Qualcomm pod paljbom zbog monopolističkih aktivnosti

Fotografija članka: Qualcomm pod paljbom zbog monopolističkih aktivnosti

Još u siječnju američka FTC (pandan našem AZTN-u) je pokrenuo postupak protiv Qualcomma, tvrdeći da se ponaša monopolistički prema konkurenciji te izrabljuje svoje dobavljače i ucjenjuje kupce.

Oglas

Kako bismo razumjeli pozadinu ove priče, valja se prisjetiti za što točno FTC sumnjiči Qualcomm. Njihov prigovor je da Qualcomm koristi svoj dominantni položaj na tržištu komunikacijske opreme kako bi nametnuo razne namete, nepotrebna licenčna plaćanja i prisilio razne dobavljače i kupce da ekskluzivno surađuju sa njima preko ugovora o ekskluzivnosti, poput onog kojeg je početkom ove godine potpisao sa Appleom, kojim Qualcomm osigurava da će biti jedini dobavljač ključnih komponenti za Apple (koji je i nagnao FTC da pokrene cijeli ovaj postupak).

Budući da je većinu mrežnih 3G i 4G tehnologija razvio upravo Qualcomm, proizvođači mobilnih uređaja čak i ako ne koriste nijedan Qualcommov proizvod u svojim uređajima, dužan im je plaćati određeni honorar zbog činjenice da su sve svoje tehnologije, naravno, i patentirali. Kad se uzme u obzir veličina svjetskog tržišta mob. tehnologije, cifra Qualcommove zarade je enormna.

Ovo je samo jedna u nizu tužbi u svijetu koja tvrdi da Qualcomm uporno nastavlja koristiti nepoštene taktike u poslovanju. Navodno, Qualcomm je pod klauzulom FRAND pristao omogućiti pristup ključnim tehnologijama za razvoj mobilnih sustava i mreža, ali FTC tvrdi da se ne pridržavaju dogovora omogućivši pristup samo proizvođačima mobitela. Sam Qualcomm je, naravno, odbacio optužbe te pokrenuo postupak za odbacivanje iste.

Prije dvije godine Qualcomm je pristao isplatiti 1 mlrd. USD Kini kako bi se zaustavila 14 mjeseci duga istraga. Zatim, u prosincu 2016. J. Koreja je odrezala kaznu od 850 mil. USD nakon trogodišnje istrage. Budući da je Apple bio jedan od ključnih svjedoka u korejskoj istrazi, Qualcomm je krenuo u svojevrsnu osvetu zadržavši isplatu rabata u iznosu od 1 mlrd. USD. Kao odgovor, Apple je u suradnji sa FTC-om pokrenuo tužbu odbivši pritom isplatiti sve honorare ka Qualcommu.

Međutim, još jedan bitan partner je izgleda okrenuo leđa proizvođaču čipova, i to ni manje ni više nego – Samsung! Budući da je Samsung ekskluzivni proizvođač Qualcommovih Snapdragon 835, ovaj obrat je pomalo iznenađujući. Ali, budući da je i Samsung proizvodi čipove (Exynos), dakle izravni je konkurent Qualcommu, ipak ne čudi da su se odlučili na taj potez. Točnije, podržali su FTC-ovu tužbu sa izjavom da se ne bi trebalo odustati od istrage ka Qualcommu.

Da stvar bude gora po Qualcomm, i Intel se uključio u cijelu priču također podržavši FTC-ovu tužbu (ne čudi s obzirom da je Intel postao dobavljač za Appleove iPhone 7 i 7 Plus.

U svakom slučaju, priča se zahuktava a idući nastavak možemo očekivati sredinom lipnja, kada se očekuje odluka suda o nastavku istrage.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.