PyLadies u Zagrebu – besplatna radionica programiranja u Pythonu polovicom prosinca 2012

Fotografija članka: PyLadies u Zagrebu – besplatna radionica programiranja u Pythonu polovicom prosinca 2012

Suprotno uvriježenom mišljenju djevojke su itekako zainteresirane za programiranje i žele naučiti kodirati, a uspjeh i široka zastupljenost inicijativa poput PyLadies upravo je dokaz tome.

Oglas

Cilj PyLadies inicijative je poželjeti dobrodošlicu početnicama u programerskoj zajednici te ujedno promicati i ojačati Python zajednicu putem radionica i društvenih aktivnosti. Zainteresirane djevojke mogu se prijaviti za sudjelovanje na besplatnoj dvodnevnoj radionici programiranja u Pythonu za početnice koja se održava 14. i 15. prosinca u Zagrebu, a broj sudionica ograničen je na pedeset.

PyLadies, međunarodna inicijativa programerki koje mentoriraju i pomažu djevojkama i ženama da postanu aktivne i brojnije sudionice u Python open-source zajednici, u suradnji s inicijativom Girl Geek Dinners Hrvatska, organiziraju besplatnu dvodnevnu radionicu programiranja u Pythonu za djevojke. Inicijativu su pokrenule kolegice iz Los Angelesa u travnju 2011. s ciljem povećanja sudjelovanja žena u računarstvu, a danas, udružene s hrvatskim Pythonovkama pozivaju sve zainteresirane žene da u pozitivnoj atmosferi krenu s učenjem Pythona i izradom vlastitog bloga.

Radionica programiranja u Pythonu održat će se u Zagrebu 14. i 15. prosinca u prostorima Hrvatske gospodarske komore na adresi Nova cesta 5. Prethodna prijava na radionicu je obavezna, a zainteresirani se mogu prijaviti na .

Tijekom radionice sudionice će savladati osnovne koncepte programiranja te osnove programskog jezika Python, a naučeno će vrlo lako i brzo primijeniti te nadograditi izradom vlastitog bloga. Odabir Pythona kao programskog jezika za one koji tek počinju s programiranjem logičan je korak s obzirom na to da je vrlo čitljiv i lako ga je naučiti, a također je jedan od glavnih jezika u industriji s poprilično velikom i iznimno aktivnom open-source zajednicom.

Lynn Root pokrenula je i vodi podružnicu PyLadies San Francisco te trenutno radi za Red Hat kao softverska inženjerka na projektu FreeIPA, a pridružit će se na radionici PyLadies Zagreb kao glavna predavačica. „Želimo doprijeti do brojnih zajednica diljem svijeta ne samo kako bismo educirali mlade ljude i potaknuli ih da razmisle o obrazovanju u računalnim znanostima, već i doprijeti do onih koje se trenutno bore na studiju stvaranjem poticajnog okruženja kako bi se zadržale u tom polju. Vjerujemo da je naš pristup učinio IT zajednicu pristupačnijom ženama, a interes za ovakvim tipom aktivnosti to i dokazuje“, izjavila je Lynn Root povodom dolaska u Zagreb.

Lynn je diplomirala ekonomiju i financije 2008. godine u SAD-u, a 2011. se odlučila okušati u programiranju zbog želje za nastavkom studija financijskog inženjeringa. Zadnjih godinu dana svoje vrijeme je u potpunosti posvetila učenju programiranja u Pythonu i Djangu čime je uslijedila velika promjena u njezinoj karijeri – pozicija softverske inženjerke u Red Hatu. Iako još uvijek sama sebe smatra početnicom u programiranju, svoje stečeno znanje i iskustvo odlučila je podijeliti s ostalim djevojkama koje razmišljaju o promjeni karijere ili žele nadograditi svoje znanje o Pythonu i izradi web aplikacija.

Najveći interes očekuje se od djevojaka koje su početnice u svijetu programiranja i razvoja web aplikacija te onih koji žele osvježiti i nadopuniti svoje znanje. Djevojke će na svojim projektima raditi u manjim grupama uz dodijeljenu mentoricu, odnosno mentora koji će biti na raspolaganju za sva dodatna pitanja. Prednost sudjelovanja na radionici imaju žene, a ovisno o broju raspoloživih mjesta moći će se pridružiti i njihovi kolege. Fokus PyLadies zajednice je pružiti prijateljski sustav potpore i umrežavanja za djevojke te ih time uvesti u širi svijet Pythona zbog čega je bitno osigurati opuštenu atmosferu.

„Djevojke su još uvijek manjina u programerskom svijetu. Ovom radionicom želimo ih motivirati i pokazati im kako mogu naučiti što god požele. Želimo podijeliti svoju fascinaciju tehnologijom i pokazati djevojkama kako i gdje krenuti s učenjem i, još važnije, pomoći im da s učenjem nastave. Voljela bih da ovakav tip radionica zadrži svoj kontinuitet i trudit ću se pomoći da se radionice nastave“, izjavila je Vedrana Janković, softverska inženjerka u tvrtki IN2 i jedna od organizatorica radionice. Vedrana u siječnju počinje raditi u Googleovom uredu u Zurichu.

Održavanjem redovitih radionica, hakatona i lokalnih druženja PyLadies su stvorile rastuću zajednicu strastvenih Python programera i programerki koji se redovito druže kako bi programirali, učili o razvoju programskog jezika Python te podijelili svoja iskustva jedni s drugima u zabavnom okruženju koje ih podržava.

PyLadies zajednica trenutno ima nekoliko regionalnih poglavlja, od kojih je većina sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama – San Francisco, Washington, New York, Atlanta, Texas, Portland OR i San Diego. PyLadies financijski potpomaže Python Software Foundation prikupljajući donacije za mnoge aktivnosti poput poticanja žena na sudjelovanje na Python i open source konferencijama. Više informacija o PyLadies inicijativi možete potražiti na adresi www.pyladies.com.

U realizaciji radionice svoju podršku dali su mnogi stručnjaci i stručnjakinje iz Python zajednice u Hrvatskoj koji će sudjelovati na radionici kao mentorice i mentori. Hrvatska gospodarska komora partner je organizacije radionice PyLadies u Zagrebu, a radionicu sponzoriraju tvrtke IN2 i Dobar kod.

Ostale zainteresirane kolegice i kolege, koji neće imati priliku sudjelovati na radionici, organizatori pozivaju na okupljanje po završetku radionice. PyLadies Zagreb After Party održat će se u subotu, 15. prosinca, a organizatorice će naknadno obavijestiti sve zainteresirane o točnom vremenu i lokaciji druženja putem društvenih mreža.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.