PuzzlePhone je europski odgovor na Googleov Project Ara

Fotografija članka: PuzzlePhone je europski odgovor na Googleov Project Ara

Čini se kako Project Ara kojeg potpisuje Google više nije jedini modularan pametni telefon. Još se nije niti pojavio, a već je dobio konkurenta – upoznajte PuzzlePhone!

Oglas

S obzirom da je PuzzlePhone projekt koji je nastao u Europi, imamo pitanje za vas – što mislite u kojoj je zemlji nastao? Ako ste slučajno pomislili u Finskoj, u pravu ste! Projekt se rodio u zemilji odakle potječe i velika Nokia, što god vi mislili o toj kompaniji. Još i danas oni stariji korisnici kukaju i plaču za njihovim “feature” odnosno običnim mobitelima. To je i ista zemlja u kojoj je nastao i već planetarno popularni o kojem smo već pisali u nekoliko navrata.

E, pa, PuzzlePhone je nastao u finskoj kompaniji Circular Devices, a sastoji se od tri osnovna dijela – oni to nazvali Brain, Heart i Spine, a to možemo prevesti kao “mozak”, “srce” i “kostur”. Prvi se dio odnosi na glavnu elektroniku opće namjene, kako je zovu. Drugi dio se odnosi na bateriju i dodatnu elektroniku. Ova dva dijela su povezana preko trećeg u koji spada i prednji dio – LCD ekran, tipke, mikrofon i zvučnici.

Zanimljivo je kako se ova tri dijela mogu kombinirati, ovisno o potrebama korisnika. Ono što je dobro je kako će korisnici moći, ukoliko dođe do kvara na jednom od ovih dijelova, samo zamijeniti taj dio i mobilni će uređaj i dalje raditi, nećete morati kupovati novi. Nivo personalizacije bit će moguć i kod operativnog sustava. Zgodno :)

Kada projekt PuzzlePhone bude gotov, kompanija će postaviti i neke standarde kojih će se proizvođači dijelova morati pridržavati. Prvi PuzzlePhone uređaj očekuje se već iduće 2015. godine.

Na što vas ovo podsjeća? Nas je odmah podsjetilo na sklapanje računala. Naime, mnogi i danas vrlo često ne žele kupiti gotovu konfiguraciju računala, nego je vole “sastaviti” po svojim željama. Naravno, kod računala je stvar puno kompleksnija i mogućnosti su osjetno veće, ali se radi o vrlo sličnoj metodi. PuzzlePhone je možda samo početak, možda ćemo zaista moći sastavljati svoje mobilne uređaje odabirom procesora, kamere, ekrana, zvučnika, kućišta, memorije… kao računala… :)

Više o projektu saznajte na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.