Prvi niskonaponski Intel Xeon s dvije jezgre

Racunalo.com foto

Potreba za sirovom računalnom snagom u međuvremenu se razvila u potrebu za energetski učinkovitim mogućnostima koje će zadovoljiti sve veće potrebe korisnika, kao što su manji uređaji, niži računi za hlađenje ili bolji odnos cijene/mogućnosti po vatu. Energetski učinkovit rad omogućuje proizvođačima da optimalno izbalansiraju mogućnosti obrade podataka sa snagom i ograničenjima prostora. Intel pokreće inovacije na području računalstva zasnovanom na višejezgrenoj arhitekturi povezujući inovacije čipova, arhitekture, platformi i programske opreme kako bi stvorio proizvode većih mogućnosti i brzine, a manje potrošnje električne energije.
Uz ukupnu potrošnju od 31 vat, novi niskonaponski procesor Dual-Core Intel Xeon idealan je za ugradnju u sustave koji zahtijevaju optimizaciju snage i smještanje velikog broja elemenata u malom prostoru, kao što su kućišta tipa 1U i ugradbeni poslužitelji (blade), rješenja SAN i NAS te oprema za mrežnu infrastrukturu. Novi procesor osobito je pogodan za rad zahtjevnih višenitnih aplikacija s istovremenim izvršavanjem većeg broja zadataka, kao što su složena obrada podataka i financijske usluge.
Niskonaponski procesori Dual-Core Intel Xeon odlikuju se poboljšanjima pri radu i energetskom učinkovitošću, a smješteni su u IBM-ov BladeCenter* s optimalnim napajanjem i dobrim hlađenjem te omogućuju ponudu rješenja s izvanrednim indeksom “mogućnosti po vatu”, rekao je Doug Balog, potpredsjednik i izvršni direktor sektora IBM BladeCenter. “Novi poslužitelj vrlo niske potrošnje energije IBM BladeCenter Ultra Low Power HS20 blade* primjer je inovativnog proizvoda koji je na tržište stigao zahvaljujući suradnji Intela i IBM-a”.
Intel namjerava ponuditi tzv. “računalo na jednoj ploči” Intel® NetStructure® MPCBL0040 Single Board Computer (SBC), usklađeno s telekomunikacijskim standardom AdvancedTCA, koje će proizvođačima telekomunikacijskih uređaja i originalne opreme (OEM) skratiti vrijeme potrebno za razvoj i ponudu proizvoda. To novo računalo velike gustoće elemenata sadrži dva nova niskonaponska procesora Intel Xeon, što odgovara četirima visokoučinkovitim jezgrama na jednom SBC-u.
Uz poboljšanu snagu novog dvojezgrenog procesora, očekuje se da će MPCBL0040 moći obavljati puno više transakcija i opsluživati više korisnika nego prethodne generacije takvih računala, što će omogućiti bitno smanjenje cijene po korisniku usluge i/ili transakciji te ukupnog troška vlasništva. Tako velike mogućnosti obrade podataka koje omogućuje standard AdvancedTCA idealne su u slučajevima kada se broj transakcija i korisnika može osjetno povećati u vrlo kratkom vremenu, kao što su multimedijski servisi (IMS – Multimedia Services), televizija putem Interneta (IPTV – Internet Protocol Television), bežično upravljanje (Wireless Control Plane).
“HP pomaže operaterima i proizvođačima opreme da iskoriste prednosti trendova koji preoblikuju njihovu industriju, kao što su razvoj u smjeru otvorenih modularnih mreža, povezanih i sadržajem bogatih usluga te osobnih uređaja jednostavnih za uporabu”, rekao je Ananda Subbiah, potpredsjednik HP-ova sektora Network and Service Provider Business. „Mogućnosti i inovacije Intelovih modula za dogradnju usklađenih sa standardom AdvancedTCA, povezanih sa sveobuhvatnim uslugama i podrškom za HP-ovu otvorenu telekomunikacijsku platformu (HP Advanced Open Telecom Platform), omogućuju korisnicima da razvijaju svoje mreže na strateški najpovoljniji način.”
Intel namjerava ponuditi rješenja za ugradbene poslužitelje sa do dva nova procesora Dual-Core Intel Xeon LV za sustave koji zahtijevaju malu potrošnju i velik broj elemenata na malom prostoru jer imaju ograničene mogućnosti napajanja i hlađenja. Intelov poslužitelj Compute Blade SBXD62 omogućit će distributerima i proizvođačima originalne opreme (OEM) koji proizvode poslužitelje da svojim kupcima – malim tvrtkama i tvrtkama srednje veličine – ponude poslužiteljske platforme koje će im smanjiti operativne troškove i povećati informacijsko-telekomunikacijske resurse poboljšanjem indeksa cijene i mogućnosti po vatu, operativne učinkovitosti, prilagodljivosti pri instaliranju i jednostavnijim upravljanjem.
Intel nudi procesore Dual-Core Intel Xeon LV 2,0 GHz i 1,66 GHz  po cijeni od 423 USD, odnosno 209 USD za količinu od tisuću komada. Očekuje se da će Intelovo “računalo na jednoj ploči” NetStructure MPCBL0040 Single Board Computer na tržištu biti dostupno u drugom kvartalu po cijeni od 4495 USD. Intelov poslužitelj Compute Blade SBXD62 bit će ponuđen u travnju po cijeni od 945 USD (cijena ne obuhvaća procesor, hladnjak, memoriju i tvrdi disk).

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.