Pružaju li 2K rezolucije nešto posebno značajno korisnicima smartfona?

Fotografija članka: Pružaju li 2K rezolucije nešto posebno značajno korisnicima smartfona?

Dijagonale zaslona i rezolucije smartfona rastu i ne vidi se bilo kakva stagnacija na tom polju. Popularna rezolucija 720p iz 2011 sada je prisutna na jeftinijim modelima, a neki je već smatraju OUT. Prošle godine 1080 p postaje mainstream. Ove godine 2K (Quad HD ili 1440p) standardi dolaze na vrh ali mogu li nam pružiti poboljšano korisničko iskustvo?

Oglas

Budući da smo već pisali o 2K rezolucijama zaslona i sve detalje možete pročitati , ukratko: 2K ima rezoluciju 2560 x 1440 piksela, što je 1.7 puta više nego 1920 x 1080 piksela. Proizvođači uređaja čiji zasloni podržavaju 2K rezolucije ističu da ona donosi jasniji prikaz teksta, fotografija i videa. Za neke korisnike zvuči sjajno ali pri tome su smetnuli s uma da ljudsko oko ima određenu granicu na kojoj visoka razlučivost ima smisla, pogotovo u slučaju ograničene veličine zaslona smartfona. Udaljenost gledanja također nije zanemariv faktor.

Pružaju li 2K rezolucije nešto posebno značajno korisnicima smartfona? 02

 

 

Svi znate za famoznu Appleovu retina granicu. Izraz se pojavio kada je Apple plasirao svoj iPhone duljine dijagonale od 3.5-inča s rezolucijom 960 x 640 piksela što je ukupno dalo gustoću od 326 ppi. Ova vrijednost je blizu razlučivosti ljudskog oka. iPhone 4/4S/ 5/ 5s također su zadržali istu gustoću piksela. Znači, ma koliko bio visoki ppi naše oči vidjet će detalje do određene granice. Još jedan važan faktor koji utječe na vidljivost detalja na zaslonu je udaljenost gledanja. Normalni vid podrazumijeva da osoba može vidjeti predmete u rasponu od 20 metara na 6 metara udaljenosti.

 

 

Mjerenja su pokazala sljedeće:

 

Pružaju li 2K zasloni nešto posebno značajno korisnicima smartfona? 02
Iz tabele možete vidjeti da je potrebno držati vrlo blizu uređaj da bi vidjeli detalje na 2K zaslonu. Takav način gledanja ako je dugotrajan (npr, gledanje filmova ili igranje igara)  donosi umor.

Što možemo zaključiti? Prednosti 2K zaslona su očito samo prednosti za marketing i nije prednost korisničkog iskustva. Ali budući da je ostatak hardvera skoro dosegao usko grlo, proizvođači (odnosno njihov marketing) će sve iskoristiti da bi prodali uređaje, pa tako i 2K rezolucije za zaslone.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.