Prvi ransomware na Appleu

Fotografija članka: Prvi ransomware na Appleu

Prva značajnija sigurnosna neugoda na Mac OS-u

Oglas

U nedjelju se uzbunio nemali broj Apple korisnika kada su čuli da je nekoliko tisuća ljudi pokupilo ransomware. Infekcija je ograničenog dosega, a do sada je zabilježeno ne više od 6500 takvih slučajeva.

Ukupno gledano, ovo čini neznatan broj Apple korisnika. Nedavno je preko 230 000 Microsoftovih korisnika pokupilo Cryptolocker o kojemu se nije previše pisalo jer u ukupnim brojevima i ovo predstavlja mali broj korisnika. Slučaj je značajniji zbog toga što je ovo prvi funkcionalniji ransomware koji se proširio među Apple korisnicima.

KeRanger ransomware je bilo moguće pokupiti preko Transmission torrent softvera. Da bi ponovno dopustio kontrolu nad računalom, KeRanger je tražio oko 407$, odnosno 1 Bitcoin.

Dobro je još napomenuti da iako je gotovo 6500 računala preuzelo malicioznu datoteku, nisu svi ugroženi u jednakom stupnju. Apple je ubrzo nadogradio XProtect te je manji broj korisnika zaista i pokrenuo ransomware.

Apple još nije dao služeno priopćenje.

prvi ransomware na appleu

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.