Propao još jedan Broadcomov pokušaj kupovine Qualcomma, ali ne zadugo

Fotografija članka: Propao još jedan Broadcomov pokušaj kupovine Qualcomma, ali ne zadugo

Već treći mjesec Broadcom na sve moguće načine pokušava kupiti Qualcomm. Ovih su se dana ponovo susreli oko ove moguće akvizicije, no za sada se Qualcomm i dalje ozbiljno odupire svježem kapitalu.

Oglas

Američka kompanija sa sjedištem u Kaliforniji ozbiljno se bacila u šoping. Nakon što ih je 2016. godine kupio Avago Technologies (koji je kasnije promijenio ime u Broadcom Limited), kompanija je odlučila kupiti još jednog igrača u susjedstvu, kompaniju Qualcomm, a koja je možda i najbolji proizvođač procesora za mobilne uređaje, o čemu smo već .

Prvu ponudu od 105 milijardi američkih dolara povećali su na 121 milijardu, a povećana je i vrijednost kombinacije gotovine i dionica sa 70$ na 82$ po dionici. Ako se ova ponuda realizira bit će to novo najveće preuzimanje u tehnološkom svijetu.

Ono što u medijima nećete pronaći je podatak kako je Broadcom također američka kompanija, a koja je sjedište premjestila u Singapur. Krajem prošle godine i sam je američki predsjednik Trump najavio povratak “glave” kompanije na američko tlo, a što znači povratak više od 20 milijardi prihoda u matičnu zemlju. Spomenimo i kako Broadcom ima više od 7.500 zaposlenika širom svijeta.

Isto tako, iako se Qualcomm opire ovoj kupovini, ona će vjerojatno biti dobra za njih, jer im je cijena dionice počela padati od kada vode teške pravne borbe s Appleom, ali i nekim drugim kompanijama. S druge strane, Broadcomova dionica je od početka najave kupovine Qualcomma narasla za 60-ak posto.

Izvori bliski kompanijama najavljuju kako bi se kupovina mogla realizirati nakon ožujka 2018. godine, kada bi se trebao održati Qualcommov godišnji sastanak dioničara. Isto tako, očekujemo kako će se kupovina realizirati ali po većoj cijeni.

Ako se ova kupovina realizira, a čini nam se kako je sve samo pitanje cijene, nova zajednička kompanija bi, nakon Intela i Samsunga, bila treći najveći proizvođač procesora na svijetu.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.